Perkáta

2016.09.15. 17:35

Időutazás a múltba - Mávaut, katonai dzsip, Parázs tűzhely és szalagos magnó

Perkáta - A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet retró időutazásra invitálta a sokaságot a régmúlt napokat idéző kiállítás-kavalkáddal, katonákkal, úttörőkkel és brigádokkal.

V. Varga József

A gépész urak már izzították a traktorokat, kezdődhetett a kastélykerti pöfögés. A falukemence hangulatos kiülőjénél a francia testvértelepülésről, Saint-Maximin-ből érkezett vizitálók jóízűen kanalazták a nodeklivel tálalt sertéspörköltet, melyhez természetesen kisfröccs dukált. Elindult az első falukörre a fehérvári Fung László Ikarus 31-ese, oldalán a Mávaut felirattal; a perkátai Piros Laci katonai csapatszállító dzsipje meg hegyen-völgyön vitte az aprónépet. A hangosból felturbózott indulók szóltak, illetve a hatvanas-hetvenes évek örökzöldjei andalítottak. Krisztina jött az ukázzal - a krónikást már nagyon várják a pártirodán.

Szombaton reggel nyitották és vasárnap este zárták a régiséggyűjtők Best of Kommunist (1957-1989) - Indul az 5 éves terv! című múltidéző kiállítását a kastélykertben és az iskola tornatermében.

Újfalusi Pál (b), a régiséggyűjtő egylet elnöke tárlatvezetésen. Tárgyak, eszközök, dokumentumok. Fotó: A szerző

A Pusztaszabolcsi Alapítvány az egykori úttörőéletet vette górcső alá, a Katonai Hagyományőrző Baráti Kör korhű ruhákat és fegyvereket vonultatott fel, s megemlékeztek a perkátai Magyar-Kínai Barátság Termelőszövetkezet elmúlt harmincöt évéről is.

Amint a szervezők kinyilvánították: a kiállítás csupán a történelem jobb megismerését hivatott szolgálni azáltal, hogy közelmúltunk mindennapi tárgyaival, eszközeivel, dokumentumaival kézzelfoghatóvá teszi a letűnt évtizedek világát; s egyúttal elhatárolódnak minden szélsőséges ideológiától, irányzattól, közelebb hozva egymáshoz a gyűjtőket, a felnőtteket, a gyerekeket.

Lemezjátszós rádiószekrény, megyei Hírlappal és telefonnal Fotó: V. Varga József

Újfalusi Pál, a régiséggyűjtő egylet elnöke kalauzolt a kiállításon, együtt indultunk a retró időutazásra. Az emlékek persze megszépültek, a nosztalgia viszont gondolkodásra késztetett. Közben megpihentünk a piros színű bőrkanapén, a Saratov hűtőből pedig előkerült a jéghideg szódavíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!