Perkáta

2017.05.09. 15:05

Kínai-magyar kulturális nap volt

Perkáta - Kínai-magyar kulturális napot tartottak a perkátai Győry-kastélyban, amelyen részt vett a kínai nagykövet, valamint érdeklődőként jelen voltak az eseményen a Pázmány egyetem hallgatói is.

Horváth László

Nagyszabású rendezvénynek adott otthont május 10-én a perkátai Győri-kastély. A településen szervezett kínai-magyar kulturális napon, konferencián részt vett Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete is.

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntőjében elmondta a település történeti kapcsolódását Kínához, Huaxianghoz, valamint bemutatta a Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ kínálta lehetőségeket, együttműködéseket is.

Duan Jielong nagykövet középen, mellette jobbra Somogyi Balázs polgármester, valamin Pető Ernő, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke
Fotó: Bogó Anikó

Duan Jielong üdvözölte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának kínai tanszékéről érkezett hallgatókat, továbbá méltatta Perkáta magyar-kínai kapcsolatok ügyében tett érdemeit. A nagykövet gratulált a kulturális központ létrehozásához, és mindahhoz a tevékenységhez, amely az intézmény jellemzi.

A konferencián dr. Salát Gergely, a PPKE-BTK Kínai Tanszék vezetője, sinológus, a magyar-kínai történelmi találkozási pontok köré építette fel az előadását. A tanszékvezető nagyra értékelte, hogy egy ekkora település, mint Perkáta ilyen országosan meghatározó szinten fel tudja vállalni a kínai kapcsolatok ápolását.

Pavlicsek Zsolt mesterpedagógus, kínai referens, harcművészmester előadásában a köznevelés és a kínai harcművészet közti kapcsolatot elemezte. A konferencia második részében pedig Hercegh Viktória, Hegyi Henrietta, Nyári Norbert és Pavlicsek Patrik egyetemi hallgatók tartottak előadásokat irodalmi, gazdasági és kínai történelmi témákban. A konferencia zárását követően, az egyetemisták kínai kézműves-foglalkozásokat tartottak az érdeklődő gyermekeknek, akik így közelebbről megismerkedhettek a kalligráfiával, a maszkfestéssel és a szerencsecsomó készítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!