Perkáta

2016.09.11. 19:05

Negyedszázados partnerség - Huszonöt éve gyümölcsöző Perkáta és Saint-Maximin kapcsolata

Perkáta - Negyed évszázados kapcsolatot ünnepeltek a hétvégén Perkátán. A meghívott külföldi vendégeket az eseményhez méltón, színes programokkal fogadták, hogy együtt örülhessenek ennek a régi barátságnak.

Horváth Dóra

1981-ben egy perkátai kislány, jó tanulmányi eredménye jutalmaként egy hónapot tölthetett a franciaországi Saint-Maximinban. Ez a történet ma már 35 éves, s a kezdet kezdetén senki nem gondolta volna, hogy valaha folytatása is lesz ennek a kirándulásnak Perkátán. Ébl Andrea, az egykori perkátai kislány felnőtt, s neki és családjának köszönhetően a múltban elindult kapcsolatból testvérvárosi együttműködés lett, amelyben nem csak Perkáta önkormányzata, hanem számos helyi család is aktívan jelen van. A két település kapcsolata időközben még tovább fejlődött, hiszen a 2016-os évben perkátai gyerekek táboroztak Saint-Maximin portugál testértelepülésén, Figueiró dos Vinhosban.

Somogyi Balázs polgármester mellett Guy Denoyelle, aki Perkátáért emlékérmet vehetett át a képviselő-testület döntése alapján a testvértelepülési kapcsolatban való kiemelkedő munkájáért Fotó: Horváth Dóra

A ma már 25 éves partnerséget díszönkormányzati ülésen ünnepelték szeptember 10-én Perkátán a Győry-kastélyban. Elsőként Somogyi Balázs polgármester köszöntötte a megjelent francia és portugál vendégeket, majd beszédében visszaemlékezett a közös élményekre, valamint örömét fejezte ki, hogy mind a mai napig ilyen szoros ez a baráti viszony. Őt Ébl Andrea, majd Ébl István, a Perkáta-Saint-Maximin Baráti Egyesület elnöke követte múltidézéssel. Serge Macudzinski, Saint-Maximin polgármestere, majd Éric Fournier, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete is köszöntötte a jelenlévő vendégeket. A beszédek között a Perkátai Női Kórus hangulatos magyar és francia dallal, valamint Varga Elemér cimbalomművész tüzes muzsikával és Kovács Roland, a helyi általános iskola tanulója verssel üdvözölte a vendégeket.

A díszönkormányzati ülés zárásaként Somogyi Balázs ajándékot nyújtott át a francia és portugál vendégeknek. Ezt követően elismerő oklevelet és emlékérmet kapott Fórizs Attila és Urbán Tamás a Perkátáért végzett tevékenységükért, majd Fehér Mihály, Mészáros Zsuzsanna, Horváth Árpád és Horváth Milán, Kovács Roland, Pavlicsek Csaba és Fülöp Fanni is elismerésben részesült kiemelkedő tevékenységeik, eredményeik által. Perkátáért emlékérmet kapott Guy Denoyelle, a testvértelepülési kapcsolatban való kiemelkedő munkájáért, továbbá Perkáta díszpolgári címet kapott Rajcsányi László és dr. Szűcs Mihály, akik sokat tettek a településért, az itt élő emberekért.

Délután a vendégek részt vettek Gáspár Aladár festőművész kiállításának megnyitó ünnepségén, megtekinthették a perkátai szüreti felvonulás indulását, s később filmvetítéssel, pálinkakóstolóval, valamint fogadással zárták az eseménydús napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!