Perkáta

2016.09.17. 15:45

Három muskétás a pártirodán

Perkáta - A Parázs tűzhely belső platnijára úgy festették rá a fogyasztói árat: 395 forint. Ármozgás nem sűrűn adódott akkoriban, nem is gondoltak a javítási lehetőségre.

V. Varga József

- A régiséggyűjtés rosszabb, mint a kocsmázás - erősíti meg újfent a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet alapító tagja, elnöke, Ujfalusi Pál -, de soha nem mondanék le szenvedélyemről.

A faluban anekdotaként terjed, hogy Dániel fiukat valahogy nem csapta meg a mozdony füstje , távol áll tőle a gyűjtögetés.

- Apa, szólok majd az ócskásnak, válogathat kedvére - mondogatja állítólag a háznál fellehető mérhetetlen régi holmira utalva.

Utam muzsikálva járom - a bakelitről Sárdy János operettet énekel

- De fiam, én vagyok az ócskás! - tromfol ilyenkor mindig a családfő.

A régiséggyűjtő egylet tagjai a nyarat nem pihenéssel töltötték, három attrakcióval is beköszöntek. Július elején már a negyedik kastélykerti motoros találkozót hozták tető alá. A füvészkertben a falukemencét és a tágas kiülőt is felavatták. A hagyományos főzőversenyt augusztus huszadikára időzítették, nemrégiben pedig a Best of Kommunist (1957-1989) - Indul az 5 éves terv! című retró időutazással, kiállítással rukkoltak elő.

László Gyula (b), Ujfalusi Pál és Fuchs Norbert a pártirodán

Pali neve fogalom a régiséggyűjtők táborában. A fő csapásiránya nála a régi pénzek, régi kerékpárok világa. Milpengők és egykori forintok, rubelek és társaik. Vagy negyven drótszamár áll már műhelye padlásán. Felesége, Krisztina számára bármilyen virágcsokornál többet jelent, ha férje egy békebeli kávédarálóval lepi meg. Lányuk, Ramóna és vejük, József a régi motorkerékpárokra esküszik, a fiatalabb lány, Titanilla az érmek szerelmese.

- A katonai Csepel nem megy tovább? - firtatom, az emelkedőre mutatva.

- Mindig így állítom be az öreg Csepel 344-est - mosolyog Fuchs Norbert, az egyesület alelnöke -, mintegy cégérként, figyelemfelhívónak.

Babakocsi-parkoló a tornaterem közepén

Norbi az olajosabb vasakat imádja, 1966-os évjáratú oldalkocsis Pannónia T1-ese igazi látványosság a mostani felhozatalban.

- Régi álmom egy öreg Ikarus autóbusz - megcsillan a szeme, ahogy magyarázza. - Berendezzük mobil vándorkiállításnak, de személyszállításra is tudjuk majd használni, ha úgy adódik. Ezzel járjuk majd az országot!

László Gyula, az egyesület lelkes tagja a csodás orsós magnókról, a míves rádiókról, a príma lemezjátszókról, a szépen szóló bakelitlemezekről kezd kiselőadásba. Kisgyerekként ejtették őt rabul, s azóta sem tud szabadulni tőlük, de nem is akar.

Egykori szobasarok muzeális világvevő rádióval
Fotó: V. Varga József


- Nézd ezt a Tesla B90-es szalagos magnót! - simít végig szeretettel az oldalán.

Bólintok, értem én, magam a könyvekkel vagyok így.

Az orosz Signal 402-es kisrádió órája még ma is pontosan jár - reggel húzta fel.

Címkék#perkáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!