Otthon

2014.09.22. 15:40

Türkizt barnával társítanak a lakberendezők

A lakberendezésben alkalmazott textíliák évről évre változnak, új meg új színek, minták válnak divatossá. Ezért fontos tudni, milyen textilkollekciók jelennek meg a nagyobb nyugat-európai gyárak kínálatában.

Gábor Gina

A kék nagyszerűen mutat a bézs, a barnak különféle árnyalataival (Fotó: Molnár Artúr)

Így aztán Demeterné Pápai Erzsébet lakberendező, az Eliz Art tulajdonosa számára a nyaralás voltaképpen évtizedek óta tanulmányutakat jelent a nagy nyugat-európai lakberendezési kiállításokra, hiszen így lehet képet kapni az aktuális trendekről, no meg arról is, hogy mi a megrendelők igénye. Demeterné Erzsi az idén Salzburgban, Brüsszelben és Milánóban vett részt szakipari vásárokon, belsőépítészek, színdizájnerek továbbképzésekkel felérő előadásain és gyárlátogatásokon. Ezért tőle érdeklődtünk: miféle textíliák divatosak ma?

- Úgy látom, felnőtt egy generáció, amely egyre inkább él a gyorsabbnak tűnő internetes vásárlás nyújtotta kényelemmel, ám ez ha az otthonunk berendezéséről van szó sokszor vezet csalódáshoz is - mondja a lakberendező. Nem azt a színárnyalatot kapja az ember, mint amit a fotó sejtetett, ráadásul az anyagok struktúráját sem lehet így megismerni. A pontos, körültekintő beszerzéshez elengedhetetlen, hogy az ember meg tudja érinteni a textíliát. Az a tapasztalatom, hogy ami a míves textíliákat illeti talán a válság miatt a finom, luxuskategóriába tartozó kelméket inkább a Távol-Keleten, az arab országokban keresik, Nyugat-Európában az egyszerűbb szövésű, kevésbé nemes, de azért igen mutatós felületek a kelendőbbek. Ez tükröződik a nyugat-európai textilgyárak kínálatán is.

Persze, ahogy eddig, most is találunk olyan textilszetteket, amelyek segítségével igen harmonikus összhatást teremthetünk, hiszen ugyanabból a színvilágból választhatunk különféle mintájú, egymáshoz nagyszerűen illő anyagokat. Igen divatos most a vanília és fejedelmien csábító bézs színek együttes alkalmazása: ezekbe a textíliákba klasszikus motívumokat is visszacsempésznek, a nemesebb változataiban hímzett minták jelennek meg. Az azték mánia fantázianév a szilvakék és a finom barnák, barnásszürkék vegyítését jelöli, de igen trendi a türkiz és a barnák együttes alkalmazása. Nagyon hatásosak lehetnek ugyanakkor a kék és a zöld jókedvű párosításából született szettek is. A fényes, csillogó színek Nyugat-Európában mára már kissé háttérbe szorultak. Viszont ahogyan az öltözködésben nemrégiben divatosak lettek a púderszínek, most a lakberendezésben is megjelentek ezek a finom árnyalatok, például igen trendivé vált a fáradt frézia, aminek világosabb, sötétebb árnyalatai együtt hangulatossá teheti a hálószobákat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!