Programok

2016.03.29. 14:50

Programok, rendezvények Fejér megyében március 28-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 28-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 9.

Bella-versmondások

Ötödik alkalommal hirdetik meg a Bella István versmondó versenyt a megye általános és középiskolásainak. Intézményenként egy felső tagozatos, illetve középiskolás versmondót lehet jelölni az április 9-én, szombaton reggel 9 órakor kezdődő vetélkedőre. A verseny helyszíne a székesfehérvári ciszterci gimnázium: ennek címén lehet jelentkezni. A jelentkezőknek egy Bella István-verset és egy szabadon választott, kortárs magyar költő művét kell tudniuk. (Figyelmükbe ajánlják a Hetek csoportját.) A verseny célja: tisztelgés a 75 éve született, Kossuth-díjas költő emléke előtt.

ÁPRILIS 8.

Húsvét a Mini Galériában

Polgárdi – A Mini Galéria sorozatában Kiss Margit Róza húsvéti gyűjteményének kiállítása április 8-áig tekinthető meg a városi könyvtárban.

ÁPRILIS 6.

Bory-hét emlékéremmel Székesfehérváron

Székesfehérvár – A Bory-emlékérmet április 6-án, szerdán délután adják át a fehérvári általános iskolában.

A névadó hetén életmű-kiállítást nyitnak április 4-én, hétfőn 9 órakor a Bory Jenő Általános Iskolában, majd műsor következik a téren. A Bory-hét programjai sorában kedden a TLI-Alba Fehérvár kosárlabdacsapatának bemutatója, illetve előadás a multikulturális nevelésről; szerdán Szakál Antal festőművész kiállítás-megnyitója és a Bory-emlékérem átadása; csütörtökön óvodai sportnap, valamint a nyugdíjasklub megalakítása; április 8-án 17 órától pedig a suli-éjszaka programja – koncert, fényfestés és épületbejárás – szerepel.

ÁPRILIS 5.

Színpadvarázs: gyermekszínház Sárbogárdon

Sárbogárd – A Színpadvarázs sorozatában a helyi és környékbeli óvodások és iskolások az ország legjobb gyermekelőadásaiból csemegézhetnek. A gyerekeknek szóló színházi bérletsorozat, a Színpadvarázs április 5-én, kedden 9.30, 11 és 14.30 órakor a Ciróka Bábszínház előadásával folytatódik a művelődési központban. A Rigócsőr királyfi című bábjátékot – a Grimm testvérek meséjét – Zalán Tibor alkalmazta bábszínpadra.

ÁPRILIS 4.

Költészetnapi rendezvény

Baracs – Április 4-én, hétfőn délelőtt 10 órától a Faluház-könyvtár színháztermében a Kávészünet zenekar tart rendhagyó irodalomórát. Az ingyenes rendezvényen megzenésített verseket hallhatunk az együttestől.

Széchenyi-hét, Oscar-gálával Polgárdiban

Polgárdi – Az iskolai héten megnyitja kapuit a mobil planetárium, körzeti futballbajnokságra készülnek, suli Oscar-gálát rendeznek. Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a városban április 4-étől 8-áig a Széchenyi-hét programjait: tanulmányi versenyekkel (a többi között matematika, történelem és idegen nyelvi megmérettetéssel), rajzkiállítással, prevenciós előadással, nyílt órával és családi nappal. A mobil planetárium kedden 9 órától a sportcsarnokban nyitja meg kapuit, szerdán déltől indítják az új rekortán borítású pályán a körzeti futballbajnokságot, csütörtökön fél négykor veszi kezdetét a suli Oscar-gála a művelődési házban. A Széchenyi általános és művészeti iskola, gimnázium névadójának hete pénteken 11 órakor eredményhirdetéssel zárul.

ÁPRILIS 2.

Falualapítókra emlékeznek Mezőfalván

Mezőfalva - Április 2-től öt napos programsorozattal tisztelegnek a falualapító Dréta Antal és József nádor munkássága előtt.
A mezőfalviak hagyományos József nádor-napi rendezvényei április 2-án, szombat 16.30-tól a Piac téren német nemzetiségi nappal indul, majd bál koronázza a nyitó eseményeket.Április 4-én hétfőn 16 órától a mezőfalvi katolikus templomban ünnepi szentmise Spányi Antal megyés püspök, Dékány Sixtus zirci apát és Kristofory Valter helyi katolikus plébános celebrálásával, az alapítók szobrának koszorúzása, ünnepi műsor, könyvbemutató és kiállításmegnyitó szerepel a műsorfüzetben.
Szerdán 17 órától a Kiss Kálmán Művelődési Házban költészet-napi összeállítást hallhatunk helyi versbarátok előadásában, majd Tőkés Nikolett színésznő önálló műsora zárja az aznapi programot.
Április 7-én, csütörtökön 18 órától szintén a művelődési házban pódium est Hűvösvölgyi Ildikóval és Kautzky Armanddal szerez majd feledhetetlen órákat. Április 5-én, pénteken újra az iskola a házigazda. A Birkózó Diák Sportkör bemutatójával tornaszoba avató zárja a mezőfalviak 2016-os József nádor-napok rendezvénysorozatát.

