Otthon

2017.03.20. 19:25

Pici lakás, térnövelő trükkök

Sosincs elég hely a szobában? Nem mindenki engedhet meg magának nagy házat, a kicsi lakások viszont gyakran válhatnak túlzsúfolttá. A megfelelő lakberendezési technikák segítségével bármilyen apró teret tágassá varázsolhatunk.

Rankasz Brigitta

Ha nem akarunk drasztikus módszerekhez, például térbővítéshez folyamodni, akkor is van megoldás. Összeszedtük a leghasznosabb lakberendezési trükköket, amelyek segítségével nemcsak nagyobbá, hanem barátságosabbá is tehetjük kis kuckónkat.

SZÍNEK Ha nincs túl sok helyünk, el kell felejtenünk a sötét színeket. A fekete és a sötétkék ilyenkor tiltólistára kerül, hiszen optikailag szűkíti a szobát, ráadásul elnyeli a természetes fényt. A legjobb, ha világos színekkel dolgozunk, a krémszín és a világoskék kombinációja például nemcsak divatos, hanem képes optikailag tágasabbá varázsolni a helyiséget. Az élénk színekkel szintén érdemes próbálkozni, mivel ezekkel tudjuk a leginkább kihasználni a természetes fény nyújtotta előnyöket. Fehér, almazöld, bézs - csak néhány szín, amelyet érdemes kipróbálni lakásfelújításkor.

TÖBBFUNKCIÓS A polc, a kihajtható kisasztal és az összecsukható ágy jó barátja a kislakások tulajdonosainak. Egy többfunkciós bútorral rengeteg helyet lehet spórolni - gondoljunk bele, mennyi ruha elfér egy kihúzható kanapé ágyneműtartójában. Manapság egyre népszerűbbek azok a dohányzóasztalok is, melyek rendelkeznek tárolóval, de a jól megválasztott beépített szekrények csodás ékszerei lehetnek egy nappalinak. Az emeletes ágyról sem szabad megfeledkezni, egy gyerekszobát könnyen feldobhatunk vele, így a játékoknak is több hely marad.

TOLÓAJTÓ Kis lakásban sokszor túl sok helyet foglalnak el az ajtók, ráadásul nagyon zavaró, hogy állandóan ki-be kell nyitogatni őket, ha átmegyünk egy-egy másik helyiségbe. Erre a problémára nyújt kiváló megoldást a tolóajtó, de például a konyhák esetében akár végleg el is búcsúzhatunk tőle.

POLCOK Mindenki szereti a kis csecsebecséket és
a családi ereklyéket, azonban ha nincs sok helyünk, gyakran sűrítjük őket a nappaliba. Egyszerű, de praktikus módszer lehet, ha magasra szerelt polcokat szerelünk fel a szobában.

Ezeken nemcsak a kedvenc tárgyaink férnek el kényelmesen, de rengeteg helyet szabadíthatunk fel, és plusz magasságot is kapunk. A polc viszont ne legyen sötét színű, válasszunk a fal színével megegyező modellt, így elkerülhető a kontraszthatás. Apró konyhákban helytakarékosság szempontjából jó ötlet felakasztani az edényeket a falra. A szaküzletekben már kaphatóak mágneses tárolók
is, amelyek segítségével könnyen felragaszthatóak az evőeszközök.

TÜKRÖK A padlótól a mennyezetig érő tükör a leghatékonyabb térnövelő trükk. Lehet akár falon, akár az ajtón vagy a beépített szekrényen, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Az üvegfelületű bútorok felerősítik
a fényt, így a szoba világosabbnak és tágasabbnak fog tűnni. Érdemes az ablak mellé tenni a tükröt, ezzel meg lehet növelni a természetes fény mennyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!