Programok

2016.11.13. 20:37

Programok, rendezvények Fejér megyében

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

Rajzpályázatot hirdetett a könyvtár

PÁTKA - A Toldi című elbeszélő költemény alapján várják a műveket a Gárdonyi Géza Községi Könyvtár munkatársai. A pályázat határideje szeptember 30-a.Az idei esztendőben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból a pátkai Gárdonyi Géza Községi Könyvtár pályázatot hirdet a nagy költő Toldi című elbeszélő költeményéhez. Egy szabadon választott ének alapján készíthetnek a résztvevők például rajzot, a technikát a pályázók szabadon választhatják ki, lehet használni színes ceruzát vagy éppen festéket. A papír mérete A/4-es vagy A/3-as lehet! Sőt, szabadon választott alapanyagból akár tárgyat vagy figurát is alkothatnak. Csoportok egy-egy közös munkáját is várják. A 9 éves korosztálytól akár a felnőttek is küldhetnek be műveket. A pályázat határideje szeptember 30-a.

SZEPTEMBER 27.

Teadélután a versszínpadon

Dunaújváros - Szeptember 27-én, hétfőn 17 órától ismét teadélutánra várja a líra szerelmeseit az Írisz Versszínpad.

SZEPTEMBER 25.

Öt hónap a dán népfőiskolán

Kishantos – A Mezőföld Népfőiskolai Társaságnál angolul jól tudó fiatalok jelentkezhetnek ösztöndíjjal a dán Vestjyllands Hojskole őszi-téli kurzusára, mely szeptember 25-étől 2018. március 3-áig tart. A kurzus fő célja: megismertetni a dán népfőiskolai szemléletet, betekintést nyújtani 150 éves demokráciájuk mindennapjaiba, és megismertetni a fenntarthatósághoz vezető út gyakorlati tennivalóit. Az ösztöndíjasoktól azt várják, hogy hozzanak haza minden hasznos és értékes tudást, szemléletet és tapasztalatot, és kamatoztassák azt szűkebb-tágabb közösségük számára. Jelentkezési határidő: augusztus 25-e.

SZEPTEMBER 16.

A Magyar népdal napja: Csíkkal, Ghymessel

MARTONVÁSÁR - A Magyar népdal napja igazából két nap, s negyedszer rendezik meg a kisvárosban szeptember 16-17-én. Az országos ismertségű és rangú esemény nem véletlenül került Martonvásárra, itt az országban az elsők között alapítottak művészeti iskolát, s oktatják magas színvonalon a néptáncot, népzenét. Az őszi hétvégén gazdag programkínálattal várják a helyieket s a vendégeket a rendezők. Fellépnek a Langaléta Garabonciások, a Bahorka társulat, a Netz produkció családi örömzenével és -tánccal. A 450 fős gyermekkórust a Csík zenekar kíséri szeptember 16-án, 14 óra 30-kor, őket követi a Magyarpalatkai Banda Erdélyből, táncosokkal, énekesekkel. Délután népzenés divatbemutató a Dűvő zenekarral, a Parno Graszt, majd a Páva-döntős Sarjú banda a Csík kíséretében. A tűzijáték után Ferenczi György és az 1-ső pesti rackák muzsikálnak, majd éjféltől táncház a legjobbakkal. Másnap déltől este hatig folyamatosan utcazene- fesztiváloznak, fél egytől a Dankó Rádió egyenes adásban közvetít a Magyar Népdal Napja helyszínéről. A helyi művészeti iskola és fúvószenekar fellépései után 16 órától a Ghymes együttes ad koncertet a martonvásári Emlékezés terének fesztivál-központjában.

XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Székesfehérvár - Augusztusban újra lehet nevezni a XIII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, amely szeptember 16-án zajlik majd a Zichy ligetben és a Móri úton. A főzőversenyre augusztus 21-től augusztus 24-én 23 óráig lehet jelentkezni a www.fehervariprogram.hu címen, a befizetéseket pedig augusztus 31-ig fogadják a Fehérvári Programszervező Kft. pénztárában, a Művészetek Házában. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság júliusi nevezési időszakában a főzőhelyek többsége már elkelt, de a családi és baráti társaságok, cégek és civil szervezetek korlátozott számban még jelentkezhetnek a főzőversenyre, és harcba szállhatnak a Lecsókirály címéért. Az évtizedes hagyománnyal rendelkező fesztiválon idén is közel hatszáz bogrács alá gyújtanak tüzet a résztvevők. A közös főzés igazi közösségi élmény, piknik hangulattal, a végén pedig koronázással, hiszen idén is megválasztják a Lecsókirályt vagy Lecsókirálynőt, és gazdára talál a Sipi Emlékkupa is.

