Programok

2015.02.15. 15:26

Programok, rendezvények Fejér megyében február 16-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 16-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

MÁRCIUS 12.

Dragomán a könyvtárban

Dunaújváros – Számos nemzetközi sikert elért regény szerzője Dragomán György József Attila-díjas író, aki március 12-én lesz a József Attila Könyvtár vendége. A Fehér király íróját Gyöngyössy Csaba kérdezi majd.

FEBRUÁR 27.

Metál, kicsit másképp

Székesfehérvár   – A Nyolcas Műhely vendége lesz február 27-én a Septic pain, a Samas, a Peace of my Soul, a Nots és a várpalotai Visioned Frailty. Utóbbi banda underground metal zenével örvendezteti majd meg közönségét. Az együttesnek nemrég jelent meg új kislemeze, egy négy számos EP, Deception címmel. A négy tagú zenekar – Márton Péter, Sörös László, Palotás Péter és Farkas Máté – a koncerten is előadja a lemezre felvett számokat.

Gárdonyi: szülő-tanár bál lesz

Dunaújváros – A Gárdonyi Géza Általános Iskola szülői szervezete február 27-én pedagógus–szülő bált rendez az intézmény aulájában. A szülői szervezet tagjai szeretettel hívják és várják a Gárdonyi volt és jelenlegi pedagógusait, öregdiákjait, és természetesen a szülőket is. A résztvevőknek elemózsiát, itókát ajánlatos vinniük, és a jókedvüket se hagyják otthon. A bál helyszíne: Gárdonyi Géza Általános Iskola aulája. Kapunyitás február 27-én 17 órától – a programok 18 órától kezdődnek. A rendezvény műsorában fellépnek a Gárdonyi Géza Általános Iskola és a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola diákjai, valamint a Vasas Néptáncegyüttes is ízelítőt ad gazdag repertoárjából. A vendégeket pedig élőzene hívja  táncba.

FEBRUÁR 26.

Gyukics Gábor a Kortársban

Dunaújváros – A Szépírók Társasága „A könyv utóélete" című sorozatának keretében az Utószó irodalmi antológia következő vendége Gyukics Gábor költő, műfordító lesz február 26-án, 18 órától. Alkotásairól, könyveiről – többek között a tavaly megjelent „szociohorrorról", A Kisfa Galeriről – Gyöngyössy Csaba beszélget a művésszel.

Meseműhely felnőtteknek

Dunaújváros – Ingyenes alkotó-fejlesztő programot rendeznek február 26-án, csütörtökön 17 órakor az MMK 108-as termében. A „terülj terülj asztalkám” esemény során a műhelyben Pável István Zsolt meseterapeuta tart majd előadást.

FEBRUÁR 25.

Képtár: Hat klub ötkor

Székesfehérvár – A Hat klub ötkor kulturális beszélgetések sorában február 25-én, 17 órakor Raitsits Tivadar finn irodalomtörténet PhD hallgató lesz a vendég. A cím és a téma: Észt tehenek finn mezőkön, azaz Sofi Oksanen fibnn íórnő regényeiről, történelemről, társadalomról és emberi sorsokról lesz szó. A klubot Ujházi János vezeti.

Nyílt órák az iskolában

Székesfehérvár – Február 25-én, 8 órától nyílt órákat tartanak a leendő elsősöknek és szüleiknek az István Király Általános Iskolában. 10 és 10.45 óra között a Sakkpalota című képességfejlesztő programhoz kapcsolódóan tartanak foglalkozást.

Megemlékezés, gyertyagyújtás

Martonvásár – Martonvásár város önkormányzatának képviselő-testülete a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából február 25-én, azaz szerdán 18 órai kezdettel csendes megemlékezésre és gyertyagyújtásra hívja a település polgárait. A rendezvény helyszíne az Emlékezés tere lesz.

FEBRUÁR 24.

Sulikóstolgatóra invitálnak

Székesfehérvár – A Sulikóstolgató program keretében játékos foglalkozásra várják a nagycsoportos óvodásokat a pedagógusok február 24-én, 16.30 órakor a Tóvárosi Általános Iskolában.

