Programok

2013.11.24. 10:29

Programok, rendezvények Fejér megyében november 25-től

Fejér megye - Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 25-től. Böngésszen, és válogasson!

feol.hu

DECEMBER 8.

Építs betlehemet!

Mezőszentgyörgy - Várjuk együtt a karácsonyt! - Szentgyörgyön így invitálják minden vasárnap 16 órára a falubelieket ünnepelni. Adventi vásárt nyitnak, meleg teával, forralt borral kínálnak mindenkit. Az adventi koszorú első gyertyáját december elsején gyújtják meg az általános iskolánál, a diákok verssel és dallal készülnek, mézeskalácsot díszítenek. Gyertyát gyújtanak december 8-án a művelődési háznál, 15-én az óvodánál, 22-én pedig ismét a kultúrban. Az alkalmakon műsort adnak a MASZK színjátszói, asztali díszeket lehet készíteni; szerepelnek az ovisok, megnyitják az Építs betlehemet! című kiállítást; illetve néptáncosok lépnek fel, táncházat tartanak.

DECEMBER 5.

Levél a Mikulásnak

Székesfehérvár – A Civil Központ ad otthont annak az interaktív három szereplős, zenés mesejátéknak, melyet december 5-én és 6-án 17 órától rendeznek meg. A legbátrabb gyerekek varázsolhatnak a télapóval, segíthetik megfejteni levelének titkát, amiért persze jutalom is jár majd.

Fejlesztenék a turizmust

Polgárdi – December 5-én, csütörtökön 15 órakor Leader fórumot tart a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület az önkormányzat házasságkötő termében. A rendezvény fő célja, hogy a pályázati lehetőségeket ismertesse meg a résztvevőkkel. A turisztikai tevékenység ösztönzését szeretnék elérni, az erre nyíló forrásokról adnak tájékoztatást.

 

DECEMBER 4.

Jótékonysági kortárs művészeti aukció

Székesfehérvár - A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület második alkalommal életre hívott jótékonysági kortárs művészeti kiállítását a napokban nyitották meg A Szabadművelődés Házában. A kiállított alkotások jótékonysági aukcióját december 4-én, szerdán 17 órakor tartják a művelődési házban, az esemény házigazdája Kiss Dorottya igazgató lesz. A kiállítással és az aukcióval a saját családjuk nélkül, más-más ellátási helyen nevelkedő, vér szerinti testvérpárok találkozási lehetőségeire, programjaira kívánnak forrást teremteni.

DECEMBER 3.

Advent a népművészek szemével

Székesfehérvár - December 3-án, kedden 17 órakor nyílik meg az adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központban. A tárlatot L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Magyar királyok és szentek énekes egyház- és népzenei csoport. A megnyitót követően kézműves foglalkozást tartanak, melyen megtanulhatók a 2011. évi adventi karácsonyfadísz-pályázat győztes alkotásainak technikái.

 

DECEMBER 1.

Ünnepi bélyegzés is lesz

Nagykarácsony (ma) – December elsején 14 órakor a Piactéren várják az érdeklődőket, ahol meggyújtják az első adventi gyertyát. Köszöntőt mond Scheier Zsolt polgármester, L. Simon László és Varga Gábor országgyűlési képviselők. Végül lesz bélyegbemutató és ünnepi bélyegzés is.  S közben a Vörösmarty Mihály Általános Iskola 3. osztályos tanulói adnak ünnepi műsort.

Irodalmi kávéház lesz

Gárdony – Délután 15 órától irodalmi kávéház várja az érdeklődőket. Híres költőket és szerelmeiket hozza el Vészi Magda tanár és Kelemen István színművész. A programnak az Élet Fája Református Gyülekezeti Ház ad otthont.

Mikulásfutás Előszállásról

Előszállás-Nagykarácsony - Évek óta megrendezik Előszállásról Nagykarácsonyra a Mikulásfutást. Az idén erre december elsején, advent első vasárnapján kerül sor. Gyülekező a művelődési házban, a futás a Nagykarácsonyi út végéről indul, 11.45-kor. Az út kerékpárral is megtehető.

Karácsonyi vásár Polgárdi piacán - A Clara Voce vegyes kar koncertje

Polgárdi - Ünnepeljük közösen a karácsonyt! - így invitál mindenkit az önkormányzat a városi adventi ünnepségekre, a közös gyertyagyújtásra.

