Otthon

2017.03.22. 12:49

Tarkabarka díszítőelemek

A kora tavaszi időszakhoz és a húsvéti ünnepkörhöz sokan a barkát kötik. A növény a piacon is nagy számban megjelent már.

Szanyi-Nagy Judit

Az elnevezést tekintve barka alatt van, aki a virágzatokkal berakódott vesszőt, és van, aki az egész növényt érti. Érdekességképpen: „macskaként", illetve „cicaként" is szerepel ez a növény angol vagy éppen német fordításokban, de hazánkban is előfordul, hogy „cicamicaként" hivatkoznak rá. Mindenesetre a barka–birka szavak hasonlósága is érdekes, már csak azért is, mert mindegyik elnevezés eredete a küllemre utal: a  bolyhos, gömbölyded virágzat kinézetére.

Sokan meg szeretnék venni a Marika néni által készített, tojásokkal díszített barkafát is – a növény húsvétkor népszerű díszítőelem az asztalon

Valójában, botanikailag, a füzek esetében a füzérvirágzatot nevezik barkának, amely az igazi virágzás előtt mutatós igazán. Épp emiatt csak rövid időszak áll rendelkezésünkre arra, hogy szép barkát gyűjthessünk.

A piaci vásárlási lehetőségekről, felhasználási tippekről a Fejér Megyei Hírlap csütörtöki lapszámában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!