Otthon

2015.01.19. 20:25

Orchidea: Szebbnél szebb fajtái és színváltozatai vannak

Egyre népszerűbbek nálunk is a csodálatos, misztikus növények, az orchideák. Különféle gyönyörűséges változatai kaphatók manapság nálunk is. Nem is megszerezni nehéz ezt a növényt, hanem inkább megtartani.

Gábor Gina

Hogyan gondoskodjunk róluk? Mire van szükségük? Hogyan érhetjük el, hogy az ajándékba kapott növény az otthonunkban is újra virágot hozzon? Erről kérdeztük Winkler Krisztina virágkötőt, aki szerint orchideát tartani nem ördöngösség, csak egy kis figyelem kell hozzá:

– Vannak olyan orchideafajták, amelyek lakásban is egyszerűen tarthatók: a legjobb, ha ezekkel próbálkozunk elsőként. Közéjük tartozik a phalaeonopsis, a dendrobium és a cambria orchidea – mutatja a növényeket Winkler Krisztina. – Közülük is a phalaeonopsis, azaz a pillangó orchidea a legnépszerűbb, mert jól bírja a központi fűtéses lakások klímáját is. Ahogy az orchideák nagy része, így ez is epifita, azaz fán lakó vagy kéreglakó növény. Speciális orchideáknak való földet igényel, de ezt érdemes egy kis fenyőkéreggel is elkeverni, mert ez meglazítja a virág földjét.

Ezek a legegyszerűbben kezelhető orchidea típusok, balról: a cambria, a phalaenopsis (lepke) és a dendrobium orchidea.

Mivel a legnagyobb ellensége ennek a növénynek, ha összetömörödik a földje, a pillangó orchideákat általában átlátszó cserépben kínálják. A léggyökérzet eltömődhet, és elkezd rothadni, jobb ezt figyelemmel kísérni. Ugyanakkor az átlátszó műanyag vagy üvegből készült cserép jóvoltából azt is megakadályozhatjuk, hogy a pangó vízkárt tehessen benne. Az átlátszó műanyag cserepet általában hosszúkás formájú orchidea kaspóba állítják. Az öntözés után egy nappal érdemes kiönteni a kaspóból a vizet, hogy baj ne legyen. Krisztina szerint az sem mindegy, hogy mivel öntözünk. Ő mészmentes vizet javall, amihez úgy jutunk, hogy a csapvizet felforraljuk, majd lehűtjük. (Ő a teaforralóban maradt vizet gyűjti össze, és használja locsolásra.) Hozzáteszi: érdemes a vízhez tápoldatot is adni, de legyünk óvatosak a hígítással. Ha az orchidea virágzik, vagy megjelenik rajta a hajtás, akkor kell igazán tápoldatozni.

Winkler Krisztina egy pompás dendrobium orchideával: hosszúkás, speciális kaspóban érdemes tartani a növényt. Fotó: Molnár Artúr

A víz mellett az orchidea általában nagyon szereti a fényt, azt tartják: az északi ablakokon kívül mindenütt jól érezheti magát. Ugyanakkor az orchideának fontos a páratartalom is: legegyszerűbb a kádban hetente lezuhanyozni – azaz mesterségesen előidézni a langyos trópusi esőt. Ezután egy ideig hagyni kell leszáradni, majd a cserepéből kiönteni a felesleges vizet, és visszatenni a helyére. Ha szellőztetünk, rakjuk arrébb a növényt, ne érje a hideg.

Ezek a gondozási tanácsok persze, minden orchideára egyaránt érvényesek. Így a cambriára is, amelyik nem epifita, hanem földlakó növény, nem kell tehát átlátszó cserépben tartani, és kicsit nehezebb újra virágzásra késztetni, de ha ügyelünk rá, meghálálja a gondoskodást. A csodálatosan szép, nagyobb virágokat hozó dendrobium orchideánál is az öntözésre kell figyelni, no és a megfelelő páratartalom biztosítására. Ha azt szeretnénk, hogy a dendrobium újra virágozzon, elvirágzás után félre kell tenni az ablakból egy félhomályosabb, esetleg hűvösebb helyre, és egy kis nyugalmat adni számára: ez visszafogottabb öntözést is jelent.

Winkler Krisztina szerint érdemes megpróbálkozni az orchideával. Az a tapasztalata, hogy akinek egyszer sikerült ismét virágzásra bírnia a növényét, többé nem éri be egyetlen orchideával, újabbakkal is próbálkozik. Tudja, miről beszél: neki is van otthon vagy hét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!