Adventet köszöntik a településen december elsején, vasárnap 17 órakor. A városi piacon gyertyát gyújtanak, ünnepi köszöntőt mond Nyikos László polgármester, közreműködnek a Széchenyi általános iskola tanulói (2.a és 3.a), fellép a Hungarikum együttes, megnyitják a karácsonyi vásárt. A Mikulást látják vendégül december 8-án a piacon, műsort adnak az Eszterlánc óvoda apróságai és a Don Bosco iskolaház diákjai, meggyújtják a koszorú második gyertyáját, folytatódik a karácsonyi vásár. A harmadik gyertyát a református templomban lobbantják lángra december 15-én, az adventköszöntőn közreműködnek az iskolások (4.a). Az adventi koszorú negyedik gyertyáját a katolikus templomban gyújtják meg december 22-én, műsort adnak a diákok (3.b), karácsonyi koncertet ad a Clara Voce vegyes kar. Az ünnepségek mindegyik alkalommal 17 órakor kezdődnek, a szervezők meleg teával, forralt borral, harapnivalóval kínálnak mindenkit.

Pintér Béla koncertezik

Sárkeszi - A Mezőföldi Református Ifjúsági Teaház adventi délutánt tart december elsején, vasárnap 16 órától a faluházban. Koncertet ad Pintér Béla zenész, énekes, adventi vásárt nyitnak, a gyülekezet hittanosai, fiataljai adventi koszorúkat, ajtó- és ablak díszeket kínálnak. A teadélután szeretetvendégséggel zárul.

Közösségi gyertyagyújtás Pákozdon

December 1-én,  vasárnap 13 óra 30-kor díszítik fel a település karácsonyfáját a művelődési háznál. Fellép az Angelika Kamarakórus és a Galiba Zenekar is.

Adventet köszöntik

Szabadbattyán - Adventet köszöntik négy egymást követő vasárnap 17 órakor a művelődési házban. Az óvoda december elsején mutatja be ünnepi műsorát, a sorban december 8-án az általános iskola, 15-én a katolikus és a református egyház, 22-én a művelődési ház következik.

Szabadbattyán, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás, a Cifrakert Óvoda műsora a művelődési házban.

Bodajk, 15 óra: Janászek Kaludia, Keserű Gergő, Kiss Balázs fotóiból, Keresztes Gábor rajzaiból, illetve Sebestyén András festményeiből nyílik kiállítás a polgármesteri hivatal tanácskozó termében. A kiállítást megnyitja Almádi István polgármester.

Az advent jegyében

Székesfehérvár, 18 óra: a Városház téren adventi köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester. Utána Péter Szabó Szilvia koncert.

Iszkaszentgyörgy, 16 óra: adventi gyertyagyújtás a Kossuth téren. Fellép: Mudris Anett, Szántó Kamilla, Kocsi János, valamint az óvodások.

Polgárdi, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás a városi piacon, ünnepi köszöntőt mond Nyikos László polgármester. Közreműködnek a Széchenyi általános iskola tanulói, fellép a Hungarikum együttes, megnyitják a karácsonyi vásárt.

Szabadbattyán, 17 óra: Adventi gyertyagyújtás, a Cifrakert Óvoda műsora a művelődési házban.Sárkeszi, 16 óra: A Mezőföldi Református Ifjúsági Teaház adventi délutánja a faluházban. Koncertet ad Pintér Béla zenész, énekes. Szeretetvendégség, adventi vásár.

 

NOVEMBER 30.

Női sátor: harmadszor is

Szár - Immár harmadszor rendezik meg a Női sátor elnevezésű tábort a szári Élni jó! házban. A női önismereti foglalkozássorozat következő alkalmán, november 30-án és december 1-jén szaloncukrot főznek, koszorút kötnek a résztvevők, az előadások témája pedig a születés, illetve az újjászületés lesz.

Garázs bagázs: könyvbemutató

Nagyvenyim - November 30-án szombaton 10,30 órakor a Vital-Fitt Sportcentrum nagytermében mutatják be M. Kácsor Zoltán Garázs bagázs című mesekönyv-sorozatát. Az illusztrált meséket 3-7 éves korú gyerekek számára ajánlják.

Deák Bill Gyula ad koncertet

Gárdony - November 30-án, szombaton 19 órakor a blues királyaként emlegetett neves énekes, Deák Bill Gyula ad koncertet a Gárdonyi tagiskola tornatermében.

