Programok

2012.06.08. 06:28

Vályogházról is lehet konferenciázni!

Gárdony - Tapintatból kimaradt a címből, hogy szerény anyagiakkal bíróknak sem haszontalan, ha vályogházuk karbantartásához okos tanácsokat kapnak. Pedig nem röstellni kell, ha nincs „divatos” házunk, hanem előnyt kovácsolni a (tévedésen alapuló) hátrányból!

Zsohár Melinda

A manapság oly népszerű mediterrán házak olykor körülnéznek: mit is keresünk mi itt, a Kárpát-medencében? A magyar népi építészet értékes szellemi kincseket is ránk hagyományozott, talán nem feltétlenül kellene rácsuknunk a múlt ajtaját - egy műanyag ajtóval.

Az ötödik éve megrendezett Országos öko expo és biofesztivál keretében tartják Gárdonyban június 9-én, szombaton délelőtt tíz órától a VIII. Vályogházas konferenciát a Sportbeachen. Magyarországon még sok vályogház áll, sőt, nemcsak áll, hanem családok laknak bennük. A vertfalú, tömésfalú, vagy vályogtéglás öreg házaknak a vízen kívül nincs ellenségük, kiszolgáltak több generációt, s ha szakértelemmel javítják, újítják őket, nem dohosak, hanem komfortosak. A legelszántabb hagyománytisztelők és „natúr” gondolkodók pedig újonnan építenek e tradicionális anyagból és mintára házat maguknak - természetesen a mai igényeknek megfelelő szolgáltatásokkal. A modern fürdőszoba, a napelem, és minden más illik a vályogházhoz is.

A Velencei-tó vize fürdőzésre még aligha alkalmas, ám a 10 órakor kezdődő előadások vonzó témaként szolgálnak az érdeklődőknek. Varró Bea és Devescovi József az épületek faszerkezeteinek károsodásairól, s a védekezésről beszélnek, Válóczy Balázs a dombházak építésének legújabb eredményeiről szól. Kovács András nádtető készítő mester a nádtető építéséről, felújításáról tart előadást. A témában országos szaktekintélynek számító Mednyánszky Miklós könyvet is írt a vályogházakról, ezúttal a vályog- és szalmaépítés szabványosításának legújabb fejleményeiről számol be. Igaz Titusz, a Magyar Szalmaépítők Egyesületének tagja a hagyományost a legkorszerűbb építészeti eljárásokkal ötvöző, vályogtéglából készíthető ökologikus passzívházról ad tájékoztatást. Az előadásokat követően kiscsoportos beszélgetéseken válaszolnak a meghívottak az aktuális kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!