Otthon

2014.08.13. 17:44

Új, veszélyes kártevők az erdőkben és a szőlőben

A szelídgesztenyéket és a szőlőt új kártevők fenyegetik – hívta fel a figyelmünket Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Dunaújvárosi Hírlap

A Kínában őshonos gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus) világszerte a szelídgesztenyék egyik legjelentősebb és legveszélyesebb kártevője, 2002-ben bekerült kontinensünkre. A rügyeket megfertőzve gátolja a hajtásképződést, aminek következtében akár 50–75 százalékkal is csökkenhet a termésmennyiség. Több éven át tartó erős fertőzése a faegyedek pusztulását is okozhatja. A Magyarországra szaporítóanyaggal 2008-ban és 2010-ben behurcolt egyedeket hatósági intézkedéssel még a növényanyaggal együtt sikerült megsemmisíteni, de a 2013-ban a Zala megyei zártkertekben észlelt fertőzés felszámolására már nem volt esély. Az idén elvégzett felderítések újabb fertőzött területeket mutattak ki, a Zala megyei góc átterjedt Vas megye déli részére is.

Az Őrségben, Magyarszombatfán a Szőlőhegyen 60 darab szelídgesztenyén találták meg a szelídgesztenye-gubacsdarázs kártételét. Védekezés csak biológiai módszerrel lehetséges, vagy a növényekkel együtt történő megsemmisítéssel.A szőlőkben pedig megjelent az amerikai szőlőkabóca. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt a karantén fitoplazma Grapevine flavescence dorée (szőlő aranyszínű sárgaság) terjesztésével okoz. 2013-ban Lenti környékén jelent meg, ahol a beteg töveket kivágták, de hamarosan megjelenhet Vasban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!