Otthon

2016.06.20. 10:11

Szükségből erényt – menthető szép házak

Martonvásár – A régi épületek megőrzése korszerűsítés nélkül lehetetlen. A vályogházak mellett elkötelezett néprajzosok, építészek, szakemberek tizedszer tartottak vályogházas konferenciát, konkrét tanácsokkal szolgálva.

Zsohár Melinda

Nem néprajzi előadásra invitálta a fő szervező Mednyánszky Miklós és csapata a hallgatókat, de számos használható eljárást, házmentő magyarázatot adtak a népi ihletésű házak megőrizve-megmentéséhez. Így lehet a szükségből erényt kovácsolni, vagyis aki pénz híján nem tud újat építeni, mentse meg, tartsa meg régi házát! Sajnos, össze-vissza épít mindenki az utóbbi fél évszázadban, a vagyoni helyzet pedig korántsem biztosíték, sok pénzből „alkotnak” rettenetes esztétikájú épületeket.

Pedig a belső kényelem - gépészet, energetikai állapot, magas komfort – mellett a külső megjelenés adja a lakott helyek arculatát. A magyar népi építészet tájanként is változó, kincseket mutat fel a globalizált és egyenarcú világban. A vályogházas konferenciák célja az, hogy ne csak egy-egy szeretnivaló régi ház maradjon meg hírmondóul, hanem minél több, illetve új építésűeknél használjanak vályogot, a korszerű technológiákkal és anyagokkal kombinálva. Nagyszerű mérnökök és építészek szolgálnak hozzá tanáccsal!

A két martonvásári kislány a vályogvetést tanulták kicsiben a konferencia idején.  Ők bizonyosan megbecsülik felnőttként is a népi építészeti értékeket őrző vályogházakat, miként a gyermekrajzok készítői is. A régi földházak mesebeli hangulatot árasztanak, ez látható az ország különböző szögleteiből érkezett rajzokon is. A felújított régi házak a valósága - a  megfelelő szakértelemmel párosulva - ugyanilyen megkapó lehet Fotó: a szerző

A martonvásári konferencia előtt gyermekrajz pályázatot hirdettek meg a szervezők Kiment a ház az ablakon címmel, Kárpáti József művésztanár zsüriként bírálta el az országból érkezett legszebb rajzokat. Buzás Miklós, a szentendrei skanzen építésze a felújítások típushibáit sorolta fel, leszögezvén: minden ház állandó gondoskodást kíván lakóitól! Elviekben az építés költségének két százalékát tanácsos eltenni a folyamatos javításokra. A vályogházak fő baja, hogy régen nem építettek erős alapot, hiányos a szigetelésük, s a víz a fő ellenség! A vályogházat télen is fűteni kell, fontos a szellőztetés, halál a túl nagy és a műanyag ablak!

A falak vizesedése ellen nem tanácsos zárt betonjárdát építeni a fal mellé, nagy fák se legyenek 3-5 méteres távolságon belül, a könnyező házigomba pedig kiirtandó, mert maga vizet termel. A felszíni vizek elvezetése kötelező, miként a tetőcsatorna is, s cementet ne használjanak, mert az is akadályozza a víz elpárolgását, a vályogház lélegzését. Az oltott mész olcsó és kiváló csodaszer, hangsúlyozták az előadók. Óvatosan a csövek falba helyezésével, s a padozatnál is figyelembe veendő, hogy itt is lélegeznie kell az épületnek. Ne zárjunk le a mai csempékkel, taposókkal minden négyzetcentimétert!

Nagyon jó szakemberek szolgálhatnának tanácsokkal a földház-tulajdonosoknak (vályogtégla, vertfal), a mai kőművesek közül viszont kevesen tudják ezeket, győződjenek meg a felújítók a szaktudásukról! A régi ablakokat nem kell feltétlenül kidobni, új üvegezéssel maradhat az eredeti, rusztikus, kézműves darab,  hangsúlyozta az egyik hatalmas üveges cég képviselője. A túl nagy ablak megváltoztatja a hőháztartását az amúgy kiváló vályogháznak, ami télen meleg, nyáron hűvös. Mednyánszky Miklós e tárgyban nagyszerű könyvet adott ki, érdemes forgatni, nem ritkán pofonegyszerű módszerrel szüntethető meg a vizesedés, amivel évekig kínlódtak a tulajdonosok.

A szokolyai Kacártanya tulajdonosa, Lénárt István tanyagazda gyönyörűséges épületeit mutatta be képeken, kellemes és otthonos házakat alkotott a hagyományos vályogépítéssel. Régi házak tervrajzai skanzenekben, néprajzosoknál, múzeumokban beszerezhetők ingyen vagy fillérekért. Az időt nem állítjuk meg, csak az értékeket marasztaljuk általuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!