Földi Péter Kossuth díjas festőművész kiállítása az Ars Sacra Fesztiválon

Az Ars Sacra Fesztivál keretében 7. alkalommal nyílik kiállítás a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményében szeptember 16-án. Idén, Földi Péter Kossuth díjas festőművész különleges világával találkozhat a közönség. A tárlatnyitón Lábodi Ádám színművész és Dresch Mihály szaxofonművész is fellép. A szeptember 16-án 15 órakor kezdődő délutánon Lóska Lajos művészettörténész beszél Földi művészetéről és fellép a székesfehérvári közönség kedvence, Lábodi Ádám színművész is. A programot Dresch Mihály szaxofon művész gazdagítja játékával.

SZEPTEMBER 12.

Budapesti Fesztiválzenekar: Európa muzsikája

Polgárdi – A Budapesti Fesztiválzenekar a Közösségért zenei sorozatban Selmeczi Gábor (hegedű), Kostyál Péter (hegedű), Fekete Zoltán (brácsa) és Martos Attila (nagybőgő) szeptember 12-én 10.30 órakor jótékonysági kamarakoncertet ad a Fővárosi Önkormányzat polgárdi idősek otthonában.

Műsorukon Ravel-, Lanner-, Dvorák-, Csajkovszkij-, Kodály- és Leopold-művek szerepelnek.

SZEPTEMBER 9.

Kertbarátok őszi kiállítása

BICSKE - Háromnapos kiállítást rendez a bicskei Kővágó Antal Kertbarát Kör szeptember második hétvégéjén a Petőfi Művelődési Központban. Az eseménnyel a 2009-ben elhunyt Mészáros Árpádra emlékeznek a kertbarátok. Idén hat témában nevezhetnek a termesztők: a zöldség-gyümölcs kertészeti termékek mellett tartósított készítményekkel vehetnek részt az eseményen. Az élő- és művirág kategórián túl méhészeti és képzőművészeti alkotásokkal és gépekkel is jelentkezhetnek a rendezvényre a kiállítók.

Sárkeszi falunap, gyermekszigettel

Sárkeszi – Biztonságban kerékpárral! Az ügyességi próba kapcsán a kerékpár-út-fejlesztés is fókuszba kerül a szeptember 9-ei falunapon, melyet 11 órakor nyitnak meg a faluháznál. Ebédre babgulyást tálalnak fel, majd a gyermekprogramok mellett megkezdődnek a színpadi műsorok. Fellépnek helyi és fehérvári szépkorúak, modern táncosok, Peter Srámek fél öttől koncertezik.

A halálba menők köszöntenek

DUNAÚJVÁROS Az Intercisa Múzeum római napján, szeptember 9-én, szombaton 10-18 óra között A halálba menők köszöntenek! címmel a Familia Gladiatoria, az első magyarországi római rekonstrukciós csoport lép fel a római kőtár és romkertben (római városrész, a víztorony mellett). A már tudható, tervezett programok: 10-18 óra között kézműves-foglalkozások lesznek, ahol pajzs, sisak, kard, csuklóvédő, párta és gyöngyékszer készülhet majd; 10.30-11 óráig áldozatbemutatás, majd 11.10-től 11.40-ig római divatbemutató látható; 11.50-től 12.35-ig Hogyan harcoltak a gladiátorok? (gladiátorharc-bemutató) lesz, 12.45-13.30-ig kiállítás tekinthető meg római fegyvermásolatokból, közben gyermekfoglalkoztató programok, 13.40-től 14.25-ig gladiátor játékok, 14.35-15.20-ig előadás a római légiókról magyarázatokkal, tárgyakkal, képekkel, 15.30-tól 16.15-ig gyermekfoglalkoztató és kiállítás, 16.25-től 17.10-ig gladiátorjátékok, 17.20-17.40-ig záró áldozat. Rossz idő esetén az ingyenes rendezvényt a múzeum épületében tartják meg.

