Programok

2011.11.05. 14:27

Ha megmozdul a kép – kreatív animációs szombat gyerekeknek

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza Animono és Start gyermekszakkörei kreatív-animációs napot szerveznek november 12-én, szombaton 10 órai kezdettel.

feol.hu

Az „Animóka” címet viselő rendezvényre az ország különböző részein működő művészeti iskolákat, animációs szakköröket és a művészeti neveléssel foglalkozó szakembereket hívták meg a szervezők. Ezen a napon minden a kreativitás és az animáció körül forog. Sokszínű programok várnak minden érdeklődő gyermeket és szüleiket, egész nap. Az esemény fővédnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas animációs filmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor.

A program:

10 órakor kiállítás nyílik gyerekalkotásokból a Nagy Ottó Sándor Galériában.

10:30-tól a Fehérlófia című film látható a Barátság moziban.

13 órától a film rendezője, Jankovics Marcell tart előadást a Lila teremben.

13 órától folyamatos filmvetítés a Barátság moziban. Műsoron a gyerekek által készített filmek és a Magyar Népmesék epizódjai, kétóránként ismétlődő blokkokban.

14 órától különböző beszélgetések folynak a művészetpedagógiai foglalkozások alkotóival, a meghívott gyerekcsoportok pedagógusaival és az érdeklődőkkel arról, hogy „csak az az érték, ami hasznos, és a művészetoktatás fölösleges luxus?”. A meghívott vendégek elmesélik, hogyan hatnak az általuk követett programok, illetve a komplex művészeti foglalkozások a részt vevő gyerekekre.

Közben elkezdődnek a gyerekprogramok is, foglakozások 13 órától 19 óráig: a történetek történet alaptémája: Óriások és törpék – makro és mikro

 
A foglalkozások egymásra épülnek, és az utolsó animációs foglalkozáson megszületik a film.

 
A hat foglalkozás részletes leírása:

1.         Mesevadászat

Zenés-mozgásos foglalkozás, ahol kitalálják, eljátsszák, elmozogják a történetet.

2.         Láthatóvá tett gondolatok

Képregényként megrajzolják a kigondolt mesét. A legötletesebb munka jutalomban részesül.

3.         Mesehősök

Futterer Juci vezetésével különböző anyagok felhasználásával elkészítjík a történet szereplőit mozgatható bábnak.

4.         Egy másik világ

A „Start” foglalkozásán különböző képzőművészeti technikákkal – festéssel, ragasztással, nyomtatással megteremtik a történet helyszíneit, háttereit.

5.         Mi van a kamera másik oldalán?

Mosberger Robert fotóművész elkalauzol a fotózás őskorába, megismerkednek a camera obscurával. Megtapasztalhatják, hogy milyen a kamera objektívjén keresztül látni a világot.

6.         Filmforgatás

Animációs filmben életre keltik a délután folyamán készült bábokat, a festett helyszíneken.

A kész film november 19. után látható az FMMK honlapján.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!