Az Ősök napja Budapesten - Sok látogatót várnak a rendezvényre

2017. augusztus 07., 20:40 szerző: Mediaworks fotós: MTI
komment
BUDAPEST - Most hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök napja hagyomány-őrző rendezvényt, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket a szervezők.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A péntektől vasárnapig tartó ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltoszenei programok lesznek - mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője.

Az eseményt a kurultajt (a kurultaj a mongolok törzsi gyűlése volt, a szerk.) lebonyolító Magyar-Turán Alapítvány szervezi. A kétévente megrendezett Ősök napja a Kárpát-medencében élő hagyományőrzők seregszemléje, egyben ez a legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvény.

Lovas hagyományőrzők bemutatója a kurultaj (törzsi gyűlés) helyszínén egy korábbi, bugaci rendezvényen
MTI-fotó: Mohai Balázs

A háromnapos eseményre idén is több mint százezer embert várnak. A kurultaj honlapját ismertetve Bíró kiemelte, hogy a rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épül, de lesznek kézműves-bemutatók, és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezik meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja lesz. Ezenfelül színes gyermek programokkal és tudományos ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek.

Bíró András Zsolt elmondta azt is, hogy a helyszínen felépül Attila sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatja be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében. Mindezeken túl bemutatják, milyen lehetett egy csata a honfoglalás korában, lesz lovasíjász-bemutató és gyalogos, lovas hagyomány-őrzők felvonulása is.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik azonosulni tudnak az ősök kultúrájával.

Mediaworks

2017. augusztus 07., 20:40 szerző: Mediaworks fotós: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...