Otthon

2016.11.28. 19:45

Szecessziós nőalakok, a fa meleg színe, a kelmék puhasága

Székesfehérvár - Az a legideálisabb megoldás, ha már leendő otthonunk megvásárlásával párhuzamosan konzultálunk a lakberendezővel.

Gombkötő Gina

Hogy miért? Energiát, időt, sőt pénzt is spórolhatunk vele, hiszen tudatos tervezéssel biztosan nem nyúlunk mellé, nem kell leveretni a csempét, visszacserélni a bútort. Különösen fontos az előrelátás akkor, ha a megvásárolt ház átalakítást is igényel. Persze, a bizalom a leglényegesebb. A most bemutatott otthon esetében ez adott volt: a tulajdonosok már korábbi lakásuk berendezésénél is Demeterné Pápai Erzsébet lakberendező segítségére támaszkodtak.

Az esőt idézi a fürdő csempéje

A háromtagú család úgy látta, olyan házat nem találnak, amibe azonnal beköltözhetnének, ezért olyat választottak, amit az igényeikhez igazíthatnak: falakat vettek ki, hogy a földszinten, a bejáratnál legyen elegendő rakodótér, áthelyezték a konyhát, és persze ott alakították ki a levegős, étkezésre, társas együttlétre egyaránt alkalmas nappalit. Legyen elég tér és fény - ez volt talán a legfontosabb törekvés. Ami pedig a stílust illeti, azt meghatározta egy születésnap, amelyre a háziasszony nagyméretű gobelinképeket kapott: ezeken a szecesszió híres mestere, Alfred Mucha szépséges alakjai szerepelnek. A gobelinképek társait freskóként is megszerezték, a négy kép - a stilizált, éteri nőalakokkal, a szecessziós vonalakkal - meghatározza a nappali stílusát.

- A megrendelők a klasszikus polgári miliő mellett a meleg, a mediterrán világhoz is közelálló színeket részesítik előnyben. Ezért aztán a földszinten az ajtók és a bútorok meghatározó színe a cseresznye lett - mesélte a lakberendező. A padlófűtéshez világos, fautánzatú, hajópadlót idéző járólapot választottak a háziasszonnyal, amit aztán a férj ötletére halszálka mintában raktak le. Az igényesség látszik a konyhabútoron is, amelynek munkapultja cseresznyeszínű. Ehhez jól passzolnak a vajszínű szekrények. Demeterné Erzsi olyan fogantyúkat szerzett, amelyek mintája ráfelel a plafon stukkódíszítésére.

A puha és elegáns textíliák növelik a hálóban a komfortérzetet

Azt, hogy a textíliák okos megválasztásával hogyan lehet egységes látványt és harmóniát teremteni, a nappaliban is érzékeljük. Ám a hálószobában látszik igazán, hogy a puha, finom mintás, bézs kelmék miként fokozhatják komfortérzetünket. Így válhat a háló az ellazulás, a pihenés birodalmává. A szülők emeleti hálóját kiegészíti a nagy gardrób és egy elegáns megjelenésű, jókora fürdőszoba, amelyben párhuzamosan lehet készülődni: zuhany és kád, két mosdó is elfér benne. A bézs csempe mintás változatai a finoman szitáló esőt idézik. Az emeleten kapott helyet a kislány birodalma, lazúros, púderszínű bútorait a régi lakásból hozták át. A rózsaszín és a mályva árnyalata az ő fürdőszobáját díszítő csempeelemeken is visszaköszön, de úgy, hogy ez később, egy nagylány számára is vonzó, hívogatóan nőies tér maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!