Programok

2016.08.14. 21:46

Programok, rendezvények Fejér megyében augusztus 15-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 15-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

SZEPTEMBER 3.

Főzőverseny szeptemberben

Gánt - Már várják a jelentkezéseket a szeptember első hétvégéjén, szeptember 3-án szombaton rendezendő főzőversenyre. Az immár hagyományos főzést az általános Iskola udvarán rendezik meg. Augusztus 31-ig várják egyesületek, baráti társaságok jelentkezését személyesen a hivatal gánti kirendeltségén vagy a 22/375-116 telefonszámon. A főzőverseny idei mottója: „Sertéshúsból szabadon..." Ennek értelmében tehát a résztvevők szabadon választott ételeket készíthetnek majd, ehhez a sertéshús kivételével minden szükséges alapanyagot a résztvevőknek kell a helyszínre magukkal hozniuk. A húst, a tüzelőt és az ivóvizet az önkormányzat biztosítja a főzőknek.

AUGUSZTUS 26.

Előadás, koncert, kiállítás Öreghegyen

Székesfehérvár - Az Aranybulla Művészeti Napok megrendezése már hagyománynak számít augusztusban, így idén sem marad el. Az Öreghegyi Közösségi Házban augusztus végén kiállítással, koncertekkel tarkított programot szerveznek. Idén 26-án, pénteken kezdődnek a 17. Aranybulla Művészeti Napok. Aznap 20 órától a Medve Színpad Márai Sándor Füveskönyve alapján készült előadását láthatja a közönség. A címe: A köznapiról és a látomásról. A zeneszerző Balázs Barnabás, a szereplő Benkő Nóra színművész, hegedűn Baranyi Zoltán működik közre, a szerkesztő, rendező pedig Halmy György. Augusztus 27-én 17 órakor a 2006-ban elhunyt Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész emlékkiállítása nyílik meg, Bába Iván egyetemi magántanár ajánlásával. Aznap 20 órakor koncert zárja a programsorozatot: Ferenczi György és a Rackajam (Ferenczi György: szájharmonika, hegedű, ének; Apáti Ádám: Wurlitzer zongora, basszusgitár, ének; Pintér Zsolt: mandolin, ének; Bizják Gábor: Wurlitzer zongora, kürt, ének; Jankó Miklós: cajon, ének) lép fel. Az együttes műsorában a magyar kultúra és a rock and roll forradalom szeretete olvad össze, energikus és humoros produkciót létrehozva.

AUGUSZTUS 25.

Identitás, nyelv, kisebbség

Zsámbék - A Temesvári Csiky Gergely Színház és a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös előadása látható a színházi bázison.Izgalmasnak ígérkező előadást játszanak augusztus 25-én és 26-án, mindkét nap 20 órától a Zsámbéki Színházi Bázison.A két határon túli teátrum közös munkájának köszönhetően megvalósult produkció a nemzeti identitás kérdését járja körül. Hogyan, mivel is határolható be ez az identitás? Mi az, amivel a kisebbségben élő embereknek szembe kell nézniük? Az ajánló szerint: „végül is arra jutunk, hogy nyelvi identitásként határozzuk meg (...) Végül is, erről szól ez az előadás. Egy emberi nyelvről. Egy emberi, színházi nyelvről."A rendező Urbán András, a zeneszerző Irena Popović, a koreográfus: Kiss Anikó, a jelmeztervező pedig Marina Sremac.

AUGUSZTUS 20.

Fesztiváloznak augusztus huszadikán

Mezőfalva - Kiváló lecsókat kínálnak a mezőfalviak az új kenyér mellé az állami ünnepünkön! Augusztus 20-án 8 órakor a katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődik a mezőfalvi ünnepi program. 17-órakor a Piac téri Szentháromság Kápolnánál Márok Csaba polgármester szegi meg a új kenyeret. 17.30-tól pedig a lecsófőző verseny kezdődik a ligetben - alapanyagokat mindenkinek otthonról kell vinnie! Mezőfalván nagy hagyományai vannak a lecsópartinak, számos bogrács megtelik - reméljük idén is. A szórakoztatásról gondoskodtak a szervezők: a helyi néptáncosokon kívül kedvelt zenekar, éjjel utcabál, közben tűzijáték is lesz.

