Pákozd

2013.11.24. 11:39

Borbarátok, citerások Pákozdon

Pákozd – Minap zsúfolásig megtelt a helyi általános iskola tornaterme, annyian érdeklődtek a Pákozdi Borbarátok és az Abajka Citerazenekar közös rendezvénye iránt.

Tihanyi Tamás

Ebben az esztendőben sorrendben kilencedik alkalommal rendezték meg a bormustrát Pákozdon. Korábban a helyi Kultúrház volt a helyszín, ám a szervezőknek és az érdeklődőknek köszönhetően az idei őszre „kinőtte magát" az esemény.

Nagyjából kétszázan foglaltak helyet a tornateremben és hallgatták, nézték meg a pákozdi Napraforgók néptáncosait és a dinnyési hagyományőrzők műsorát. Bor az idei mustrára érkezett – Pákozd környékén kívül – például Csórról, Dinnyésről, Székesfehérvárról, de még a felvidéki testvértelepülésről, a Szent Korona másolatát őrző Ipolybalogról is. Több, mint harmincféle nemes nedűt kóstolhattak meg a zsűri szakértő tagjai: Renner László és Szalai Zsófia borász, Pánczél József és Lics Balázs okleveles borszakértő.

A Pákozdi Borbarátok vezetője, Kiss László a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: nagyszerűen sikerült a rendezvény, nagyjából fele-fele arányban érkeztek fehér- és vörösborok. A lényeg, hogy erősítsék közösségeikben az összetartozás érzését, de az sem utolsó szempont ilyenkor, hogy a borkészítő gazdák megtanulják elkerülni – a szakemberek tanácsait követve – saját hibáikat. Így aztán minden évben egyre jobb minőségű borok kerülhetnek az asztalokra.

A szakmai zsűri döntése alapján a 2013-as pákozdi bormustra legjobb (vegyes) fehérborát a helybéli Szabó Gábor készítette el. A vörösborok közül a székesfehérvári Mohácsi István zweigeltje bizonyult a legjobbnak, és ugyancsak a Mohácsi-féle vörös lett a közönségdíjas is.

A Pákozdi Borbarátok egy olyan társaság, amelynek tagjai elkötelezett hívei a kulturált és egészséges gasztronómiai élményhez kötődő társasági borfogyasztásnak. Céljuk, hogy népszerűsítsék és bemutassák Pákozd és a régió borait, megismertessék a borkészítés hagyományos módját. De arra is gondoltak, hogy gyakorolják a borral készült és a borhoz illő ételek elkészítésének trükkjeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!