Otthon

2016.12.12. 21:10

Záródik a lakáspiaci árolló

Jóval kisebb lett az új és a használt lakások közötti árkülönbség az elmúlt két évben. Azaz a fővárosban és vidéken is záródik a lakáspiaci árolló - ez derül ki a legnagyobb ingatlanpiaci hírportál - több mint százezer hirdetésen alapuló -elemzéséből.

FMH-információ

Egyre kiegyensúlyozottabbá válhat a lakáspiac: az utóbbi két évben jelentős drágulást elérő használt lakások után az új lakások iránt is nő az érdeklődés. Az új lakások piacának élénkülése több dologból is világosan látható. Bár nemzetgazdasági szinten a beruházások a harmadik negyedévben 9,3 százalékkal csökkentek, a lakásépítéseket és -felújításokat is magában foglaló ingatlanügyletek esetében 8,6 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény. Az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma az idei első háromnegyed évben a triplájára nőtt - ez derül ki az elemzésből, amely több tízezer hirdetés alapján vizsgálta meg, hogy miként alakult az árolló, azaz a használt és új lakások közötti különbség az elmúlt két évben.

Az adatok szerint a budapesti piacon az átlagos négyzetméterárak alapján novemberben durván 29 millió forintba került egy 50 négyzetméteres új lakás, ami egy ugyanekkora használt lakás árának 130 százaléka. Korábban jóval nagyobb volt a különbség: tavaly novemberben egy használt lakás árának a 139 százalékáért, durván 25,5 millió forintért lehetett megvenni egy ugyanekkora, új fővárosi lakást. 2014-ben pedig az új lakás közel 22 millió forintba került, ami akkoriban 150 százaléka volt egy használt lakás árának.

A használt lakások piacát azért korai volna temetni. Hiába épülnek új lakások, egy-egy település történelmi belvárosában aligha csökkennek ettől a lakásárak. Fehérváron is vonzó a Fő utcán lakni Fotó: FMH-archív

Balogh László szakértő elmondta: az árolló csökkenésével párhuzamosan a kínálat is jelentősen nőtt. Ha a 2014 november végi szintet vesszük alapul, akkor az új lakások kínálata azóta 60 százalékkal nőtt, a használtaké 51 százalékkal emelkedett.

A vidéki megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban még nagyobbak az árkülönbségek. Az idén november végén egy új 50 négyzetméteres lakásért átlagosan 17,4 millió forintot kértek, ami a használtak árának másfélszerese. 2015 novemberében egy használt lakás 173 százalékát, 2014-ben pedig közel a dupláját kellett kifizetni egy új építésű otthonért.

- Országos tendencia, hogy csökken a használt és az új lakások közötti árkülönbség, ám az új lakások vásárlóinak türelmesnek kell lenniük. Tíz új építésű ingatlanból kilencet csak 2017-ben vagy 2018-ban tudnak átadni a beruházók - hangsúlyozta Balogh László.

A 2016-os ingatlanszezon gyakorlatilag véget ért: az árak idén már nem nőnek tovább, és ahogy az lenni szokott, az év utolsó hónapjában a kereslet is visszaesett. A vásárlók kivárnak: sokan arra kíváncsiak, hogy azok az új lakások, amelyeket 2017-ben adnak át, lejjebb nyomják-e a használt lakások árát.

Ugyanakkor Balogh László szerint korai temetni a használt lakások piacát. A jövő év első felében várhatóan még kevés új lakást adnak át, így nem csökken a használt lakások ára sem. A tavaszi hónapokban felfutó kereslet pedig alig érezhetően, de még tovább növelheti a használt lakások árait.

- Az ingatlanpiacon 2017 egyértelműen az új építésű lakások éve lesz. Ez azt is jelenti, hogy a használt lakások árai vélhetőleg már nem emelkednek olyan drasztikus ütemben mint az elmúlt két évben - hangsúlyozta az ingatlanpiaci szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!