Otthon

2015.08.31. 18:45

Szép kertek (9.) Érdekes formájú és színű bokrok, virágzó évelők birodalma

Polgárdi – Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2015. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié lesz a legszebb kert.

Botka Zsuzsa és családja nyolc éve költözött Polgárdiba. Kalauzunk. a háziasszony azt meséli, sokáig Fehérváron, panelben laktak, ám kertre, jobb levegőre vágytak. Amikor kertes házat kerestek, Zsuzsa vett a férjének egy nagy gombát formázó kerti díszt a gomba ma is megvan... A házat már ők fejezték be, és persze, a keretet is teljesen maguk alakították ki, hiszen nem volt itt semmi – meséli a ház asszonya. Először persze nyolc teherautónyi sittet kellett elvitetniük majd földet hozatniuk...

– Általában mindig én találom ki, hogy hol, mi kapjon helyet, a férjem pedig segít a megvalósításban – meséli Zsuzsa, aki arra törekedett, hogy izgalmas terek alakuljanak ki a kert több pontján. Az előkert fő dísze az impozáns méretű pampafű, ami ősszel még látványosabb, hiszen akkor hozza hatalmas, bojtszerű bugáit. A ház mellett, a hátsó kertbe vezető út mentén is változatos formájú növények irányítják magukra a figyelmet: például díszalma, madárbirs, kövirózsa, és két, hatalmas élénkzöld, gömbszerű bokorrá összeálló csíkos levelű japán dísznád. Másodszor virágzik az idén a rózsa is. Zsuzsa eddig mindig arra törekedett, hogy tavasztól őszig legyen a kertben valami szemet gyönyörködtető virág. ezért a kerítás mellé ültetett tűztövis mellett évente, tavasszal tulipánok bontogatják a szirmaikat. A kert másik pontján pedig az egyik féltett, szintén tavasszal virágzó növény a rododendron: úgy biztosítanak számára igényeinek megfelelő talajt, hogy egy hatalmas kaspóba ültették, s ezt süllyeszttették mélyen a földbe. Nagyon szereti a helyét a nyáron virágzó mocsári hibiszkusz, és már az első melegebb júniusi napoktól folyamatosan nyílik és összefüggő lila szőnyeget alkot a kristályvirág. Jól bírja a kánikulát Zsuzsa egyik kedvence, a piros kannavirág is. Botka Zsuzsa azt mondja, azért az idei nyár alapján úgy döntött, változtat egy kicsit a kert elrendezésén. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a forróságban több növény nem is mindig tudott teljes pompájában virágozni, mert valósággal „megsült”. Ezért hamarosan a kert egy-egy területét átalakítja: mulccsal fedi, és több, kisebb növésű , érdekes formájú bokorral, díszfűvel teszi a látványt izgalmasabbá. A füvet sem hagyják meg minden ponton, hanem itt-ott geotextillel borítják, és díszkaviccsal fedik a bokrok, díszfüvek közötti felületet, így védekeznek a gyomosodás ellen. Persze, a virágzó növények is maradnak, de csak azok, amelyek biztosan jól érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!