Programok

2014.12.14. 12:36

Programok, rendezvények Fejér megyében december 15-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 15-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

DECEMBER 25.

Reszkessetek partizók!

Dunaújváros - Curtiss - Kertész-Farkas Ferenc - és Mark'Off - Markof Gábor - egy "Remember party" keretében újra bulit szervez: az egykori Hangulat Bár helyén karácsony másnapján fellép Dandy aka Peter Makto, valamint a két házigazda, Curtiss és Mark'Off - egyenesen Svájcból.

DECEMBER 23.

Közösen energiát spórolni

Dunaújváros – Az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány december 23-án, kedden 10 órától az iparkamara nagytermében tart tájékoztatót az országos energiaközösség programról, amely nálunk is elindul.

Az alapítvány tagja a dunaújvárosi kamara innovációs klubjának, amelynek keretén belül részt vettek egy „hatékony” házakat bemutató rendezvényen. Ott értesültek arról, hogy indul egy program ami energiamegtakarításról, a tudatos gondolkodás népszerűsítéséről szól. Mivel a szemléletformálás, az életmód „zöldítése” célkitűzéseik között is szerepel, így kaptak az alkalmon és vállalták térségünkben a koordinátori feladatokat. A kamara a hely biztosításával támogatja a munkát, az alapítvány három pedig kategóriában indít csapatot: nagyváros, kisváros, falu, s emellett egy belső felmérést is szeretnének elvégezni a program keretén belül.

Az energiaközösségek segítségével beruházás nélkül átlagosan tíz, de ha kifejezetten találékony és elkötelezett valaki, akár húsz-huszonöt százaléknyi energiát és ezzel együtt pénzt lehet megtakarítani. A csoportokban megoszthatók, megvitathatók a saját energiamegtakarítási tippek, miközben a tagoktól új dolgokat is lehet tanulni.

A december 23-i összejövetelre várnak minden érdeklődőt, ahol a tájékoztatás mellett a regisztrációban is segítenek majd az alapítvány munkatársai.

DECEMBER 22.

KIÁLLÍTÁSOK

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Smuk Anita és Smuk Imre „Mese és valóság” címmel látható kiállítás december végéig.

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.

Dunaújvárosi Főiskola: DF-ART XXIII. kiállítása Évzáró címmel látható 2015. január 31-ig. Vásárlási lehetőség.

Dunaújvárosi Főiskola „A” épület Átrium: Kör 2014. Farkas Mihály, Kiss Ervin Gábor, Móder Rezső, Rozsnyai Sándor festőművészek-barátok kamarakiállítása látható 2015. február 1-ig.

Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Kamara galéria: Karácsonyi tárlat és vásár. Az év során kiállítók műveiből készült válogatás megtekinthető december 31-ig.

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Múzeumi séta a járásban. Az Intercisa Múzeum gyűjteménygyarapodása 2008-2014. A kiállítások megtekinthetőek a múzeum nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16 óráig.

Lórántffy iskola: A galériában Kínai kapcsolatok címmel kiállítás látható.

Pentelei Kovács Múzeum: Nyitva: 16-18 óráig. A múzeum ingyen látogatható.

Rudas Szakközépiskola: Az iskola aulájában a diákok nyári alkotótáborában készült képeket láthatják a látogatók.

Sándor Frigyes Zeneiskola folyosó galéria: „Így látjuk Mi!” alkotó közösség kiállítása Szerethető Dunaújváros címmel látható egy hónapon keresztül.

Széchenyi István Gimnázium, Szivacs Galéria: A Rudas Grafika és az Arany János Általános Iskola rajz tagozatos tanulóinak a Képespusztán eltöltött, nyári táborban készült alkotásainak kiállítása látható.

ESEMÉNYEK

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén).

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 10-18.30 óráig. A gyermekkönyvtár: 10-18.00 óráig látogatható.


DECEMBER 21.

