Otthon

2014.08.11. 17:15

Legszebb kert Fejér megyében (6.) - Virágözön a pihenőkertben

Rácalmás - Sokan küldtek be fotót az Év kertje pályázatra. A legszebbnek ítélt tízet mutatjuk be sorozatunkban. Olvasóink szavazatai döntik el, kié idén a legszebb kert.

Körmendi Erzsébet

Nagyné Halupka Líviáék huszonnégy évvel ezelőtt vették meg a Tóth Árpád utcában lévő családi házukat, amit azóta kicsinyenként újítanak fel, formálnak a saját igényük szerint. A háziasszony imádja a virágokat, elvétve fordul elő, hogy a piacról, üzletből képes hazatérni valamilyen növény nélkül. Folyton ezekre színes csodákra spórol, és állandóan rendezgeti a kis terciát, pakolgatja a virágokat.

A ház előtti előkertben fenyő volt egykor, alatta, körötte semmi nem maradt meg. Egy vihar után kiemelték a fákat, földet cseréltek, és a helyükön most rózsaliget van, az ablakokban szőlővirág és hamvas futó, ami vissza-visszatérő színfolt a pihenő részben, a sziklakertes szigeteknél és a teraszon egyaránt.

- Októberkének hívják ezt a növényt, mert akkor virágzik. Édesanyám kedvence volt. Ránézek ezekre a virágokra, és érzem anyu lelkét. A leandereket is tőle örököltem, rengeteg féle van, metszem, fiatalítom, a hajtásokat elültetem - mondja Lívia.

Ősszel leylandi ciprust ültettek szegélyként a kerítés mellé. A kocsibehajtó egyik oldalán sziklakerti ágyások emelkednek ki a fő zöldjéből, a szigetkben szőlővirág, hortenzia, az igényes formájú kő tartókban petúnia, kövirózsa, köztük egy-egy leander. A túloldalon, a terasz mellett szép tuja sövény vezet a teraszig, ahol a virágözönös csodavilág kezdődik.

A háziasszony több pihenőszigetet alakított ki: a napozóágyon szeret olvasni, a hintaágyban pihen, a kisebb asztalok a beszélgetősök, a nagy filagória a családi ebédlő - közöttük leánderek, virágtól roskadozó cserepek, szereleminda és más különlegesség. A pavilon szélén szőlővirágok csüngenek, mögötte hatalmas fenyők, csodás nyírfa adnak árnyékot, az északi oldalán pedig hangulatos tó, halakkal, tavirózsákkal - a szegélyező kövek között sziklakerti növények, színorgia, bájos vadgalambitató. A bejárat melletti teraszon hatalmas petúniák, muskátlik futnak, alattuk tuják, kaktuszok cserépben, csilipaprika kandikál ki közülük. Gyönyörűség.

Békét és harmóniát áraszt a virágoskert minden kis zugában a kaputól egészen a hátsó veteményesig: a növények tündöklésükkel hálálják meg Lívia szeretetét:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!