Perkáta

2017.01.09. 18:10

A Győry-kastély felújítása jelentette a legnagyobb feladatot

Perkáta - Mozgalmas és jelentős fejlesztéseket hozó esztendeje volt Perkátának a tavalyi Sikerrel zárták a projekteket.

Horváth Dóra

- A 2015-ös évben fejeződött be a pályázati projektünk, de csak a javítások után, 2016 augusztusában adtuk át a nagyközönségnek a felújított Győry-kastély főépületét, amelyet Magyar-Kínai Kulturális Turisztikai Központként üzemeltet az önkormányzat Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft.-je - tájékoztatta lapunkat Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. Majd a következőkkel folytatta:

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, a Győry-család emlékei című kiállítás megnyitóján mondott köszöntő beszédet Fotó: Horváth Dóra

- Az épületben két állandó kiállítást rendeztünk be. Egyrészt Perkáta mint a legrégebbi kínai partnerkapcsolattal rendelkező magyar település kínai testvérvárosa Huaxiang, és az azt magába foglaló pekingi Fengtai kerület által megvalósított kiállítást láthatják az érdeklődők, amely a kínai-magyar és a perkátai-huaxingi kapcsolatokról szól. A másik állandó kiállítás a kastélyt építő Győry-családot mutatja be, amelyhez az önkormányzat számos más kastélyból származó tárgyat, bútort is kölcsönzött honi múzeumoktól.

Bogó Anikó, Perkáta alpolgármestere Chen Zhiliu, a Kínai Népköztársaság nyugalmazott budapesti nagykövete társaságában, amikor a kínai kultúrát bemutató kiállítást tekintették meg Fotó: Horváth Dóra

A kastély egyik oldalszárnyának teljes tetőfelújítását is elvégezte az önkormányzat a 2016-os évben hazai pályázati forrásból, hozzávetőlegesen 32 millió forintos költségvetéssel. Ugyancsak jelentős fejlesztés volt Perkáta életében, hogy ünnepélyes keretek között 2016 februárjában átadták a MAVIR Zrt. állomását. A Martonvásár-Paks távvezeték nyomvonala mellett Perkátán egy 400/120 kV-os alállomás létesítésült hétmilliárd forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!