Néptáncgála: a Sárrét 15 éve

Szabadbattyán - Tizenöt éves születésnapjukat ünneplik a néptáncosok a településen. Gálaműsort rendez a Sárrét néptáncegyüttes november 30-án, szombaton 18 órától az általános iskola tornatermében, a talpalávalót a Galiba zenekar húzza, közreműködik Berki Lilla népdalénekes. A gála közönsége a Kárpát-medence magyar néptáncaiból láthat válogatást: a Rábaköztől Székelyföldig, Gömörtől a Dél-Alföldig. A néptáncegyüttest Kulcsár Imre és Tombor Bea vezeti immár tizenöt esztendeje.

Neveléskutató előadásai

Székesfehérvár  – November 30-án, szombaton 9 órától Pécsi Rita neveléskutató tart előadást a székesfehérvári baptista gyülekezetben (Széchenyi utca 26.). Pécsi Rita az oktatás szinte minden területén dolgozott. Neveléskutatóként leginkább azzal foglalkozik, hogyan tanítsuk, neveljük a gyermekeket úgy, hogy ne csak ismeretet, hanem életet átformáló tudást tudjunk átadni nekik.

Irodalmi délutánok

Lepsény - Gyertyagyújtással egybekötött ökumenikus adventi irodalmi délutánokra invitál minden érdeklődőt Szűcs-Nagy Kinga református lelkész, Szűcs Sándor református teológus, Récsei Norbert katolikus helyettes plébános, Bezzeg János költő és Németh Györgyi lelkipásztori munkatárs a művelődési házba. Az első alkalom november 30-án, szombaton 17 órakor kezdődik, a következők pedig december 7-én, 14-én és 21-én 16 órakor.

Szabadbattyán, 18 óra: Tizenöt éves születésnapját ünnepli a Sárrét néptáncegyüttes. Jubileumi gálaműsor az általános iskola tornatermében, közreműködik a Galiba zenekar és Berki Lilla népdalénekes.

Székesfehérvár, 16 óra: adventi gyertyagyújtás a püspöki palota udvarán

Székesfehérvár, 14 óra 30: A XI. Betlehemi szép csillag című kiállítás megnyitója a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. A tárlatot megnyitja Szilágyi Szabolcs, a belváros helyettes plébánosa, közreműködnek a Szent Imre iskola tanulói.

 

NOVEMBER 29.

Magyar királyi városok

Székesfehérvár - A Szent István Emlékévhez kapcsolódva Magyar királyi városok címmel nyílik kiállítás Antall Péter és Gedai Csaba fotóiból november 29-én, pénteken 16 órakor a régi vármegyeházán (a Megyeház utca 17. szám alatt). A tárlatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ajánlja a közönség figyelmébe, köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester.

És itt jön majd Lovasi is...

Dunaújváros - Már nem Kispál, még nem nagyszínpad, de egyre markánsabb a rutinos zenészekből álló Kiscsillag. Azt tudták?Hogy a legenda szerint a Lovasi és Leskovics duó által gründolt bandérium épp az egykor volt legendás dunaújvárosi Kiscsillag névre hallgató műintézményről kapta nevét? Minderről élőben is kérdezhetjük majd a fentebb nevezett Kossuth-díjas művészt, aki lesz olyan szíves és baráti társaságával, a Kiscsillag zenekarral ad koncertet pénteken a Mozi galériájában. Előzenél a Konyha, őket pedig majd megismerjük.

Az Orbán Viktor sztori könyve

Pázmánd - Igor Janke: Hajrá, Magyarok! Az Orbán Viktor sztori egy lengyel újságíró szemével című könyvet mutatják be Pázmándon, a Fő utca 66-os szám alatti Hét Forrás Művelődési Házban november 29-én, pénteken 18 órakor. A bemutató vendége lesz a könyv két fordítója, Szenyán Erzsébet műfordító és Szalai Attila diplomata, újságíró.

Lajoskomárom, 17 óra: A Lajoskomáromi Történelmi Kör rendezvényén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest látják vendégül az evangélikus szeretetotthon dísztermében. Semjén Zsolt a nemzetpolitikáról tart előadást.

Polgárdi, 15 óra: Szöszmötölő játszóház, gyöngyfűzés a városi könyvtárban.

 

NOVEMBER 28.

Vissza az iskolába!

Székesfehérvár - Magyarországon ma százból majdnem 12 diák idő előtt elhagyja az iskolát. Az EU-s átlagnál jobb arány az elmúlt két évben ismét emelkedni kezdett.„Fontos vagy nekünk" címmel november 28-án, csütörtökön 9,30-tól a korai iskolaelhagyás elleni fellépés céljából a Tempus Közalapítvány konferenciát szervez a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságán. A 18-24 éves korosztály 11,5 százaléka középiskolai végzettség nélkül fejezi be tanulmányait – szakképzettséggel és érettségivel sem rendelkezik – és nem vesz részt oktatásban, képzésben sem, s a szakiskolai képzésből a tanulók harmada morzsolódik le. A konferenciák egyik fontos célja, hogy jó példák bemutatásával erősítse a szektorok közti együttműködést.