Sáregresi „pörköltöző"

Sáregres – A főzőversennyel és a kispályás focitornával nyitnak szeptember 9-én, szombaton reggel a Sáregresi „pörköltöző" napján a sportpályánál. Egészségsátor működik majd, a gyerekeket a többi között buborékjátszótér várja, kicsik és nagyok mérettethetik meg magukat a szumó harcban. Délidőben Bognár Gyula nótázik, délután fellép az alapi Mezőföld Népi Együttes, a helyi népdalkör és a görög Pyrgos.

Agárdi Cigánymeggy Fesztivál az Agárdi Pálinkafőzdében

Agárd - Szombaton 12.00-23.00 óráig Agárdi Cigánymeggy Fesztivál. Program: 2017-es Cigánymeggy pálinka évjárat bemutató, Interaktív pálinkafőzde látogatás, Kulináris étel és ital élmények, Zene: Dj T-Boy, Gyerek játszó. A rendezvény ingyenes.

VII. Dinnyési Családi Piknik és I. Gyertek át Dinnyésre! Fesztivál

VII. Dinnyési Családi Piknik és I. Gyertek át Dinnyésre! Fesztivál 9.00-24.00 óráig a Dinnyési Hagyományőrző Központban

Szüreti mulatság Velencén

Velence - Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Szüreti Mulatságra szombaton 16:00-től a Legenda Sörözőbe (Velence, Szabolcsi út). Programok: Szüreti felvonulás, Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület – honfoglaláskori jurta és korabeli ruházat bemutatása, íjászat, szablya- és botvívás, Kirakodóvásár, Népi mesterségek – nemezelés, kötélverés, bőr medálok és karkötők készítése, kovács bemutató, a kenyér útja, Fegyveres Erők Napja

SZEPTEMBER 7.

Szakál Antal karikatúrái

Szabadbattyán – Szakál Antal festőművész Lóri Tóni jól tudsz te lódítani című karikatúra-kiállítását szeptember 7-én, csütörtökön 13 órakor nyitják meg a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában. Bevezetőt mond Polyák István polgármester, festő-grafikus, a Pallay Alkotókör vezetője. A 24. évad első művésztárlata október elejéig látogatható.

Tárlatvezetést tartanak

SZÉKESFEHÉRVÁR A Színek és színek megint - Válogatás Aba-Novák Vilmos alkotásaiból című kiállításhoz kapcsolódó szakmai tárlatvezetést tart Gärtner Petra, a tárlat kurátora szeptember 7-én, csütörtökön 17 órától a Csók István Képtárban.

Ingyenes nyílt edzés - babával

SZÉKESFEHÉRVÁR Kangatraining lesz szeptember 7-én 9.30-tól a Budai út 64-66. szám alatt található LISZI-ben. Jelentkezni az [email protected] email címen lehet.

SZEPTEMBER 5.

Disputa Botos Józseffel

SZÉKESFEHÉRVÁR Az Öreghegyi Disputa vendége Botos József koreográfus, az Alba Regia Táncegyesület alapítója lesz, szeptember 5-én, 18 órától az Öreghegyi Közösségi Házban. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget vele.

Kézműves babák a Széna téren

Székesfehérvár – Kirándulás babaországban címmel nyílik kiállítás Forrayné Zsuzsa kézműves babáival. A kiállítás első napja szeptember 5., a babák a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában szeptember 30-áig tekinthetők meg.

KIÁLLÍTÁS

Tárlatok, nyáron is

SZÉKESFEHÉRVÁR - Akinek kedve támad hozzá, nyáron is talál néznivalót a Szent István Király Múzeum kiállító helyein.  A Fő utcai Rendházban augusztus 20-ig tart nyitva a Pompeji - A Vezúv által eltemetett városok kiállítás. Az Országzászló téri épületben Pinke Miklós Rétegek című kiállítása várja a látogatókat szeptember 17-ig, a Csók István Képtárban pedig a Színek és színek megint című Aba-Novák Vilmos-válogatás október 29-ig. A Deák Gyűjtemény Diák Deák Galériája szintén válogatást kínál a 2016-17-es tanév múzeumpedagógiai foglalkozásain készült művekből július 28-ig, míg a Projekt Teremben Kéjes képek krónikája címmel Medgyessy Ferenc felnőtt grafikái tekinthetők meg szeptember 17-ig. A Megyeház utcai kiállítóhelyen látható az Autizmus mint metafora tárlat szeptember 17-ig, a Pelikán Galériában pedig a Tópartis OKJ-vizsgakiállítás július 14-ig. A Gorsium Régészeti Parkban a Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című tárlat augusztus 20-ig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!