Polgárdi

2014.04.15. 06:41

Zeneszeret – A zene, a dal továbbvivői Polgárdiban

Polgárdi – A Fejér megyei szellemi gyökerekkel bíró versennyel a zenei műveltség, a zenei kultúra hagyományait őrzik, az ének-zene tantárgy kodályi szellemi örökségét és a magyar nemzeti kultúra alkotásait, jeles értékeit ápolják.

V. Varga József

– Egymástól tanulhatjuk a legtöbbet; érték, amit hoztatok és érték, amit visztek, nem kell ennél nagyobb díj – fogalmazta meg Kisné Szonn Ibolya igazgatóhelyettes, a zenei műveltségi verseny szellemi megálmodója és főszervezője. – A zene, a dal továbbvivői ti vagytok, gyerekek!

A IV. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny középdunántúli régiós döntőjét hétfőn rendezték meg a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A diákokat és tanáraikat Ferencz Károlyné Magdolna megbízott igazgató köszöntötte, Császár Katinka énekszóval, az öt bájos ifjú hölgy és a fess fiatal legény palotással mondott istenhozzádot.

A feladatok sorában a lányok, fiúk előzetesen megtervezték a verseny logóját, melyek az oklevelekre is felkerültek. Elemezték egy képzőművész (festő, szobrász) alkotását, s hozzákapcsolva elénekeltek egy népdalt vagy zenei művet. Egyebek között számot adtak zeneelméleti tudásukról, kottáztak, ritmussort írtak le, zenei fogalmakat határoztak meg, valamint bizonyságot adtak hangszerismeretükről is.

A szakmai zsűri mindkét tagja – Pillár Miklósné Zsuzsa, a székesfehérvári Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészeti Intézmény igazgatója és Mohai Judit, az iskola művészeti vezetője – csak a dicséret hangján szólt a diákok felkészültségéről és tanáraik odaadásáról. Nem kevés az, amit tesznek a mostoha sorsra ítélt ének-zenei alapműveltségért Kodály országában.

A győztes balatonfürediek és a zsűri, balról jobbra: Kisné Szonn Ibolya, Szücsné Sallai Margit, Tóth Brigitta, Kovács Máté, Tihanyi Boglárka, Mohai Judit és Pillár Miklósné Zsuzsa (Fotó: V. Varga József)

A győzelmet a balatonfüredi Eötvös iskola Kovács Máté, Tihanyi Boglárka és Tóth Brigitta alkotta Allegro nevű csapata szerezte meg, felkészítő tanáruk Szücsné Sallai Margit. Második lett a székesfehérvári Tóparti iskola úgyszintén Allegro elnevezésű gárdája, harmadik pedig az ugyancsak tópartis Tutti alakulat. Rajtuk kívül a május 14-én Iszakszentgyörgyön, a Pappenheim-kastélyban megrendezendő országos döntőbe jutott a bölcskei iskola Minuetto, valamint a fehérvári Kodolányi iskola DalolKodó különítménye.

Az országos megmérettetés fővédnöke kezdetek óta Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, szakmai támogatója Filep Sándor festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A múlt év októbere óta tartó levelező fordulók eredményeként ötven csapat jutott tovább a régiós döntőkre, melyeket Polgárdin kívül Gödöllőn, Pakson, Sárospatakon és Tatán bonyolítanak le a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!