Vekerdy Tamás előadása

Dunaújváros – „Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked?" címmel tart előadást a Dózsa Mozicentrumban február 24-én, kedden 18 órától Vekerdy Tamás gyermek-szakpszichológus, számos népszerű kötet szerzője.

FEBRUÁR 23.

Új Alba Regia: koncert

Székesfehérvár – A Vörösmarty Színházban hétdőn 19 órakor kezdődik az új Alba Regia Szimfonikus Zenekar kick-off koncertje. Vezényel Drahos Béla, közreműködik Lukács Anita és Boncsér Gergely. a háziasszony Závodszky Noémi. Ismert, népszerű művek hangzanak el, és az est meglepetése lesz egy szenzációnak számító ősbemutató.

Mesés, zenés – irodalom

Dunaújváros – Helyi verskedvelők és versmondók kezdeményezésére mesés-zenés irodalmi estre várják az érdeklődőket február 23-án a Bartók színházban. A Bartók színház aulájában február 23-án 18 órakor kezdődő irodalmi esten Wass Albert művei mellett elhangzanak József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre, Váci Mihály, Juhász Gyula, és kortárs költők versei, továbbá erdélyi népdalok is. Az előadáson fellépnek: az Írisz Versszínpad, a Széchenyi István Gimnázium színjátszói, Illés Nóri, Kiss-Ughy Gréta, Rácz Ildikó, Rejtő Hajnalka, valamint a Bartók Kamaraszínház művészei. Az est vendége lesz Nyerges Attila, az Ismerős Arcok együttes tagja. A szervezők szándéka szerint az irodalmi est rendezvény kapcsolódik az idei Országos Wass Albert felolvasó maratonhoz is.

FEBRUÁR 22.

Kapuzárási Pánik

Dunaújváros – Öreg zenészek fiatal együtteseként definiálja magát a remek kollektívával bíró Kapuzárási Pánik (Várkonyi Károly – ének, Györki István – gitár, Győry Attila – bass, Suhajda Zoltán -billentyű, Vincze Gyula - dob) , amely február 22-én, pénteken 19 órától lesz hallható a Munkásművelődési Központban.

FEBRUÁR 21.

Farsang az Aranyban

Dunaújváros – Az Arany János Általános Iskolában február 21-én szombaton, 18 órától rendezik meg a Szülő-pedagógus bált. A hagyomány szerint, a bevételt most is az iskola tanulói javára, az iskola ebédlőjének korszerűsítésére, komfortosabbá tételére fogják szánni.

A Vad Fruttik hétvégéje

Dunaújváros – Napjaink egyik vezető alternatív klubzenekara a Vad Fruttik. A csapat népszerűségét bizonyítja, hogy ma és szombaton este is egy-egy koncertet nyomnak majd a tavaszi hadjáratát e bulival kezdő Dózsa Mozicentrum Galéria Jazz Klubjában. A pénteki eresztésen a Bogoz, másnap pedig a Szabó Benedek és a Galaxisok melegítik majd a nagyérdeműt. Kezdődjön hát a nagy Vad Fruttik víkend.

Szombati dzsessz

Dunaújváros – Február 21-én, azaz szombaton folytatódik a Művész Presszó nagy sikerű dszesszkoncert-sorozata. Este kilenc órától ismét egy országosan is ismert és elismert kollektíva szórakoztatja majd a közönséget. A Művészben a közelmúltban megforduló Gányi Miklós kiváló dzsessz zongorista ezúttal Nu-Bop Trió névre hallgató formációjával érkezik.

Kolbásztöltő fesztiválok

Kisláng – 10 óra: Kolbásztöltő fesztivál és verseny a faluháznál.

Polgárdi – 8 óra: Kolbásztöltő fesztivál és verseny a vállalkozói inkubátorházban.

Játszóház

Polgárdi – 13 óra: Szöszmötölő játszóház, rajzszakkör a városi könyvtárban.

Vetélkedő

Úrhida – 14 óra: Úrhida az elmúlt huszonöt évben. Játékos vetélkedő három-ötfős

FEBRUÁR 20.

