Perkáta

2015.02.20. 16:20

A kínai holdújév ünnepén is képviseltette magát Perkáta önkormányzata

Perkáta - A község tartalmas kapcsolatokat ápol erdélyi, francia és kínai partnereivel. Ennek bizonyságául szolgáltak mindhárom részről az elmúlt időszak programjai.

Bogó Anikó

Az erdélyi partnertelepülés, Kisbács képviselőtestületének küldöttsége tette tiszteletét múlt héten Perkátán. tizenkét települési tanácsos érkezett Florin Muresan polgármester és Deák Ferenc alpolgármester vezetésével. A hét tagközségből álló, közel 11 ezer lakosú testvértelepülés képviselői ellátogattak az óvodába, az iskolába és a Győry kastélyba, majd a perkátai képviselőkkel tárgyaltak a polgármesteri hivatalban.

A vendégek találkoztak este a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület tagjaival, akik segítik, ápolják ezt a kapcsolatot Siba Árpádné elnök és Molnárné Horváth Zsuzsanna vezetésével. A faluházi közös vacsorán jelen volt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki köszöntötte a vendégeket. Üdvözlő gondolatai között kiemelte, hogy Fejér megye egyik legfontosabb partnerkapcsolatát Kolozs megyével működteti, és ennek a testvérmegyei együttműködésnek az egyik hozománya Perkáta és Kisbács 2004 óta létező barátsága.

Balról a második Somogyi Balázs, mellette Florin Muresan Kisbács polgármestere a várban

A vendégek magyarországi tartózkodásuk második napján Budapestre látogattak és a főváros nevezetességeivel ismerkedtek meg.

Február 16-án immáron harmadik alkalommal rendezett a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége nagyszabású előadást a holdújév alkalmából. A Duna-palotában rendezett programon Somogyi Balázs polgármester képviselte Perkátát. A programra a Sanghaji Kulturális Művészeti Társulatot hívták meg amely előtte már két vidéki helyszínen is sikeresen bemutatkozott. A vendégeket a társulat elnöke köszöntötte, majd Xiao Qian nagykövet mondta el újévi jókívánságait, illetve a kormányzatot képviselő dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a kínai művészeket. A bemutató részeként a kínai kultúra számos műfaját láthatták a vendégek a könnyűzenétől a kortárs táncig, a népzenétől az operáig, az artista művészektől a kínai nemzetiségi táncokig.

Perkáta harmadik testvértelepülésén, a franciaországi Saint-Maximin városában pedig egy sajnálatos eseményen vett részt a perkátai delegáció február 19-én: elhunyt Laurent Parent, Saint-Maximin alpolgármestere, és a temetésére utazott Szabó József, Laurent barátja, perkátai fogadópartnere, Radeczki György volt polgármester, Saint-Maximin díszpolgára, Ébl István Saint-Maximin díszpolgára, valamint Somogyi Balázs polgármester.

Perkáta mindhárom testvértelepüléssel igyekszik aktív, elsősorban kulturális kapcsolatot ápolni, közös programokat szervezni a jövőben is.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!