Kónya István koncertje

Székesfehérvár – Kónya István lantművész lép fel a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben, az adventi koncertek befejező zenés délutánján december 21-én, 15.30 órakor.

A gyertyaláng fényében

Beloiannisz – Közös adventezésre invitálják a településen élőket. December 21-én, 14 órától gyermek kézműves foglalkozásokkal és karácsonyi dísz készítéssel várják a kicsiket és szüleiket. Öt órakor az általánosiskola diákjai betlehemeznek, majd egy közös gyertyagyújtással és dalokkal hangolódnak az ünnepre. A helyszínen meleg tea, forralt bor, zsíros kenyér és melegszendvics is lesz, így a bendők sem maradnak üresen.

Félig mese, félig musical

Sárbogárd – Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás című félig meséjét, félig musicaljét december 21-én, vasárnap 19 órakor mutatja be a Pannon Várszínház a bogárdi művelődési központban. A főbb szerepekben Zayzon Csaba, Stefancsik Annamária és Oravecz Edit látható, az előadást Vándorfi László rendezte.

Alap, 17 óra: Aranyvasárnap, gyertyagyújtás a Millenáris parkban.

Mezőszentgyörgy, 18 óra: A Mezőszentgyörgyi Ifjúsági Táncegyesület zenés, táncos betlehemes műsora a művelődési házban.

Polgárdi, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás a református templomban, az egyházközség ifjúsági klubjának ünnepi műsora, a Clara Voce vegyes kar karácsonyi kóruskoncertje.

Szabadbattyán, 13 óra: Karácsonyi vásár a művelődési ház előtt felállított mindenki karácsonyfájánál és az életnagyságú betlehemnél. 16 óra: Adventi gyertyagyújtás, helyi kulturális csoportok műsora, ünnepi köszöntőt mond Cseh Márta művelődésszervező.

Sárbogárd, 19 óra: Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás (félig mese, félig musical), a Pannon Várszínház bemutatója a művelődési központban. Az előadást Vándorfi László rendezte.

 

DECEMBER 20.

Caramel karácsonya

Dunaújváros – December 20-án, szombaton 19 órától a Caramel (Molnár Ferenc) Fonogram-díjas magyar énekes ad koncertet a Bartókban.

Kortárs zenei estén

Dunaújváros – December 20-án, szombaton 18 órától a KMI-ben évadzáró epizódjával jelentkezik a Kortárs zenei esték. A nívós sorozat Palotás Gábor Marimba clouds című koncertjével folytatódik. A művész marimbára írt és elektronikával kísért művekkel kívánja cáfolni Arnold Schönberg híres kijelentését, miszerint „a modern zene előadóitól szenved.” A belépés ingyenes!

Lepsény, 15 óra: Adventi délután, közös gyertyagyújtás a művelődési házban a történelmi egyházak képviselőivel.

Székesfehérvár, 17 óra: Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész Bach-hangversenye a Széchenyi úti református templomban.

DECEMBER 19.

Szüret: ünnepi betakarítás

Dunaújváros – A Farkas Bogi vezényelte SZÜRET produkció szervezésében, pénteken 19 órától Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje várja közönségét a Kortárs Művészeti Intézetben, ahol egy dalszerző (Kistehén) és egy író tapossák együtt a tandem pedálját.

Falukarácsony, Szirontával

Alap – A falukarácsonyt december 19-én, pénteken 16 órától rendezik meg a Millenáris parkban. Műsort ad a besnyői Szironta csengettyűegyüttes.

Alap, 16 óra: Falukarácsony a Millenáris parkban, gyertyagyújtás, közös éneklés, vendéglátás. Fellép a besnyői Szironta csengettyűegyüttes.

Sárszentmihály, 17 óra: Falukarácsony a közösségi házban, köszöntő, ünnepi műsor, gyertyagyújtás.

Úrhida, 17 óra: Falukarácsony a Nagyboldogasszony katolikus templomban. Az Adventtől betlehemig képzőművészeti pályázat eredményhirdetése, kiállítás-megnyitó, ünnepi műsor.

