Otthon

2015.03.23. 19:30

Temérdek a tavaszi tennivaló

Székesfehérvár - A hobbikertészek ilyenkor már javában sürgölődnek terciájukon, hiszen itt a tavasz, rengeteg a tennivalójuk a gyümölcsösben, konyhakertben egyaránt.

Gábor Gina

A legfontosabb tavaszi feladatokat vettük sorra Fister Judittal, az egyik helyi bolt vezetőjével. A kezdő kertészek gyakran tanácstalanok, ha permezetőszert kell választaniuk. Vajon milyen szerekkel védhetik meg a gyümölcsfákat? Mit használjanak virágzáskor? - kérdik.

Fister Judit azt mutatja, mit kell mostanában elvetni: burgonyát, hagymát, borsót...

- Elengedhetetlenül fontos ilyenkor, tavasszal a lemosó permetezés, amihez főként réztartalmú szereket ajánlok, mert ezek a különféle baktériumok és gombák ellen nagyszerűek (kivéve a lisztharmatot): megakadályozható a segítségükkel a tafrinás, moníliás fertőzés. a varrasodás. A második lépésben pedig olajos-kénes tartalmú szert kell alkalmaznunk lemosó permetezésre, a lisztharmat meg az állati kártevők ellen. Jók a tribázisú szerek (ezekben olaj, réz, kén egyaránt van), de az elmúlt években a gazdák azt tapasztalták, hogy ezek hatóanyaga nem mindig elegendő. Pedig hasonlóan enyhe telek voltak korábban is, sok nedvességgel, mint most, legutóbb - mondja Fister Judit, aki hozzáteszi, ezután már a virágzáskor kell használnunk más jellegű, réz nélküli, felszívódó, kontakt permetszereket, hiszen így megakadályozhatjuk azoknak a betegségeknek a terjedését, amelyek virágon keresztül támadnak. Bimbónyíláskor, sziromnyíláskor, teljes virágzásnál egyaránt célszerű permetezni. A legutolsó időszakban, a teljes virágzásnál, sziromhulláskor rovarölő szert is használjunk, lehetőleg olyat, ami nem bántja a méheket, de véd a beszúró gyümölcslegyek ellen. Érdemes sárga csapdákat kitenni a fákra, hogy tudjuk, mikor támad a beszúró légy, és idejében védekezhessünk ellene. Így nem lesz kukacos a gyümölcsünk.

Márciusban eljött néhány növény vetési ideje is. Fister Judit édesapja rotációs kapával éppen ehhez porhanyósítja kint a kertben földet. Most kell elvetni a burgonyát bio és csávázott (férgek elleni vegyszerrel átitatott) vetőburgonya egyaránt akad, aszerint, ki, mire esküszik - no meg itt a dughagyma vetési ideje is. (Célszerű magról is vetni hagymát, mert úgy később is lesz termésünk.)

A borsótermésünket szintén márciusban alapozhatjuk meg: a kifejtő borsót már a hidegebb, nyirkosabb talajba is érdemes elvetni, a velőborsó viszont a melegebb talajt szereti, egy kicsit később terem, viszont sokáig igen zsenge marad a velőborsó vetési ideje is eljön azért március végére. Emellett persze, ilyenkor vethetünk sárgarépát, fehérrépát, sóskát és spenótot. A sor jelölésére pedig - tanácsolja Fister Judit - reteksalátát használjunk, mert az előbb kel ki, mint a gyomok, így aztán tudjuk, mit nem szabad kikapálnunk a földből.

A babot, a tökféléket, a cukkinit, dinnyét csak később vetjük el, ahogyan az egynyári és a balkonnövények ideje is akkor jön el, amikor már meleg a talaj, és megúszhatjuk talajmenti fagyok nélkül.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!