Pákozd

2014.03.08. 14:08

Győzelmeink ereje

Pákozd – Ünnepséggel, tárlatvezetéssel, előadással, kiállítással és más programokkal nyitotta meg ötödik évadját szombaton a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

Tihanyi Tamás

Görög István, a létesítmény ügyvezetője köszöntőjében felidézte: egykor a legfőbb cél az emlékhely megmentése volt, azt a törekvést siker koronázta. A hely ma már Nemzeti Emlékhely, amelynek fenntartásáért az állam is felelősséget vállal. L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő is hangsúlyozta az állam tulajdonosi részvételének jelentőségét, a kormány elkötelezettségét a történelmi emlékhelyek és hagyományok ápolása, az ifjúság hazafias nevelése iránt. Szerinte a pákozdi létesítmény elmúlt négy éve igen eredményesnek bizonyult a magyar történelem sorsfordító eseményeinek bemutatásával, rövidesen (március 18-án) pedig új 1848-as múzeumot nyit a Mészeg-hegyen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Vitéz Hajdú Szabolcs a Pesti Srácok Alapítvány nevében arról szólt, hogy a pákozdi emlékhely egy győzelem emlékhelye, márpedig nekünk – más népekhez hasonlóan – inkább a győzelmeinkről kellene megemlékezni, mint a vereségeinkről. Mert a győzelmeinkről nem beszélünk eleget, tette hozzá, pedig van mire büszkének lennünk, nemzeti önbecsülésünk erősítéséhez a győzelmeink emlékéből kell erőt merítenünk.



Az ötvenhatos szervezet vezetője szavai után emlékérmet adott át az arra érdemeseknek. Takács János, Pákozd polgármestere arról beszélt, bár a település büszke a létesítményre, az emlékpark méltó arra, hogy az egész nemzet, az egész ország ezt ugyanígy érezze. A településvezető és az emlékpark ügyvezetője ezek után azoknak adott át emlékérmet, akik munkájukkal segítették a létesítmény fejlődését.

Az eseményen részt vett Kovács József altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és Fucsku Sándor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is. A Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete az ünnepségre szervezte második történelmi futását. A résztvevők a fehérvári Halesz-parkban, a pákozdi emlékműnél és a Don-kanyar Emlékkápolna mellett is virágot helyeztek el kegyeletük jeléül futásuk során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!