Polgárdi, 15 óra: Guzsalyas, népi kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés a városi könyvtárban.

DECEMBER 18.

Ihos József, Primavera

Székesfehérvár – Ihos József (Kató néni) humorista lesz a Viktória Rehabilitációs Központ vendége december 18-án, csütörtökön, 17 órától. Utána, 18 órakor a Primavera kórus karácsonyi meglepetése következik a rehabilitációs központban. Vezényel Horányi Ottilia.

Dózsa: díszítik a fenyőfákat

Dunaújváros – Díszítő versenyt hirdetett idén is a Dózsa György Általános Iskola a diákoknak. Várják a társiskolák csapatait.

A hagyományos fenyőfadíszítő verseny december 18-án délután fél háromkor kezdődik a Dózsában. A program ajándékok átadásával kezdődik. Az intézmény rajztanára, Pálmai Csilla ugyanis idén is rajzolásra buzdította a város általános iskolásait. A téma természetesen a karácsonyhoz kapcsolódott ezúttal is. A legjobb alkotásokat készítőknek az ünnepség keretében adják át a jutalmukat. Az rajzokból kiállítás nyílik az iskola aulájában.A díjátadás után, várhatóan háromnegyed háromkor kezdhetik el a csapatok felöltöztetni a fenyőket a saját kezűleg készített különleges díszeikkel. Az elkészült karácsonyfák zsűrizése közben a csapatoknak játékot szerveztek egészen az eredményhirdetésig.

A program jótékony jellegű, a felékesített karácsonyfákat adományként felajánlja a Dózsa iskola idén is.

Szabadbattyán, 8 óra: A Pallay Alkotókör (vezetője Polyák István festő-grafikus) nyári alkotótáborának munkáiból összeállított kiállítás január elejéig látogatható a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában.

Polgárdi, 10 óra: Mayer Erzsébet festőművész kiállítása december 21-éig látogatható a régi tűzoltószertárnál.

Polgárdi, 10 óra: Mini Galéria, kézműves alkotások a városi könyvtárban, megtekinthető január 10-éig.

DECEMBER 17.

Herman Ottó öröksége

Herman Ottó tudós, újságíró, politikus, az utolsó magyar polihisztor halálának 100. évfordulója alkalmából Herman Ottó a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban címmel rendeznek kiállítást. A tárlatot december 17-én, 9 órakor V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyittja meg a budapesti múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Európai Szín-Fóniák

Székesfehérvár – Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész képeiből rendeznek kiállítást a vörösmarty Színházban,a Forrás galériában. Az Európai Szín-Fóniák című kiállítást december 17-én 16.30 órakor Szakolczay Lajos irodalomtörténész, irodalom- és művészetkritikus nyitja meg. Móser Zoltán 1965 óta fotózik. Első két fotókiállítása még egyetemi évei alatt nyílt meg, azóta közel kétszáz alkalommal mutatta meg alkotásait a nagyközönségnek, és több mint ötven önálló könyve (albuma) jelent meg különböző témákban. 35 éve rendszeresen jelentkezik írásaival, fotóival irodalmi, művészeti, vallási és közéleti lapokban. A tárlatról azt mondja: „Ez a kis kiállítás a Valahol, Európában és a Tájiratok (Otthon Európában) című, kétnyelvű albumom anyagából készült válogatás. Ezeken a színes képeken – melyek közel negyven év munkáját rejtik –, híres és ismert európai helyek, valamint alig ismert magyar falvak, tájak láthatók...”

DECEMBER 16.

Angyalok és tündérek

Székesfehérvár – Angyalok és tündérek címmel Szatzkerné Piroska kerámia alkotásaiból rendeznek karácsonyi kiállítást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A megnyitó december 16-án, 17.30 órakor lesz. A tárlat december 31-ig látható.

