Pátka

2015.07.27. 13:17

Falusi olimpia: asszonytolás talicskán, gumicsizma hajítás, kincskereső szalmatúrás

Pátka - A kánikula bizony emberpróbáló feladat elé állította a versenyzőket, de a virtus kitűnően megmutatkozott. Nem hagyta magát senki. Izgalmakkal teli, jó hangulatban telt az első falusi olimpia a településen.

V. Varga József

Komám, ahogy tanítottalak! - biztatta vidáman az egyik atyafi a társát a krumpli célbadobás alkalmával. A feladat: ötből ki mennyi krumplit tud úgy eldobni, hogy az fennakadjon a szegen. Nem könnyű! Jóskának kettő is sikerült a többieknek semmi.

Varga Géza fő szervező a szombati lovasnapra időzítette az I. Pátkai Parasztolimpia megrendezését. Benépesült a Varga-hegyi pálya és környéke, a selybák közt a fogathajtók szorgoskodtak, oldalt tíz állomáson zajlottak az olimpia küzdelmei. A háromfős csapatokat két férfiú és egy hölgy alkotta, az olimpikonok lelkesen vágtak neki a falusi próbáknak. Gézát mindenben segítették a versenybírók, a tettre kész önkéntesek, flottul mentek a dolgok.

A méretes traktorkereket oda forgatni kellett, vissza pedig gurítani. A petrencés rúd nem tűnt súlyosnak, de kinyújtott karral tartani már nem volt egyszerű. Az attrakciónál a szlovákiai partnertelepülés, Hetény polgármestere, Magyari Ferenc segédkezett. A farönköt a hölgyek vitték a fejszés emberhez, ő négyelt , majd a hasábokkal harmadik társuk futott vissza a célhoz.

A talicskában kuporgó lányokat, asszonyokat bekötött szemű férfiak tolták sebesen a szlalompályán. Másik balra! - hangzott fel többször is a kiáltás, hiszen némelyek már csaknem a nézősereg közé tolták a szállító alkalmatosságot. Tamás, ott vannak a lovak! Miért szenvedtek azzal a kocsival? - zrikálták a kocsihúzó próbázókat a szurkolók a pálya széléről.

A gumicsizmát lábbal hajították a versenyzők minél messzebbre; a kukoricamorzsolás időre és mennyiségre zajlott. A két kis bálát két petrencés rúdra pakolták, s úgy, futólépésben fuvarozták. A kincskeresőt gyerekeknek hirdették meg, amolyan bónuszként: az ajándékokat jelentő számokat a szalmatúrás módszerével keresték az ifjak.

Míg az ítészek a pontokat összesítették, az olimpikonok a folyadék utánpótlást célozták meg. Semmi gond, aranyapám - veregette meg ismerőse vállát nevetve a szalmakalapos férfiú -, ha négy év múlva lesz a következő olimpia, addigra kipihened magad!

Az érmeket, díjakat, ajándékokat Buda József alpolgármester adta át a derék versenyzőknek. Az olimpiai bajnoki cím a Varga Imre, Bognár Ferenc, Bognárné Oláh Barbara alkotta gárdának dukált, ezüstérmet szerzett Varga Géza, Góger Tamás, Brajnovics Zoé csapata, bronzot a Vágó Árpád, Bolla Ferenc, Brisztovics Zita különítmény.

Jövőre, veletek és még sokakkal, ugyanitt! zárta az első pátkai falusi olimpiát Varga Géza. Jó mulatság, férfi munka volt! (Meg persze női )

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!