Perkáta

2015.10.14. 13:09

Már hat önkormányzati középület áramellátását oldják meg napenergia hasznosításával

Perkáta - Perkáta legnagyobb beruházása jelenleg a Győry-kastély helyreállítása, ám ezen kívül több kisebb fejlesztéssel is foglalatoskodnak az önkormányzat vezetői.

Körmendi Erzsébet

A beruházások sorából Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere is a kastély kínai-magyar kulturális turisztikai központtá fejlesztését emeli ki. Támogatást kapnak a főépület helyreállítására, belső átalakítására, ahol a Győry család életét bemutató tárlat mellett a partnertelepülés, Huaxiang 800 évét bemutató gyűjteményből és más kínai emlékekből láthatnak ízelítőt.

A továbbiakban pedig az aktuális, „kisebb” teendőikről is szól az elöljáró. A kastély melléképületeinek egyiken szeretnék megoldani a tetőcserét, egy kisebb felújítást, hogy ott maradhassanak a könyvtáron kívül az ÁMK kiszolgáló irodái is. Elkészült egy 50 négyzetméteres csoportszoba a régi óvodaként ismert intézmény használaton kívüli melléképületéből, már csak az eszközbeszerzés, berendezés van hátra. Nagyjából 130-140 óvodás van Perkátán, és az önkormányzat vezetői sajnos még az új csoportszobával sem tudják maradéktalanul teljesíteni a törvényi előírásokat. További teret kellene nyerniük a gyerekeknek, ezért tervekkel, előkészített anyaggal, ugrásra készen várják a lehetőségeket, mert szeretnék megoldani az úgynevezett új óvoda bővítését két foglalkoztatóval.

A polgármesteri hivatal tetejére is naperőműveket szereltek fel, hogy azok segítségével oldják meg az épület villamosenergia ellátását.

Szintén folyamatban lévő beruházásuk, az az energetikai fejlesztés, amely négy épületet érint, a polgármesteri hivatalt, az új óvodát, az egészségházat és a fogorvosi rendelőt. A technikai rákötéseket a napokban végzik a szakemberek. Tavaly az iskola és a régi óvoda tetejére is felkerültek a napkollektorok, így már hat önkormányzati intézmény áramellátását oldják meg a Nap energiájával. Somogyi Balázs abban bízik, hogy a beruházás eredményeként évi nyolc-tíz millió forintot tudnak megtakarítani az áramszámlán.

A polgármester megemlíti azt is, hogy a 62-es Perkátát elkerülő szakasza áldás számukra. Nyugodt, csendes, biztonságosabb lett a községük, a gyalogosoknak nem kell percekig várniuk, ha át akarnak kelni az úton, és reméli a településvezető, hogy az átutazó bűnözők is elkerülik a falut, csak az választja a régi utat, aki Perkátára megy.

A községháza is egyike annak a hat perkátai intézménynek, amely részese volt az energetikai fejlesztésnek, mondta Somogyi Balázs polgármester

Szóba kerülnek a tervek is... Somogyi Balázs azt mondja: a többi településhez hasonlóan ők is várják a megyei önkormányzat által koordinált TOP-források egyes elemeinek idei megnyitását. Említette már a legfontosabbat, az új óvoda bővítését, mellette vízelvezetési rendszer felújítások is szerepelnek az elképzelések között. Az egészségházat úgy szeretnék bővíteni, hogy helyet kapjon benne a fogorvosi rendelő is. Nagy hiányossága a községnek, hogy a polgármesteri hivatal nem akadálymentes. Szeretnék ezt jóra hozni, családbarát intézménnyé alakítani a községházát.

 

Címkék#perkáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!