Híd a kézművességhez

Dunaújváros – A Pentelei Kézműves Egyesület kiállítást és vásárt szervezett a Kortárs Művészeti Intézetbe, illetve faházakat helyeznek el a Vasmű út felé eső területen. A „Híd, ami összeköt" – Kézműves Mikulás Kiállítás és Vásár november 28-ától december 6-áig lesz látogatható. A megnyitó csütörtökön 17 órakor kezdődik a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlatot Cserna Gábor polgármester nyitja meg, közreműködik a Viadana Kamarakórus és az Újvárosi Legények.

Pallay Alkotókör őszi tárlata

Szabadbattyán - A Pallay Alkotókör őszi tárlatát - a helyi művészcsoport legújabb alkotásainak seregszemléjét - november 28-án, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a művelődési házban.

Békesi tart előadást

Székesfehérvár – Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter „A magyar gazdaság lehetőségei a világgazdasági válság után” címmel tart előadást  a József Attila Szabadegyetem keretében november 28-án, csütörtökön 17 órakor a  Comenius Gimnázium nagyelőadójában. (Székesfehérvár, Koppány u. 2/a.)

Kormányhivatali nyílt nap a főiskolán

Dunaújváros  - November 28-án csütörtökön rendezik meg a kormányhivatalok nyílt napját, nálunk a főiskolán lesznek egész napos programok, előadások.

Az előadások az S-01-es teremben 9.30 órakor dr. Galambos Dénes kormánymegbízott megnyitójával kezdődik. A további program 9.40-10 óra,dr. Kovács Péter hivatalvezető: tájékoztató a járási hivatal működéséről. 10.10-10.30, dr. Szabó Katalin gyámhivatal-vezető: a járási gyámhivatal bemutatása. 10.40-11, Kovács Zsolt építésügyi hivatalvezető: a járási építésügyi hivatal bemutatása. 11.10-11.30, Burkovics Attila hivatalvezető: járási földhivatal bemutatása. 11.40-12, Majorné Angyal Erzsébet kirendeltségvezető: a járási munkaügyi kirendeltség bemutatása. 12.10-12.30,dr. Szlávik Ferenc járási hatósági főállatorvos: a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal bemutatása. 12.40-13, Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos: a járási népegészségügyi intézet bemutatása. 13.10-13.30, dr. Györe Attila vezetőhelyettes: A Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata. 13.40-14 óra, Jankó Zoltán igazgató: Fejér Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.

A kormányhivatali expó szintén 9 és 16 óra között lesz. A főiskola A épületének aulájában kihelyezett szakmai tanácsadó pontokon az alábbival várnak minden érdeklődőt. A járási népegészségügyi intézet például vércukor, koleszterinszint, haskörfogat méréssel, BMI számítással, tájékoztatással, családtervezéssel készül. Tanácsadást, tájékoztatást tart a járási munkaügyi kirendeltség, a földhivatal, az állategészségügyi hatóság, a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága, fogyasztóvédelmi felügyelősége, egészségbiztosítási szerve. A közlekedési felügyelet 13-16 óra között ingyenes KRESZ próbavizsga lehetőséget biztosít az Október 23. tér 10. szám alatti központban, melyre előzetes bejelentkezés szükséges 410-655-ös számon.

Kiállítás

Szabadbattyán, 17 óra: Megnyitják a Pallay Alkotókör őszi tárlatát a művelődési házban.

Székesfehérvár, 18 óra: Móder Rezső kiállításának megnyitója A Szabadművelődés Házában. A kiállítást Péntek Imre költő, a Pannon Tükör főszerkesztője ajánlja a közönség figyelmébe.

 

NOVEMBER 27.

A fizikus meg a füvesember

Székesfehérvár - A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében november 27-én, szerdán 16.30 órakor Szima Vikrória művelődésszervező tart előadást A fizikus és a füvesember – az újkori orvostudomány és a népi gyógyászat összefüggései címmel.

