Perkáta

2017.03.01. 17:48

Petőfi Perkátán marad

Perkáta – Pár napja kelt szárnyra a hír, hogy az adományozó elviszi a településről a Petőfi-szobrot. Ennek okát, s azt firtattuk, valóban "költözik-e" a műalkotás?

Bokros Judit

„Laki Ferenc számomra szombaton jelezte, hogy adományozóként a szobrot vissza szeretné venni, illetve azt 2017. március 15-én Perkátán kívül szeretné újra felállítani, ezt a szándékát a mai napon számomra telefonon is megerősítette, mivel nem érzi méltónak a szobor, mint települési emlékhely méltó kezelését." – e néhány sor pár napja jelent meg Somogyi Balázs polgármestertől Perkáta honlapján, azzal a kiegészítéssel, hogy telefonos egyeztetésük témája a szobor elszállításának módja és időpontja volt.

Laki Ferenc az általa adományozott Petőfi-szobornál, a perkátai Szabadság téren

A Facebook-on az említett Laki Ferenc azonban azt állította: a szobor marad, nem viszi el Perkátáról. Így aztán fölkerestük a feleket, s megérdeklődtük, mi is a helyzet a Petőfi-szoborral, és mitől alakult ki ez az ellentét?

Az említett Laki Ferenc még 2013-ban, képviselőként adományozta a márvány talapzaton álló alkotást a településnek. Amint azt lapunknak elmondta: a mű egy pályázatra készült, alkotója Kelemen Anna, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola diákja volt. A szobor kalandos körülmények között jutott el végül Perkátára, ahol 2013. márciusában, a nemzeti ünnep után nem sokkal maga a polgármester, Somogyi Balázs avatta föl az adományozó és mások jelenlétében.

Laki Ferenc azt mesélte az FMH-nak: egy cikkben olvasott félreértés miatt – amelyből arra lehetett következtetni, hogy Perkátán van Petőfi-szobor, pedig akkor még nem volt – döntött az adományozásról. Azért, hogy tényleg legyen ott emlékműve a költőnek. Illetve, azért, mert gyermekkora óta szereti Petőfi költészetét.

Gesztusát azonban állítása szerint nem fogadták kitörő örömmel az önkormányzatnál, még a helyszín kiválasztásából is nézeteltérés volt, ám végül Laki Ferencre bízták, hol álljon majd a szobor. Ő a Szabadság teret választotta. Itt tart azóta minden évben megemlékezést március 15-e alkalmából Laki Ferenc és családja, ismerősei és helyi civilek jelenlétében. Ez azonban magán szervezés, az önkormányzat által meghirdetett hivatalos ünnepi programba azóta sem került bele a szobor (van óvodai csoport, amely elmegy oda emlékezni). És ez az a tény, amely idén már annyira kiverte a biztosítékot az adományozónál, hogy azt mondta: elég volt, elviszi Perkátáról a szobrot. Ezt azonban csak első felindulásában mondta, nem gondolta igazán komolyan – vallotta meg személyes találkozásunkkor. „A Petőfit Perkátának adtam, és itt is marad." – fogalmazott, hozzátéve: ő és családja azonban a jövőben lehet, hogy elköltözik a faluból.

Arra, hogy legyen két hivatalos ünnepség, Laki Ferenc állítása szerint már többször próbált javaslatot tenni, eddig eredménytelenül. Tapasztalata szerint a helybeliek közül van, aki mindkét helyszínen tiszteletét teszi március 15. alkalmából.

A Kossuth-szobor, e mellett tartják évek óta a falu hivatalos március 15-ei ünnepségét
Fotók: Koppán Viktor

A polgármester, Somogyi Balázs az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: ő már a felajánláskor tudatta az adományozóval, hogy a faluban van egy több mint 100 éves Kossuth-szobor, ahol a hagyomány szerint évente megtartják az ünnepséget. Ezen a szokáson pedig nem kívántak és most sem kívánnak változtatni. A műalkotást azonban elfogadták, az avatóját valóban ő maga tartotta, és azóta is koszorút helyeznek el előtte a nemzeti ünnep alkalmából. Sőt, a környékét is rendben tartják (ugyanezt állította Laki Ferenc is – a szerk). Külön ünnepséget azonban nem szerveznek – mondta a polgármester, aki az ügyet hangulatkeltésnek tartja. Mint fogalmazott: nem szeretnék Petőfit politikai csatározások kereszttüzébe állítani. Az önkormányzatot egyáltalán nem zavarja a szobor jelenléte, elvitetni sem akarják, csupán az adományozó ebbéli szándékáról érdeklődtek a közelmúltbeli heves kijelentése után.

Perkáta hivatalos honlapján már megtalálható az idei március 15-ei ünnepség időpontja. Ez március 14-e, 16 óra. A koszorúk elhelyezésére ezután, 17 órakor kerül sor – szokás szerint a Kossuth-szobornál.

Laki Ferenctől pedig megtudtuk: ők március 15-én 10 órakor összegyűlnek ünnepelni a Petőfi-szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!