Otthon

2011.01.04. 06:20

Pellet - meleg újszerűen

FMH - Az alternatív fűtési módokat keresők választhatják a pellet tüzelési rendszereket is. E cikkben ehhez próbálunk tanácsokat adni, gyakorlati tapasztalatok alapján.

Bokros Judit

A pellet tüzelési rendszerekről általában úgy vélekednek, hogy  gazdaságos, környezetbarát megoldást kínálnak, mert  megújulóenergiaforrás felhasználásával működnek. Ez a véleménye a szakértőnek,  Lobenvein Zoltánnak is:
- A pellettel akár 40 százalékkal olcsóbban ki lehet hozni a fűtést, kényelmi szempontból pedig olyan, mint a gáz. A kazánok, kandallók programozhatók, akár egy hétre előre, automatikusan leállnak, illetve újra indulnak. Hamuzni, tisztítani ugyan ezeket is kell, de hogy milyen gyakran, az a kazán, illetve kandalló típusától, a pellet minőségétől is függ. A fapellet tüzelésénél minimális, 1-2 százalék hamu keletkezik - tudtuk meg a szakembertől.
 - Akár légbefúvásos, tehát egy helyiséget fűtő, akár vízteres kályhát választunk, figyelni kell az elhelyezhetőségére, és arra, hogy a kémény megfelelő legyen a rendszerhez. Ma már hivatalosan saválló kéménybelsőt kell alkalmazni, a huzat szempontjából fontos a kéménymagasság és az átmérő. A vízteres kandallóknál lényeges, hogy mekkora rendszerre kötik rá, és milyen hőleadók vannak. Minél nagyobb a rendszer, annál érdemesebb tervezőhöz fordulni - tette hozzá Lobenvein Zoltán, aki szerint az említettek mellett  szempont lehet még a dizájn és az ár.

 

 
Ami a kéményt illeti, a szakértőt igazolja az az eset, ami a családban fordult elő. Valóban fontos a megfelelő kialakítás, és hogy hozzáértővel nézessük meg beüzemelés előtt a kéményt, a kellemetlenségek elkerüléséért.  Történetesen például, hogy  a rossz huzat miatt leáll a kandalló. A családban nemrég, egy házfelújítás során  vásárolt, a gázfűtést kiváltó vízteres, az egész ház fűtését központi rendszerszerűen ellátó, és használati meleg vizet is előállító kályha esetében  először ez volt a gond. A szakszerviz által beüzemelt készülék pár órát ment, majd rendszeresen hibát jelzett a nem megfelelő huzat miatt, és leállt. A hosszas kéménykálvária vége az lett, hogy kicserélték az alumínium belsőt savállóra -  annak ellenére, hogy a kandalló elhelyezése előtt egy kereskedő és egy kéményseprő is azt mondta: jó lesz az a  kémény úgy, ahogy van...
Igen ám, csakhogy  a készülék egy nap duruzsolás után ismét rendszeresen leállt, jött a  sípoló hibajelző hang. Többszörös telefonos segítségkérés  és látatlanban adott tanácsok kipróbálása után a megoldásra végül nekünk kellett rájönnünk: a kandalló légbeszívó nyílására egy "könyököt",  hajlított csövet helyezve a szerkezet nagyobb térből szívja  a levegőt az égetéshez.
A  pellet fűtési rendszer kiépítése előtt tehát érdemes megnézetni a kéményt valóban hozzáértő szakemberrel, gondoskodni kell a pellet égetéséhez szükséges levegőről szellőzőnyílással, vagy a kandallóhoz csatlakozó kivezetővel (különben hivatalosan át sem veszik a rendszert).
Ha mindez megvan, a tulajdonos élvezheti a modern kivitelű, kerámialapokkal szebbé varázsolt kályhákban lobogó tűz látványát...

Hogyan készül a pellet?

A fapelletet szárított, természetes maradványfából (például fűrészpor, faforgács, erdei maradványfa) készítik. A hengerek átmérője 6-8 mm, hossza 5-45 mm között lehet. Kémiai segédanyag nélkül, nagy nyomás hatására készül ez a préselt forma -  írják a tüzelőanyagról, amit háromféle módon szállítanak  (a legkisebb kiszerelés a 15 kilós zsák), és kilónkénti ára különböző lehet, attól függően, milyen a minősége, illetve melyik gyártótól szerzik be. Létezik biomassza pellet is, ám ezek a  kazánokba valók.

Információk a pellet fűtésről, hasznos linkek ide kattintva!

Fórum a pellet fűtésről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!