Okosjövő Székesfehérváron

2017. március 15., 19:32 szerző: Szanyi-Nagy Judit
komment
Székesfehérvár – Ahogy arról korábban beszámoltunk, március elején a Nők a Tudományban Egyesület műhelykonferenciát szervezett a városban. Az egyesületben nincs megállás: a lányok már regisztrálhatnak, ha be szeretnének kerülni az egyes programokba, és nemsokára újabb események is következnek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A "♀tervezem – Okosjövő lányoknak" program a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezésében eddig kétszer valósult még Székesfehérváron. A NaTE hagyományt szeretne teremteni a már megismert programsorozatból, többek között azért, mert látja a potenciált a helyi fiatalokban: az elmúlt két évben az egyesület Nagyköveti Hálózatához 19 székesfehérvári diáklány csatlakozott.

A programsorozat célja, hogy csökkentsék a pályaválasztás előtt álló lányok természettudományos elhelyezkedéséhez kapcsolódó előítéleteket, feltárják előttük a városban rejlő munkavállalási lehetőségeket – saját élményen keresztül –, és hogy a programban részt vevő szervezők élőben mutassák meg az egyes szakmák konkrét feladatait. Hosszú távú cél, hogy a helyi fiatalok közül minél több lány válassza a műszaki, természettudományos és informatikai tanulmányokat, és megszerzett tudásukat helyi cégeknél kamatoztassák.

A NATE soron következő rendezvényei:

Scin-dikátor Tudománykommunikációs verseny, 2017. március 30.

A verseny célja, hogy aktivizálja, láthatóvá és sikeressé tegye a technológiaorientált területeken tanuló és dolgozó tehetséges és kreatív hallgatókat, és olyan kommunikációs képességekkel vértezze fel őket, amelyek segítségükre lesznek, hogy hatékonyan, közérthető nyelven ismertessék meg a nagyközönséggel vagy a jövőbeli hasznosítókkal a tudományos területüket, kutatási céljaikat és elért eredményeiket. Másrészt a verseny nagy nyilvánossága elősegíti, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket.

Ez a program hidat képezhet az egyetem és az ipar között.

Lányok Napja – 2017. április 27.

A Lányok Napja egy ingyenes, az egész országra kiterjedő, középiskolásoknak és felső tagozatos általános iskolás lányoknak szóló, interaktív pályaorientációs program, melyet az egész világon ugyanezen a napon rendeznek meg. A program célja, hogy informálja a lányokat a műszaki és az informatikai pálya előnyeiről. Ekkor a fogadóhelyek megnyitják laboratóriumaikat, műhelyeiket és irodáikat, találkozókat szerveznek női vezetőkkel, kutatókkal, akik élő példaként szolgálnak arra, hogy a nőknek is van helyük a műszaki, természettudományos területekhez közel álló szakmákban.

A program nemcsak pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatokat ad: értékes visszajelzéseket közvetít a lányok képességeivel és érdeklődésével kapcsolatban is. Ezen felül pedig a kapcsolati háló építéséhez is kiváló lehetőséget biztosít. A kialakított ismeretségek a későbbiekben a szakmai gyakorlat és az álláskeresés során is nagyon hasznosak lehetnek.

A tavalyi rendezvényen kétszázötven iskolából mintegy ezerötszáz lány vett részt, akik két kutatóintézet, tíz egyetem és harminc vállalat munkájába tekinthettek bele.

A lányok regisztrációja 2017. március elején indult, s április 19-ig tart.

Szanyi-Nagy Judit

2017. március 15., 19:32 szerző: Szanyi-Nagy Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...