Perkáta

2015.09.09. 13:04

Hadtörténeti remekek Perkátán

Perkáta - Hatodik alkalommal rendezett hadtörténeti kiállítást Perkátán a Régiséggyűjtők Egyesülete.

Bogó Anikó

A hadtörténet, haditechnika és a katonai egyenruhák kerültek előtérbe az idei tárlaton. A régiséggyűjtők kiállítottak már több témában, mindig sikeresen és nagy érdeklődés mellett. Kiállításaikon foglalkoztak közlekedéstörténettel, kereskedelemtörténettel, néprajzzal, mezőgazdaság történettel. Az idei kiállítás összeállításánál az országos, nemzetközi kitekintés mellett természetesen a helyi értékeket, a perkátai történetet is igyekeztek bemutatni.

A féllánctalpas előtt a perkátai régiséggyűjtők, Vajk István, Tompai Mátyás, Szabó Tamás, Vajk Péter és Lőrincz Ádám  Fotó: Bogó Anikó

A program műsoros, zártkörű megnyitóval kezdődött. Pámer Ottó atya áldásával, a harcok idején elhunyt, megsérült katonákra való megemlékezéssel kezdődött. Ujfalusi Pál, a kiállítás főszervezője köszöntötte a támogatókat, kiállítókat és a fellépőket. Somogyi Balázs polgármester hivatalosan megnyitotta a kiállítást ünnepi beszédével. A régiséggyűjtők áldozatos és színvonalas munkája mellett az önkormányzat értékmegőrző munkájáról, közte a Győrfy-kastély jelenlegi felújításáról is szót ejtett.

Perkátai Régiséggyűjtő Egylet idei kiállításán az egyesület tagjain kívül több gyűjtő anyagait is bemutatták. Adonyból, Seregélyesről és Székesfehérvárról és a megyehatáron túlról érkeztek ereklyék.

Érdekes és látványos volt a hadtörténetet bemutató tárlat

A látogatókat szombaton és vasárnap reggel 8 órától 18 óráig fogadták. A zárt, tornatermi kiállítást közel 2000 ember látogatta meg. A szabadtérben elhelyezett járműveket főleg a mozgókat, amelyekre felülhettek nagy érdeklődés övezte. A látogatók több egyenruhás emberrel is találkozhattak Perkátán, ők a különböző csapatok öltözetét mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!