Hamarosan a Fezen Klubban zenélnek

Székesfehérvár  – Szóljatok anyunak, hogy valami van a levegőben! A Halott pénz nevű zenekar a februárban elindult tizenhat állomásos klubturné keretében érkeznek meg 20-án a székesfehérvári rajongóikhoz, a Fezen Klubba. Előzenekaruk a The Biebers lesz. A pécsi Marsalkó Dávid szólóprojektjeként indult Halott Pénz mára hétfős élőzenekar. A 2013-ban megjelent Szólj anyunak, hogy a városban vagyok lemez sikere, többek között olyan felvételeknek köszönhető, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, a koncerteken közönség kedvenc Minden szobába kell álom.

Kiállítás nyílik festményekből

Tordas – Február 20-án kiállítás nyílik a művelődési ház nagytermében Kása Béla fotóiból „Pásztorok” címmel. Minden érdeklődőt várnak az eseményre.

Farsang  a Petőfiben

Dunaújváros  – A Petőfi Sándor Általános Iskola február 20-án, 16.30-19.30 óráig tartja farsangi ünnepségét. Az alsós osztályok kezdik közösen a mulatságot jelmezversennyel a tornateremben, majd a nagyok diszkóval folytatják a bulit. A bálkirály és bálkirálynő választás után tombolával, büfével, különböző vetélkedőkkel és karaokevel várják a diákokat.

Julia Carpenter

Dunaújváros  – Erősnek ígérkezik a péntek éjszaka a Dunafitt-ben. A már nagyon várt Julia Carpenter mellett a ház kedvelt lemezlovasai is munkába állnak majd – így dj. Navidal, dj. Portugal, Rick Sawyer, Steve Pauer is ontja majd a slágereket. Másnap, szombaton Dunafitt Studióban dj. Navidal vezényli a Dance Generationt, míg Bar Bacca-ban dj. Spool nyomja majd a retrovonalat.

Party

Kell egy kis változatosság – vallják a Klub Karmában, így ennek szellemében a péntek esti felelős dj. Matkovics lesz, másnap, szombaton pedig jön a már megszokott Underground Ticket, a megunhatatlan progresszív zenei adagjával.

Candy

A hartai Glasshouse-ba érkezik pénteken az ország legédesebb partysorozata, a Candy Shop! Gyönyörű hostessz csajok, rengeteg édesség és  a legjobb mai clubslágerek Koontz prezentálásában!

Valami más, valami új

Székesfehérvár  – A Székesfehérvárról indult dj, Baki Gábor, ismertebb nevén Andro, nem csak itthon tudhat maga mögött népes rajongótábort. Külföldön is sokan szeretik a zenéjét. 2005-ben első magyarként került fel a világ legrangosabb listájára, a brit Dj Mag top 150-be. Péntek este a székesfehérvári Albabar falai között bulizhatunk a hazai dj-k legjobbjaival: Andron kívül Greg Fisher, Joseph Voice, Flaty , Dropcorn felel a hangulatért.

Halott pénz: valami van a levegőben

Székesfehérvár  – A pécsi Marsalkó Dávid szólóprojektjeként indult Halott Pénz mára hétfős élőzenekar, egyre inkább a legjobb élőzenés klubok és fesztiválszínpadok állandó vendége. A 2013-ban megjelent Szólj anyunak, hogy a városban vagyok lemez sikere, a többi közt olyan felvételeknek köszönhető, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, a koncerteken közönségkedvenc Minden szobába kell álom. A 16 állomásos turnéjuk keretein belül pénteken a Fezen Klubban lépnek fel, ám már minden jegy elfogyott. A szervezők azt kérik, hogy a tumultus elkerülése érdekében, a bulizók érkezzenek minél korábban.

The Biebers a Fezen Klubban

Székesfehérvár  – A zenekar Summer Love Ghost című száma éppen ezen a héten lépte át a bűvös félmilliós nézettséget és hallgatottságot a legnépszerűbb videómegosztón. A Biebers zsebelte be a 2014-es Fonogram díjat hazai modern pop- rock kategóriában. A Puskás Peti vezette banda pénteken Halott Pénz koncert előtt varázsol fergeteges hangulatot a telt házzal dübörgő Fezen Klubba.

Activity délután

Úrhida – 16 óra: Activity délután kicsiknek és nagyoknak a közösségi ház könyvtártermében.

FEBRUÁR 19.