Újabb dzsessz est  a Művészben

Dunaújváros – Kollektív improvizáció, tökélyre vitt dzsessz-sztenderdek. Kedden este 20 órától Gányi Miklós és barátai muzsikálnak a Művészben az értő közönségnek. A Gányi Miklós (zongora), Schildkraut Vilmos (bőgő), Benkó Ákos (dob) alkotta hármas munkásságáról ezt (is) olvashatjuk a szaksajtóban: A tipikusan bebop alapokra épülő, tradicionális dzsesszelemeket felvonultató, mégis ízig-vérig modern zenét játszó trió. Előadásaikban rendkívül sok a kötetlen elem, gyakran a kollektív improvizáció kerül előtérbe. A trió megszólalása leginkább a klasszikus kamaraegyüttesekére emlékeztet. Műsorukon saját kompozíciókon kívül jazz-standardek szerepelnek, melyek szintén teljesen egyedi felfogásban szólalnak meg, így merőben új értelmet nyernek. A témákat afféle bázisként használják a rájuk jellemző, újszerű zene megalkotásához. Hogy mindez miként működik élőben arról érdemes lesz személyesen meggyőződni holnap 20 órától az egyre bíztatóbb életjeleket produkáló Művészben.

DECEMBER 15.

A városi mozik mai műsora

Székesfehérvár, Cinema City: A Madagaszkár pingvinjei 3D: 13.30, 15.30, 17.30. A Madagaszkár pingvinjei: 14.30, 16.30, 18.30. Amnézia: 20.30. Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész: 14.30, 17.00, 18.50, 19.40. Csillagok között: 13.00, 16.20, 19.40. Csingiling és a Kalóztündér: 13.15. Dumb és Dumber kettyó: 13.00, 15.20, 17.40, 20.00. Exodus: Istenek és királyok 3D: 17.20, 19.30. Exodus: Istenek és királyok: 14.10. Förtelmes főnökök 2: 13.30, 15.45, 18.00, 20.15. Harag: 14.00. John Wick: 16.40, 20.30. Paddington: 13.50, 16.00, 18.10, 20.15. Swing: 15.00, 17.30, 20.00.

Barátság mozi: A diadal: 18.00. A zéró elmélet: 20.00.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: A Madagaszkár pingvinjei: 14.00. Dumb és Dumber kettyó: 20.30. Exodus: Istenek és királyok: 22.30.

DH-PROGRAMAJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Smuk Anita és Smuk Imre „Mese és valóság” címmel látható kiállítás december végéig.

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Múzeumi séta a járásban. Az Intercisa Múzeum gyűjteménygyarapodása 2008-2014. A kiállítások megtekinthetőek a múzeum nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16 óráig.

Kortárs Művészeti Intézet: A dunaújvárosi képző- és iparművészek kiállítása Dunaújvárosi szlalom. A kiállítás megtekinthető 2014. december 19-ig, vasárnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig. A belépés díjtalan.

Lórántffy iskola: A galériában Kínai kapcsolatok címmel kiállítás látható.

Pentelei Kovács Múzeum: Nyitva: 15.30-17.30 óráig. A múzeum ingyen látogatható.

Rudas Szakközépiskola: Az iskola aulájában a diákok nyári alkotótáborában készült képeket láthatják a látogatók.

Sándor Frigyes Zeneiskola folyosó galéria: „Így látjuk Mi!” alkotó közösség kiállítása Szerethető Dunaújváros címmel látható egy hónapon keresztül.

Széchenyi István Gimnázium, Szivacs Galéria: A Rudas Grafika és az Arany János Általános Iskola rajz tagozatos tanulóinak a Képespusztán eltöltött, nyári táborban készült alkotásainak kiállítása látható.

ESEMÉNYEK

Bartók Kamaraszínház: 10.00 és 14.00 órakor a Színházteremben Szaffi – táncjáték gyerekeknek és szüleiknek. 1

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén).

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 10.00-18.30 óráig. A gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-16800 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!