ÁPRILIS 1.

Dumaszínház Badár Sándorral Szabadbattyánban

Szabadbattyán – „Az ember csak kiáll, és dumál Bolondozzunk együtt bolondok napján!”

Badár Sándor stand up-estjét április elsején, pénteken 19 órakor rendezik a művelődési házban. Badár utánozhatatlan karakterszínész; sajátos humora, sodró lendületű rögtönzésfolyama és nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette; a stand-up comedy műfaj egyik hazai úttörője.

MÁRCIUS 28.

Nádasdladány, 10 óra: Húsvét a Nádasdy-kastélyban. 11 óra: Csokoládé-koncert a nagyszalonban – Lakatos György fagottművész és tanítványai. 12 óra: Kézműves foglalkozás gyerekeknek a biliárd teremben. 13 és 15 óra: Rendhagyó tárlatvezetés. 16 óra: Az Eleven Társulat előadása a nagyszalonban – Zayzon Csaba színművész műsora. Egész nap: Nyuszisimogató, csokitojás a gyerekeknek.

Az alkotás játéka és öröme

Székesfehérvár  - A Pelikán Galériában április 1-ig még megtekintheti a közönség a neves alkotó, Konok Tamás Ludium pigmentum című kitűnő kiállítását.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész Budapesten, 1930. január 9-én született. A magyar festészetben és relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció markáns képviselője, aki gyakran megküzd a művészet értelmének témájával, ugyanekkor színezett, vékony vonalakból építkező alkotásai lírai oldottságot jeleznek. Mindezt igazolja a székesfehérvári kiállítása is.

Művészi törekvéseiről, pályájáról és a székesfehérvári kiállításról a következőket vallja: Munkásságomban a hatvanas évek végén letisztulási folyamat kezdődött. A művészi alkotómunka egyben filozófia és önmegismerés. Döntenem kellett, hogy az ösztönös dionüszoszi antiforma, (amely az indulat megkövült energiája, a felszabadult ösztön mámora,) vagy az apollonisztikus rend (a tiszta forma, a statikus szerkezet szigora) felé forduljak.... Az utolsó harminc évben egyre erősebben vonzódtam a tapasztalattól függetlenül létező transzcendens életérzés felé, az értelemmel fel nem fogható időtlen létérzet megjelenítésére. Úgy gondolom, hogy a művészet kód egy más dimenzióba. A festészetnek nemcsak az feladata, hogy a látványt utánozza, hanem a láthatatlant is (amit a természet nem tud megmutatni) láthatóvá tegye....

Egyesek úgy mondják, hogy az ízlelő érzet romlása, a mozgás nehézsége a vénekben vágyat indikál a színek élvezete iránt. - Lehet... Nem tudom, vagy nem akarom tudomásul venni. - Az elmúlt évben nagy élményben volt részem, ugyanis mindkét szememet kedves szemész barátom, megoperálta. Az addig elmosódó formák éles, ragyogó színekben jelentek meg szemem előtt.

Nagy kedvem támadt, hogy utolsó munkáim visszatartott színvilága után ismét a színes pigmentek felé forduljak. Ekkor jött a Pelikán Galériától a kiállításra való felkérés. Így új munkáim nagy része már erre a tárlatra készült. A bemutató címének a Ludium pigmentum latin kifejezést adtam. A ludium szó, játékot, míg a pigmentum, színt jelent.

Magamnak, saját örömömre festek, amely az alkotás játékának élvezetét jelentik gyorsan illanó napjaimban. A zenészeknek gyakran mondja a hallgatóság, hogy: Játsszatok valamit! Ismert fogalom a preludium (előjáték) zenei műfaj és számos játékos örömből írt művet ismerünk a zeneirodalom múltjában és jelenében... Úgy gondolom, hogy a jó műalkotás nem a zord robotolás eredményéből születik. Az alkotáshoz szükséges, hogy a gyermekkor örömeiből átmentsük a játszás szenvedélyét...

Egyik párizsi kiállításom vendégkönyvébe egy ismeretlen látogató a következőket írta: Un désir fuit dans l espace, mais enrecinement dans le fond de la terre. (Elvágyódás a térbe, de meggyökerezés a föld mélyébe.) Törekvéseim legszebb tömör jellemzése volt e rövid bejegyzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!