Dalok, történetek

Székesfehérvár – Újabb dalok, újabb történetek címmel tartanak zenés felolvasóestet február 19-én, 19 órakor az Új Magyar Képtárban. Az est szereplői Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (azaz a Blahalouisiana), illetve Czinki Ferenc író, kritikus. Ők hárman nem először lépnek fel együtt. Az Egy kocsma város című műsorukról írta L. Varga Péter: „.A kellem muzsikája volt ez: iskolázott, szép hanggal, budapesti-nagyvárosi country-flessel – a könyvbemutatóhoz, a szövegekhez és a fotókhoz elképesztően jól illeszkedett és fordítva, a megjelentek létszámát tekintve pedig az egész alighanem az egyik legsikeresebb és leghangulatosabb esemény volt az idei programban.”

FEBRUÁR 18.

Kattintgatsz vagy fotózol?

Székesfehérvár – Csak kattintgatsz vagy tényleg fotózol? – A fotó, mint kifejezőeszköz és szimbólumrendszer, szelfi, köztéri kép, társadalmi fotó a címe és témája a Diák-Deák Művészklub következő foglalkozásának február 18-án, szerdán, 15-től 17 óráig a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben. A vendég Oláh Gergely Máté fotográfus. Okostelefont képrögzítésre, szerkesztésre használók számára kifejezetten ajánlott.

Előadás a Valentin-napról

Székesfehérvár – A szabadegyetemi sorozatban Kortárs hagyomány: a Valentin-nap címmel Paréj Gabriella néprajzkutató tart előadást február 18-án, szerdán 16.30 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

A nőiség ébredése

Székesfehérvár – A Lélekhíd önismereti klubban A nőiség ébredése lesz a címe és témája a következő találkozónak február 18-án 17 órakor. Az interaktív kérdezz-felelek, a beszélgetés vezetője Tánczi Erika.

Népdalkörök vezetőinek

Székesfehérvár – Népdalkörvezetők szakmai továbbképzését tartják február 18-án, szerdán 15 órakor a Művészetek Háza lila termében. Az előadók: Berki Lilla és Varró János

FEBRUÁR 17.

Bálok és illem a 19 században

Székesfehérvár – A Hetedhét Játékmúzeumban a Játék Szalon következő programja február 17-én, kedden, 16.30 órakor lesz A Moskovszky-gyűjteményt bemutató sorozat következő előadója Csapó Katalin néprajzos muzeológus, aki „Te leszel a párom!” – Bálok és illem a 19. századi Magyarországon címmel tart előadást.

Felkészítés a szülésre

Dunaújváros – Januárban ingyenes, hat hetes szülésfelkészítő tanfolyam kezdődött a Szent Pantaleon Kórházban. Menet közben is csatlakozhatnak a kismamák, apukák a foglalkozásokon, ami legközelebb február 17-én 15 órától az auditóriumban lesz.

FEBRUÁR 16.

Szülő-sorstársak, egymás segítségére

Bicske – Sérült gyermekeket nevelő szülők csoportfoglalkozását tart Szabó Ágnes, a Kapcsolat Központ vezetője a helyszínen február 16-án, 16 órától. A nehezebb életutat járó szülőknek a szakember és ők maguk is számos tanáccsal, lelki segítséggel könnyíthetnek a mindennapokban. A szülőklubot a bicskei Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szervezésében tartják rendszeresen és díjmentesen.

Dienes Ottó Imre tárlata

Székesfehérvár – Groteszk kavalkád címmel Dienes Ottó Imre festményeiből, grafikáiból rendeznek kiállítást az Aranybulla Könyvtár olvasótermében. A tárlatot ma, 17 órakor Revák István festőművész nyitja meg, ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Közreműködik F. Dőry Magdolna Radnóti-díjas versmondó. A kiállítás március 6-ig látható.

Kreatív munkák és fényképek

Székesfehérvár – Mától február 20-áig tekinthetőek meg Schlauszky Szilárd tanár fényképei és Zámbó Szonja tanárnő kreatív munkái a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában. A tárlat része annak a nagyszabású kiállítás-sorozatnak, melyet az intézmény fennállásának 75. évfordulója tiszteletére szerveznek. Március végéig minden héten más-más kiállítást állítanak össze, az alkotók között pedagógusok és diákok egyaránt szerepelnek.

