Pákozd

2016.03.13. 16:58

Székesfehérvár, Pákozd és az ország lakói számára fontos a Katonai Emlékpark

Pákozd - Szombaton délelőtt megnyitották a Nemzeti Emlékhely, a Katonai Emlékpark hetedik szezonját. Két új időszaki kiállítást is megnézhettek e napon a jelenlevők.

Silye Sándor

Az időjárás a kegyeibe fogadta a résztvevőket. Olaszországból itt volt az Isonzó Baráti Kör küldöttsége, eljöttek a fehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagjai, Cser-Palkovics András Székesfehérvár, Takács János Pákozd polgármestere, Vargha Tamás, a honvédelmi miniszter helyettese, a meghívottak, akik közül többen elismerést vehettek át.

A MATASZ Kegyelei Emlékfutás résztvevőinek a megérkezése jelentette a Katonai Emlékpark hetedik szezonjának a nyitányát
Fotó: Simon Erika

Miután megérkezett a MATASZ Kegyeleti Emlékfutás mezőnye, elsőként Görög István, a KEMMP ügyvezetője beszélt az előttük álló év fontosságáról, terveikről. Utána Vargha Tamás március 15.-e üzenetét hangsúlyozta, míg Cser-Palkovics András polgármester, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tiszteletbeli elnöke arról szólt, hogy Székesfehérvár, Pákozd és az ország lakói, családjai számára egyaránt fontos a közös erőből létrehozott és fejlesztett Katonai Emlékpark, a nemzet méltó emlékhelye.

A megnyitó után előbb Giancarlo Sumit, a San Martinói Nagy Háború Múzeum vezetője vehette át a Honvédelmi Minisztérium által adományozott, a Honvédelem kitüntető cím második osztálya elismerést Vargha Tamástól.

Gianfranco Summit, az olasz csoport, a San Martinói Nagy Háború Múzeum vezetője a HM kitüntetését vehette át

- Sok áldozata volt a Nagy Háborúnak, sokan értelmetlenül haltak meg az Isonzó mellett és a Doberdón. Az Isonzó Baráti Kör tagjaiként mindent megteszünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet eme éveknek a szörnyűségeire! Kétezer diákot viszünk ki a hajdani harctérre, és nem azt mondjuk el nekik, hogy milyen volt a háború, hanem azt, hogy ne legyen több háború. Elmagyarázzuk az ifjúknak azt is, milyen borzasztó volt az élete az itt harcolóknak - mondta a kitüntetett Gianfranco Simonit.

Két új időszaki kiállítást is megnyitottak, az egyik a Civilek a Nagy Háború emlékeinek őrzéséért címet viselő tárlat volt. A  képen az isonzói csatában, a Doberdói hegyen harcolók használati tárgyait nézi két érdeklődő

A Katonai Emlékpark mindennapjait segítők közül 20 fő kapta meg a KEMPP Emlékplakett kitüntetést, amelyet Takács János és Karsai Béla, a HTBK elnöke adtak át. Ezután után a Közös Légtér, Közös védelem, a Civilek a Nagy Háború Emléke Őrzéséért kiállításokat nyitották meg. Görög István arról beszélt, hogy mire kötelezi őket az elmúlt hat év emlékparki nyarainak a sikere.

Az Emlékpark területén a múlt évben átadott kemencében megsültek a finomságok, így jó hangulatban zárult a megnyitó napja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!