Perkáta

2016.04.25. 13:35

Szakértők Szakmai Napja

Perkáta - A Fejér megyei Szakértők Szakmai Napja került megrendezésre a perkátai Győry kastélyban. Szerte a megyéből érkeztek a köznevelési szakértők az eseményre.

Horváth Dóra

Április 20-án nagyszabású rendezvénynek adott otthont Perkáta. A Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete (KÖSZOE) Fejér megyei tagozatának szakmai napját tartották a felújított Győry kastélyban. A program napirendje négy fő részből állt.

13 órától a KÖSZOE Fejér megyei tisztújító közgyűlésére várták az egyesület tagjait a szervezők. A közgyűlés során elnöknek választották Kundakker Ferencnét, titkárnak pedig Lángfalvy Péternét. A vezetőségben továbbá Kovács Tiborné az óvodai szakterületet, Szabóné Várady Katalin az általános iskolai szakterületet, dr. Ferschné Várnai Timea a gimnáziumi szakterületet, Kratzmajer Zoltán a szakiskolai, szakközépiskolai szakterületet, Farkasné Szűrös Ágnes pedig a gyógypedagógia és egyéb szakterületet képviseli az egyesületen belül.

Thaisz Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelés-fejlesztési Főosztályának Fotó: Horváth Dóra

Később a díszteremben megkezdődött a Fejér megyei Szakértők Szakmai Napja, amely során érdekfeszítő előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők. Elsőként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte a pedagógusokat, majd bemutatta a településen megvalósult pályázati projekteket - kiemelve az óvodai és általános iskolai fejlesztéseket. Őt Bogó Anikó alpolgármester követte, aki a Győry kastély felújítási menetéről beszélt, valamint a kulturális funkcióról, amelyet az épület képviselt és képvisel ezután is.

A rendezvény harmadik előadója, Thaisz Miklós volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelés-fejlesztési Főosztályának vezetője. Thaisz Miklós előadásában ismertette a Köznevelési Kerekasztal működését, az eddig elért eredményeket, valamint ismertette a tárgyalási alap azon pontjait, melyekben megállapodás történt, s azokat is, ahol még folyik az egyeztetés. Őt követően Brassói Sándor az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese a részt vevők által előre feltett kérdéseket válaszolta meg, igyekezve minél több információt átadni a pedagógusok számára.

Egy rövid szünet után Galambos Zsuzsanna, a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ igazgatója a KÖSZOE, és az oktatási intézmények még hatékonyabb együttműködéséről beszélt, majd Bella Tibor, a KÖSZOE elnöke és Jurecz Emil, az egyesület titkára magáról a szakértői egyesület működéséről, a tagok önképzési lehetőségéről tartott előadást, hozzátéve, hogy szeretnének aktívan jelen lenni az oktatásban is, ezzel segítve a pedagógusok munkáját.

Az utolsó napirendi pont során a Fejér megyei köznevelési szakértők részéről megalakult - negyvennyolc taggal - a Mester Klub. A Mester Klub a KÖSZOE kezdeményezése, amelynek lényege, hogy megyénként legyen egy szerveződés, ahol az oktatás minden szintjéről mester pedagógusok vannak jelen - ezzel képviselve az oktatás még magasabb színvonalát.

A klub az egymás segítése, a szakmai tapasztalatok kicserélése és a szükséges információk átadása miatt is fontos. A hatékony működés érdekében a tagok egy zárt fórumot hoztak létre, amelyen könnyebben tudnak egymással kommunikálni.

A Fejér megyei Mester Klubot a KÖSZOE Fejér megyei tagozatának fent említett vezetői koordinálják, kiegészülve Farkas Miklósnéval, aki az óvodai területet fogja képviselni.

A vezetőségnek nagy tervei vannak.

- A mester pedagógusoknak ez egy kihívás. Szeretnénk segíteni másoknak, hogy a saját szakterületükön mesterré válhassanak. A klub tagjainak nagy része szaktanácsadóként vagy tanfelügyelőként, esetleg minősítőként már részt vett ebben a folyamatban, sok tapasztalatunk van, amit egymással és másokkal is meg szeretnénk osztani. - mondta Szabóné Várady Katalin. Kratzmajer Zoltán szintén kiemelte, hogy milyen fontos az együttműködés és a szakmai tapasztalatcsere, amelyet lehetővé tesz ez a szerveződés.

A program késő délután, kötetlen beszélgetéssel zárult, amely során a fennmaradó kérdésekre is válaszok születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!