Bardocz Éva estje

Dunaújváros – Tavaly novemberben mutatkozott be Bardocz Éva Jutok majd című irodalmi estje a nagyközönségnek. Repeta ma este az MMK-ban.

A tavaly novemberi bemutató után Balla Tibor kollégánk így összegezte tapasztalatait: Az est igazolta Bardocz Éva egykori színpadi ambícióit, a közel egy órás egyszemélyes előadásban gyakori volt a borzongató, feszült csend, még a megfázós köhögések is csak nyomokban hallatszottak. A verssorokból valós élethelyzeteket vetített gesztusaival, mosolygós, esendő Máriaként aggódott a kereszthalál előtt álló fiáért, bájos, butuska fruskaként csevegett a főorvossal, hogy aztán csontig borzongasson, amint arról a ködös, dermesztő, hideg hajnalról mesélt, amikor az isten nem járt a Duna-parton.... Bardocz Éva estje ma 18 órakor kezdődik az MMK-ban.

A városi mozik mai műsora

Szfvár, Cinema City: A szürke ötven árnyalata: 13.40, 14.40, 16.20, 17.20, 19, 20. A Madagaszkár pingvinjei 3D: 15.30. A Madagaszkár pingvinjei: 13. A mindenség elmélete: 19.45. Ahol a szivárvány véget ér: 13.30, 18, 20.10. Annie: 15.40. Csingiling és a Soharém legendája 3D: 13.30, 16.50. Csingiling és a Soharém legendája: 15.10. Elrabolva 3.: 18.10, 20.20. Hős6os 3D: 13.15, 17.30. Joker: 18.30, 20.30. Jupiter felemelkedése 3D: 16.50, 19.30. Jupiter felemelkedése: 14.10. Kingsman – A titkos szolgálat: 14.20, 17, 19.40. Kódjátszma: 15.00, 20. Mancs: 14. Mortdecai: 16, 20.30. Rendíthetetlen: 17.20. SpongyaBob: Ki a vízből! 3D::16.30, 18.30. SpongyaBob: Ki a vízből!: 14.30.

Barátság Mozi: Foxcatcher: 20. Esélylesők: 18.

Dunaújváros, Dózsa Mozi: A szürke ötven árnyalata: 18.15, 20.30. Jupiter felemelkedése: 16. Fehér árnyék: 19.

Dunaújvárosi programajánló

KIÁLLÍTÁSOK

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Az Országos Színháztörténeti Múzeum és intézet vándorkiállítása. Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban. A kiállítás a hónap végéig tekinthető meg.

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.

Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában látható Kosztolányi György festőművész kiállítása „...Sztori a műteremben...” címmel. Megtekinthető március 12-ig, hétköznap 8-tól 16-ig.

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Lélekvéső címmel látható Csepeli István fafaragó kiállítása március 15-ig.

Kortárs Művészeti Intézet: Érzelmi zsarolás – Betuker István kiállítása látható február 27-ig.

Rudas Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium: A Rudas középiskola grafika szakjának soros kiállítása, amelyen a végzős diákok mutatkoznak be. A kiállítás két február 26-ig látogatható az intézmény aulájában.

Sándor Frigyes Zeneiskola folyosó galéria: „Így látjuk Mi!” alkotó közösség kiállítása Szerethető Dunaújváros címmel látható.

ESEMÉNYEK

Munkásművelődési Központ: Reiki Klub 17-19 óráig a 207-es teremben (minden hó első csütörtökén). Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. A Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Bizottságának félfogadása 13-17 óráig a fszt. 011-es teremben. Kézimunkázók Baráti Köre 16-18 óráig a 108-as teremben. Civilek Dunaújvárosért és Térségéért Egyesület 15-19 óráig a földszint 011-es teremben (minden hó második és negyedik csütörtökén). Nyugdíjas Pedagógusok Klubja 15-19 óráig a 102-es teremben (minden hó második és harmadik csütörtökén).

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 13.00-17.00 óráig. A gyermekkönyvtár: 13.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00 óráig.

VALLÁS

Görög katolikus: 18 órakor szent liturgia.

Római katolikus: 18 órakor mise a Krisztus Király Főtemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!