Otthon

2015.01.26. 17:55

Polgári és vidéki stílusban

Vál - Kapóra jött a hóesés! Az óriási cserépkályha barátságosan duruzsolt a végre valóban téli hangulatban. A januári napsütés pedig az orchideákat borította fénybe az ablakban.

Zsohár Melinda

Marton Józsefék háza külsőre modern, négyszintes vidéki épület, erőteljes külső színnel, a manapság divatos mediterrán stílust tükrözendő. A házat nem ők építették, a meglévő adottságokat kombinálták a saját ízlésükkel. Az emeleten a falusi turizmushoz kapcsolódó négy napraforgós szobát rendeztek be, puritán módon. Az alsó két szinten József és felesége, Julianna lakik, s egy külön kis lakrészben Julianna édesanyja kapott önálló birodalmat. Két felnőtt gyermekük már kirepült, a házaspár pedig 35 éves házasság után is törekszik arra, hogy szolgálja őket a lakályos otthon.

Mediterrán jellegű tükör tágítja a teret a ház nappalijában

A sok ablak a rengeteg fényt hivatott beengedni, ajtók csak a szükséges helyeken szeparálják a helyiségeket. A hagyományos, polgári és vidéki stílus keveredik a mediterrán megoldásokkal és anyagokkal: sok a kő, a csempe színes, rusztikus mintájúak és színűek. Kétségtelenül a ház ékessége a központi részbe épített cserépkályha, nagysága alapján a néprajzból ismert masina ugyancsak elegáns változata. A fűtés mellett sparhelt, azaz főzőplatni található benne, alul faszárító, csak a vízmelegítő hiányzik belőle. Oldalában széles padka, ott üldögélni, a meleg báránybőrökön aludni is lehet. A nagy ház fűtése hármas kombinációban történik: az említett cserépkályha mellett padlófűtés és radiátoros központi rendszer segíti egymást, hogy minél takarékosabban érjék el a kellemes hőmérsékletet. A konyhában áll a kályha nagyobbik része, de a hátulja a nappali felé néz, s körkörösen áramlik a melege.

A konyha közepén sziget, akár bárasztalként is funkcionálhat a magasított lábú kovácsoltvas székekkel. Rusztikus a modern bútor, a sütő-főző berendezések a legkorszerűbbek. A nagy faasztalt családi ünnepeken ülik körbe, ilyenkor Julianna főz, mesterszakács férje nem. Két unokájuk szeret náluk lenni, a 13 éves Regina mutatja, hogy a nagymamáék fiatalon lettek szülők és nagyszülők. A nyolchónapos Henrik kiságya oda kerül, ahol éppen tartózkodnak.

A hálószobában nincs tévé, ez Julianna kívánsága volt. A pár együtt dolgozik, s bármikor érnek haza este, leülnek, legalább egy órát beszélgetnek, gyertyafény mellett. A napot így zárják, a tekintélyes méretű bőrgarnitúra öblében itt is báránybőrök teszik puhává a komoly berendezést. Régi festmények, sok-sok virág egészíti ki a meleg fészek egységét, a nappaliban egy mediterrán, épített tükör kölcsönöz sajátos hangulatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!