Otthon

2016.01.25. 20:33

Növényeket a fürdőbe is!

Székesfehérvár – A fürdőszobába meglehetősen nehéz megfelelő növényt választani, viszont ha rátalálunk az „igazira”, arra, amelyik tényleg jól érzi ott magát, valóságos oázissá varázsoljuk a vizes helyiséget.

Szabó Csilla

Az élő növények elhelyezéséhez persze elengedhetetlenül fontos az ablak, azaz a természetes fény. Az azonban nem feltétlenül szükséges, hogy napfényben ússzon a helyiség, hiszen a félárnyékos, árnyékos helyet kedvelő növények is megoldást jelenthetnek: a világos helyiségbe ajánljuk például az orchideákat. Az orchideák családjához rengeteg különleges megjelenésű virág tartozik, érdemes beszereznünk egy-két ritkább fajtát is. Gondozása nem túl bonyolult: szereti a párás klímát és a rendszeres öntözést, lágy vízzel, levélpermetezéssel kombinálva. A legkönnyebben tartható a lepkeorchidea, különlegességnek számít a tigris orchidea és a csónakorchidea. Szintén a világos, páradús helyiséget szereti a vanília, ami valójában egy kúszó orchideaféle, ami igazi egzotikum. Rendszeresen permetezzük a leveleit! Félárnyékos helyre ajánlható a páfrány. A párás klímát élvezi ez a gyakori szobanövény. Az egyetlen nehézséget a fűtésszezonban a száraz levegő okozza, amit a levelek permetezésével orvosolhatunk.

A szarvasagancspáfrányt kifejezetten ajánljuk, mert különleges megjelenésével feldobja a fürdőszobát. Ha valaki hajlamos túlöntözni a növényeket, csak ajánlani tudjuk számára a vízipálmát, mert mint mocsári növény képtelenség túlöntözni. Jól bírja a félárnyékot. Télen, fűtésszezonban rendszeresen permetezzük a leveleit. Árnyékos de persze ablakkal rendelkező helyre ajánlható a filodendron. Ez a bevált növény mindent kibír, és imádja a páradús környezetet,amellyel kompenzálhatjuk a kevés fényt. A rákvirág szereti az árnyékos helyeket, imádja a páradús környezetet, így ideális választás fényben szegény fürdőszobákba. A tillandsiák, ezek a futurisztikus formájú, fán lakónövények különlegesen mutatnak a fürdőben. Nincs gyökere, ezért rögzítsük faágra,egy fás szobanövényre, korallra, kagylóra vagy ásványra. A nedvességet a levegőből veszi fel, így ideális hely számára a fürdőszoba. A fűtésszezonban igényli a rendszeres permetezést, lágy vízzel.Tavasszal és nyáron a permetezővízbe tegyünk kéthetente speciális tillandsia tápoldatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!