Süssenek jó kenyeret!

Baracs - Baracs Község önkormányzata idén is meghirdette kenyérsütő versenyét! Finom kenyérrel készüljenek az ünnepre! Baracson már hagyománya van a kenyérsütő versenynek: a falubeliek kiváló, házi veknikkel vonulnak az augusztus huszadikai ünnepre. Mert a hazainál nincs jobb új kenyér ilyen jeles alkalomkor! A versenyre nevezni otthon - kemencében, sütőben, kenyérsütő gépben - készült házi kenyérrel lehet. A szervezők amatőr kenyérsütők jelentkezését várják, nem a profi pékek termékeire kíváncsiak. Tehát: az otthon megsütött, legalább félkilós kenyeret 2016. augusztus 20-án 16 óra és 17.30 óra között lehet leadni a községi nagyrendezvény színpada melletti sátorban. Az eredményhirdetés és a díjak átadása az ünnepi műsor keretében történik majd. De a jó kenyér legnagyobb elismerése az emberek dicsérete.

Amatőr sárkányok

Baracs - A baracsi falunapi programok részeként idén is megrendezik a sárkányhajó evezősversenyt a község halastaván. A program nagy népszerűséget vívott ki magának évek alatt, a feltételek sem változtak: a szervezők amatőr csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek jelentkezésére számítanak. A csapatlétszámot tizenhat főben határozták meg. Nevezési és részvételi díj nincs! A gyülekező augusztus 20-án reggel nyolc órakor lesz a helyszínen, a regisztrációra 8-tól 8.30 óráig biztosítanak lehetőséget a szervezők. Fontos tudnivaló: a sárkányos csapatban legalább két női és két 16 év alatti versenyzőnek is evezni kell.

Kapa-kupa - Kockás ing és svájci sapka

Sárosd - A faluban második alkalommal rendezik meg augusztus 20-án a Kapa-kupa kapálógép-ügyességi versenyt. Az országban ez az egyetlen hely, ahol ebben a kategóriában bajnokot avatnak. A kötelező öltözet: kantáros nadrág, kockás ing, gumicsizma, fejfedő. Lorán Barnabás (Trabarna) humorista lesz a viadal házigazdája. Díjazzák a dobogósokat, különdíj jár a legszebb gépnek és a legdizájnosabb agráröltözet viselőjének.

Floriana napok

Csákvár - Augusztus 20-án rendezi meg a város hagyományos Floriana napját a helyi pihenőparkban. Az ingyenes rendezvényen lesz kézműves falu, népi játszótér, kutyabemutató. A színpadon 11 órakor fellépnek a Hercegnők, amely nem más, mint egy zenés-táncos meseelőadás gyerekeknek. Később, 14 órakor pedig a bicskei Huszárzenekar, valamint a Mányi Mazsorett Kulturális Egyesület műsorát láthatják az érdeklődők. Az önkormányzati ebéd 15 órakor kezdődik, ezt követi a Csámborgók együttes, majd pedig Keresztes Ildikó műsora. A Musicalissimo-n számos előadót hallgathatnak meg az érdeklődők, amit Viking koncert követ.

Szentelés és túra

Kulcs - A kenyérszentelő ünnepség augusztus 20-án 9 órakor kezdődik a hajóállomáson, ahonnan utána útjára indul a jubileumi KUPAC vízi emléktúra. A helyszínen kulcsi gulyást és halászlevet főznek majd. A nap során lesz néptáncbemutató és táncház, íjászkodni is lehet. A szervezők motorcsónak túrát is indítanak a Dunán, és az érdeklődők megismerkedhetnek a sárkányhajózással. A gyerekeket ugrálóvár, kreatív sarok várja, valamint élő zene szórakoztatja a résztvevőket egész nap. A tűzijátékot este kilenc órára tervezik.

