Otthon

2015.07.22. 18:33

Nem működik a távirányítója? A mobiltelefon segít kideríteni! (x)

Mindannyian szembesültünk már azzal a kellemetlenséggel, hogy hiába nyomkodtuk a távirányítót, a televízió csak nem reagált rá.

Több területben is gyökeredzhet a probléma, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy miként ellenőrizhetjük egyszerűen és gyorsan távirányítónk működőképességét. Napjainkban rendkívül sokféle távirányító közül választhatunk, ám természetes, hogy vásárlás nélkül szeretnénk a dolgok végére járni. A HDplanet most egy egyszerű módszert igyekszik bemutatni arra, miként tudhatja meg 90 %-os biztonsággal, működőképes-e még távirányítója, vagy érdemes egy új mellett letenni a voksot.

Elsőként természetesen ajánlott meggyőződni arról, hogy nem az elemekkel van-e gond. Ha a napi rohanásban véletlen lelökjük a távirányítót, előfordulhat, hogy hirtelen fordítva tesszük vissza abba az elemeket, és máris megvan a probléma oka. Szintén gyakran előfordul, hogy lemerültek az elemek, és már nem szolgálják biztonsággal a készüléket. A távirányító funkciójának ellenőrzésére továbbá létezik egy rendkívül egyszerű módszer, ehhez pedig nem másra van szükségünk, mint egy kamerás mobiltelefonra, vagy esetleg egy digitális fényképezőgépre.

A felsorolt eszközök azért alkalmasak a távirányító működésének ellenőrzésére, mert tartalmaznak olyan képszenzorokat, amelyek a közeli infravörös tartomány érzékelésére is alkalmasak. Ezt az emberi szem már nem képes érzékelni, de az eszközök segítségével pár másodperc alatt ellenőrizhető, használható-e még a távirányító. Csak szembe kell helyezni az eszközzel a távirányítót, majd megnyomni egy gombot rajta, és máris láthatjuk, hogy felvillan-e a LED.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a nyomógombok koptak el a több éves használat során, de ez is remekül kiszűrhető a fenti módszerrel. Ha ugyanis túl sokáig, vagy erősen kell egy-egy gombot nyomni a LED megjelenéséhez, akkor biztosak lehetünk abban, kontakthibával állunk szemben. A módszer nagy előnye, hogy még a keskeny tűimpulzusokkal működő távirányítók esetében is alkalmazható. Amennyiben a meghibásodás messzebbre mutat, mint egy egyszerű elemgond, úgy célszerű a korszerűsítés jegyében egy új távirányító beszerzésén elgondolkodni, így a televíziózás élményét semmi sem zavarhatja meg a jövőben, és mindig megbízhatóan áll majd rendelkezésünkre az eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!