Otthon

2015.04.20. 13:04

Mit tud a híres kínai császárfa?

Manapság szokás csodafaként emlegetni a kínai császárfát, amelynek bizonyos fajtái arról híresek, hogy igen gyorsan növekednek.

Gábor Gina

Kínában állítólag régi hagyomány, hogy lánygyermek születésekor császárfát ültetnek, és amikor a leányzó felnő és férjhez megy, kivágják a fát: abból készítik el az ifjú pár bútorait. De hogy az a növény csodafa volna? Ez valószínűleg a reklámok erős túlzása. Tény, hogy a növény különféle hibridjei 3-4 év alatt elérhetik akár a 15 méteres magasságot is – ám ennek eredményeként ezek a fák gyorsan ki is öregszenek.

Azt tartják, hogy felhasználhatóság szempontjából ez az egyik a legsokoldalúbb fafajta. Keményfa minőségű, kiváló tűzifa és a bútoripari alapanyag, ezért ültetése üzleti célból is viszonylag hamar megtérül. (Bár azért egy császárfa ültetvényhez mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert egy efféle facsemete nem olcsó.) Az egy-két év alatt lombkoronát adó fa alkalmas közintézmények, sőt, ipari területek fásítására is: mert nem csak árnyékot biztosít, hanem nagyméretű leveleivel fokozottabban tisztítja a levegőt. Persze, a magánkertek éke is lehet, hiszen virágjai hosszú bugában állnak, lila színűek és illatosak. A császárfa virágából különleges ízű mézet készítenek a méhek.

Bár alapvetően a napos, meleg helyeket, és a tápanyagdús, jó vízáteresztőképességű talajt kedveli, bárhol megél. A kutatók mára fagytűrőbb, szélsőségesebb klimatikus viszonyoknak megfelelő, így a magyarországi éghajlaton is ellenállóbb hibrid növényeket fejlesztettek ki. De azt azért jó tudni: hogy a császárfa vízigénye magas, és a termőtalajt is erősen igénybe veszi: ráadásul Magyarországon, tájidegen elem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!