Három rendezvény is lesz Perkátán

Perkáta - Augusztus 20-án, több különböző rendezvényre is várják az érdeklődőket Perkátán. A szentmisét követően 9 órakor a templomkertben ünnepi műsorral tisztelegnek az állami ünnep előtt. A műsorban fellép a Vox Caritatis Egyházi Kórus, valamint a népművészeti foglalkozásra járó helyi növendékek készülnek néptánc előadással. Fél 8-kor kezdődik az általános iskola mellett a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület által szervezett főzőverseny. Díjazzák többek közt a legkülönlegesebb és a legfinomabb ételt, valamint a tálalás minősége is külön értékelési kategóriába kerül. 14 órakor a sportpályákon debütál a perkátai Ifi Feszt, amelyet most először rendeznek meg. A szlogenje: „Színezd újra Perkátát!", s ehhez híven délután izgalmas, színes sport programokkal, este pedig diszkóval várják a szórakozni vágyókat a szervezők. Az est során meglepetéssel is készülnek a program szervezői, amelynek köszönhetően még színesebb lesz a buli.

Megszentelik a szőlőt

Székesfehérvár - Augusztus 20-án délelőtt 10-órakor liturgiával és szőlőszenteléssel ünnepelnek a helyi szerbek! Régi szerb hagyomány, hogy augusztus 19. előtt senki sem eszik a megtermelt szőlőjéből. Szőlőszentelés napján minden család visz a templomba egy tál szőlőt, amit a pópa megszentel, és mindenki kap belőle egy-egy fürtöt. E megszentelt gyümölcsből eszik legelőször minden családtag, utána már lehet szedni a szőlőt.

AUGUSZTUS 19.

Augusztusi ünnep

Dunaújváros -  Augusztus 19-én pénteken kezdődik az események sora a Dózsa mozi téren: délután fél ötkor menetzenével kezdődik az ünnep térzenével és mazsorettekkel. Ugyanezen a napon a Pentele Klubházban tartja a városrész a Szent István napi ünnepet.Augusztus 20-án a Szalki-szigeten lesz az események központja. 11 órakor Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere mond ünnepi köszöntőt, majd egymást érik a kulturális események. A fellépők között ott lesz Király Linda, Király Viktor, a Kormorán, a Mobilmánia zenekar is. A tűzijáték 21 órakor kezdődik.

Koncert a tóparton

Agárd - A Popstrandon péntek este a Magna Cum Laude és Király Viktor koncertjére várják a szórakozni vágyó közönséget. Fellép még a Sen So Magico együttes és Karácsony János. A szombati program elmarad. A sorozatot záró buli, még a nyarat idézve, szeptember 3-án lesz, akkor Szikora Robi jön az R-GO-val - a rajongók legnagyobb örömére.

AUGUSZTUS 17.

Traute textiljei

Székesfehérvár - A német Traute Schmidt selyem-, kasmír- és textilműves mutatja be munkáit a városban. A Schwäbisch Gmünd-i Baráti Kör fennállásának 25. évfordulója alkalmából nyílik meg Traute Schmidt selyem-, kasmír- és textilműves tárlata az Evangélikus Közösségi Házban. A különleges ruhadarabok és dísztárgyak kiváló minőségű alapanyagot igényelnek - vallja Traute Schmidt, aki ennek érdekében az Egyesült Királyságból, Indiából és Kínából szerzi be a legjobb minőségű selyemszöveteket. A nagylelkű német hölgy az alkotásaiból származó bevétel jelentős részét jótékony célra ajánlja fel - tudtuk meg Fehérvár honlapjáról. A kiállítás augusztus 17-én, szerdán 10.30-kor nyílik meg. Az érdeklődők számos sálban, blúzban, mellényben, dísztárgyban és terítőben gyönyörködhetnek. Mint kiderült: a hölgy ötvenkét éves munkásságát mutatja be a fehérvári nagyközönségnek.

AUGUSZTUS 16.

Fúvósok napja a belvárosban

Székesfehérvár – Negyedszer rendezik meg kedden a városban a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált. Idén a házigazdák mellett kaposvári és tatai fúvósok szórakoztatják a közönséget a pláza előtti téren, az Országalmánál és a Zichy ligetben. A térzene után az összevont zenekari koncert fél ötkor kezdődik a Városház téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!