Pákozd

2017.06.18. 19:55

Doberdóról, a magyar pokolról Pákozdon

PÁKOZD A Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely munkatársai a múltban is gyakran tettek bizonyságot arról, hogy nem hagyják elfelejteni az első világháborús magyar hősök nevét, emlékét. Pénteken az egyik (ha nem a legnagyobb) magyar vérzivatarról mutattak be kötetet az egykori szabadságharcos emlékhelyen.

Tihanyi Tamás

Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében" című kötetének bemutatóját rendezték meg azok, akik úgy gondolják, nem szabad elfeledni az első világégés legnagyobb magyar hőseit. Június 16-án 17 órakor a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhelyen azokat várták, akik hallani akartak a könyvről, amely felidézi a napokat, amelyek bár rendkívüli kitartást követeltek az akkori fiatalemberektől, mára gyászkeretes emlékezetté kövültek.

A könyvbemutatón a doberdói lövészárkokba való időutazásról Matus Mihály tárogatójátéka gondoskodott, aki első világháborús katonadalokkal idézte fel a vérszivattyús napokat. "Doberdo! Fogalommá vált név s mégis azt hiszem, a legtöbben távolról sem sejtik, miért és milyen körülmények között vált azzá", olvashatjuk a kötet borítóján látható József főhercegnek, az első világháború során a Doberdó-fennsíkon harcolt temesvári VII. hadtest parancsnokának háborús emlékirataiban.

Görög István nyugalmazott ezredes, az emlékpark ügyvezetője (balra) a szerzőkkel a könyvbemutatón Fotó: A szerző

Száz évvel az események után is azt gondoljuk, hogy ez a kijelentés még inkább igaz. A mai Olaszország területén fekvő (ki gondolná a tengerpart felé utazók közül?) Monte San Michelén és San Martinóban, a fennsík védelmének két legfontosabb helyszínén, több mint egy éven keresztül tíz - az egykori Magyarország területéről kiállított - ezred védelmezte az akkori közös hazát. Harcaik nyomán lett történelmünkben a Doberdó gyászosan szomorú emlékű, szimbolikus jelentőségű fogalom, amely mégis - valljuk ma is - küzdelmük nyomán a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe.

Emlékükre és tiszteletükre íródott a könyv, amely a korábban megismert dokumentumok és a legfrissebb helyszíni kutatások adatainak nagyszerű, összesített közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!