Egészségvédő előadás az ünnepekre készülve a Királykút Emlékházban

Székesfehérvár - A karácsonyi ünnepekre és a téli időszakra érdemes már előre felkészíteni szervezetünket. Ebben szakorvosok nyújtanak segítséget azoknak, akik ellátogatnak 2013. november 27-én, szerdán 17.30 órakor a Királykút Emlékházban tartandó előadásra. Minden korosztály számára fontos ez a kérdés, ám kiemelten az idősebbekre számítanak a programon. A rendezvényt Vargha Tamás államtitkár nyitja meg. Az egészségvédő előadás szervezői, Brájer Éva alpolgármester és Deák Lajosné mindenkit szeretettel vár.

Szervezetünk erősítéséért

Agárd - Az agárdi Gyógyító Kert Baráti Kör minden hónap utolsó szerdáján, így novemberben 27-én tartja foglalkozását az Agárdi Közösségi Házban 17 órai kezdettel „Aktuális az immunrendszer erősítése" címmel Sóspataki Ferenc klubvezető tart előadást.

Egészségnap az iskolában

Előszállás - November 27-én fél háromkor az Árpád Fejedelem Általános Iskolában az Egészségügyi hónap keretében Kincses Nóra kozmetikus előadását hallgathatják meg a diákok, délután fél háromtól. A kamaszkori bőrproblémák kezeléséről, a megfelelő tisztálkodásról, az ápoltság fontosságáról beszél.

Mezőőri szolgálat alakul

Lajoskomárom - Az önkormányzat, elhatározása szerint, két tagú mezőőri szolgálatot alakít 2014. január elsejétől. A szolgálat létrehozásával, illetve a rendelettervezettel kapcsolatos lakossági véleményeket november 26-áig várják a községházán. A képviselő-testület november 27-én, szerdán 14 órától nyílt ülésen tárgyal a mezőőri szolgálat megalakításáról.

A referens Battyánban is

Szabadbattyán - A megyei egyenlő bánásmód-referens, Szathmári Éva november 27-én, 12-16 óra között tart ingyenes tanácsadást Szabadbattyánban, a polgármesteri hivatal épületében, vallási, faji, származási, nemi, vagy egyéb megkülönböztetést szenvedett személyeknek.

NOVEMBER 26.

Betlehemi szép csillag: pályázat

Székesfehérvár - Az idén is meghirdeti a Betlehemi szép csillag pályázatot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Szent István Művelődési Ház. Az alkotásokat november 26-án és 27-én 9 és 17 óra között várják a Szent István Művelődési Házban. A zsűrizett művekből november 30-án nyílik tárlat. Természetes anyagokból, kizárólag kézműves kivitelezéssel készült betlehemi jelenetekkel nevezhetnek az alkotók és alkotócsoportok. Maximum három tárgy adható be, olyanok, amelyek az eddigi „Betlehemi szép csillag" kiállításokon még nem szerepeltek.

Természetes segítség Kell

Székesfehérvár - November 26-án, kedden 16 órától Fődi Attila gombaszakellenőr, mikroterápiás szakíró tart előadást Természetes segítség a téli nyavalyák ellen címmel Herczog Edit képviselői irodájában (Fő utca 3.).

NOVEMBER 25.

Lakossági fórumok

Gárdony - Az idei évről és a jövő év fejlesztéseiről lesz szó a városban több alkalommal is. Gárdony város önkormányzata lakossági fórumra várja az érdeklődőket november 25-én 17 óra 30-kor a polgármesteri hivatalban, november 26-án 17 órakor Dinnyésen, a hagyományőrző központban, november 26-án 18 óra 30-kor az agárdi közösségi házban, december 2-án 17 órakor pedig az úgynevezett „Csiriben", azaz a középiskola termében.

Álláspályázat, közmeghallgatás

Szabadbattyán - A képviselő-testület hétfőn 16 órakor kezdődő ülésén dönt az ÁMK intézményvezetői állására benyújtott pályázatokról. Módosítják a telekadóról szóló rendeletet, megalkotják a tűzifa-támogatás helyi szabályait, döntenek a civil szervezetek támogatási kérelmeiről, meghatározzák a köztisztviselői teljesítménykövetelményeket, elkészítik a grémium jövő évi munkatervét. A közmeghallgatás az ülést követően 18 órakor kezdődik a művelődési házban.

A képviselő fogadó órája

Igar, Mezőszilas, Dég, Enying - Árgyelán János megyei önkormányzati képviselő utcai fogadóórát tart az alábbi települések központjában november 25-én, hétfőn: 9 órától 10-ig Igaron, 10 óra 30-tól 11 óra 30-ig Mezőszilason, 12-től 13-ig  Dégen és  14-től 15 óra 30-ig  Enyingen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!