Programok

2015.10.11. 20:12

Programok, rendezvények Fejér megyében október 12-től

Fejér megye - Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 12-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársunktól

OKTÓBER 17.

„Nem csak a 20 éveseké a világ”

Szombat esti randevú címmel nosztalgia délutánt szervez október 17-én 15.00 órától, a Székesfehérvári Felsővárosi Közösségi Ház Színháztermében (Havranek u. 27.). Érdeklődni lehet: Bognár Mária 06 (30) 852-8617. Minden kedves vendéget sok szeretettel várnak!

Káros az egészségre!

Dunaújváros – A korosabb rajongók még bizonyára emlékeznek: kereken húsz évvel ezelőtt jelent meg minden idők egyik legjobb magyar punkrock lemeze, a Junkies által jegyzett Káros az egészségre című album. Szombaton este a Galéria Jazz Klubban a Káros lemezt tálalja majd a Szekeres Andris vezette csapat. A múltidézés előtt színpadra a Superbutt klasszikus felállásából alakult Ordog. Legyenek ott!

Digitál a téren

Dunaújváros  – Szüreti néptánctalálkozóba torkollik majd a szombaton délben a pentelei malomtól induló szüreti felvonulás. A négy remek együttest és több mint nyolcvan táncost felvonultató gálán színpadra lép a házigazda Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, a Lengyeltótról érkező Ördöngős Táncegyüttes, a Mezőfalvi Néptáncegyüttes és a Baracs Néptáncegyüttes. A táncos találkozó délután fél háromkor kezdődik, este nyolc órától pedig a Digitál bulija várja az érdeklődőket.

Szombati programok

Mezőszentgyörgy, 12 óra: A Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület szüreti felvonulása. A díszes menet a Bocskai utcai sportpályától indul a szokásos útvonalon, táncos megállókkal. 20 óra: Szüreti bál a művelődési házban, zenél Boldog Ádám, éjfélkor tombola.

Nádasdladány, 14 óra: Idősek napja a közösségi házban, vendégszereplő az Ikarus néptáncegyüttes. Polgárdi, 13 óra: Szöszmötölő játszóház, kézműves foglalkozás, varrókör a városi könyvtárban.

Sárbogárd, 15 óra: Szeret zsidózni, de nincs hol? Vinnai András: Lefitymálva című vígjátékát a Gólem Színház mutatja be a művelődési központban, rendező Borgula András.

Sárkeresztúr, 15 óra: Búcsúi és hálaadó szentmise a katolikus templomban. 16 óra: A Sárkeresztúri Kálváriát P. Tokár János OFM, a budapesti belvárosi Ferences-templom igazgatója szenteli fel a Kálvária-dombon. Köszöntőt mond Csutiné Turi Ibolya polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő, közreműködik a Bella Voce kamarakórus.

Sárkeszi, 16 óra: Idősek napja a faluházban. Ünnepi műsor adnak a nádasdladányi iskolások, majd a falu két legidősebb polgárát köszöntik. Zenél Potesz Tamás.

OKTÓBER 16.

Kornél és az Elefánt

Dunaújváros  – Péntek este (is) két remek koncertet kínál masszív táborának a Galéria Jazz Klub. Az Elefánt a tavasszal megjelent, még újnak mondható lemezével érkezik, az Esti Kornél pedig már egy készülő lemezre hangol, szóval lesz meglepetés, izgalom, hangulat, pogózás és tánc – ígéri a műsorközlő. Közszolgálati közleményünk: kapunyitás 20 órától!

Vesztegzár, Aeneis: őszi útvesztések

Dunaújváros  – Szeptember elején jelent meg a Vesztegzár második nagylemeze Útvesztő címmel! A komáromi formáció pedig este vesztegzár alá helyezi városunkat is, pontosabban a Kaptár néven futó műintézményt. A 2007-ben alakult kollektíva már számos tagcserén esett át, annyit azonban érdemes kiemelni a Vesztegzár sztorijából, hogy 2010-ben Tatabányán jelentkező Peron Tehetségkutató különdíjasa lett a zenekar. Az egylet egyébiránt tisztes trash metált nyom és természetesen nem egyedül érkeznek majd Dunaújvárosba. A társbanda ezúttal az Aeneis lesz. A beugró díjmentes.

OKTÓBER 15.

Nemzetközi Babahordozó Hét

Székesfehérvár – A három napos ingyenes rendezvény a Szabadművelődés Házában kezdődik október 15-én, csütörtökön. Az előadások mellett tanácsadók is várják az érdeklődőket, a gyakorlati foglalkozásokon pedig ki lehet próbálni például a gerincjógát vagy a tibeti hangtálas meditációt, és Ringató foglalkozáson is részt vehetnek a kicsik és szüleik. Ízelítő a témákból: az első napon, a megnyitó után, 9 órától szó lesz az erőszakmentes kommunikációról Herczeg Klára EMK tréner vezetésével, a dackorszakkal viaskodó szülők pedig Zimmermann Ágnes pszichológustól kaphatnak tanácsot 12.30-kor kezdődő előadásán.  Pénteken 10.45-től a babahordozás előnyeiről beszél Szilágyi Rita hordozási tanácsadó, utána Király Ágnes bába részletezi az otthonszülés szépségeit és „rémségeit”. A záró napon, szombaton 9 órától a várandósok gondozásának menetébe avatják be az érdeklődőket, Kalmár Alexandra alvásszakértővel pedig az alvás, nem alvás témakörét lehet körüljárni. A számos egyéb érdekes előadás mellett tanácsadás is lesz a szoptatás, a mosható pelenkák, a babahordozó eszközök kapcsán, a babák-mamák kényelmét szoptatós és pelenkázós sarok szolgálja majd.

Konferencia, Réber emlékére

Székesfehérvár – Október 15-én, csütörtökön 15-től 18 óráig konferencia színhelye lesz a Hetedhét Játékmúzeum, amely azzal dicsekedhet, hogy őrzi és ápolja Réber László grafikusművész hagyatékának egy részét. A Réber László grafikusművész életművéhez és gyermekkönyv-illusztrációihoz kapcsolódó tudományos tanácskozás középpontjában ezúttal az alkotó a mozgó és álló alkotásai szerepelnek. Réber ugyanis animációs filmeket is készített. Október 15-én 15 órakor a program – a köszöntők után – előadásokkal veszi kezdetét: Varga Zoltán filmtörténész: Kollázs és karikatúra címmel Réber László animációs filmjeiről beszé, 15.40 órakor Gärtner Petra művészettörténész: A kibontakozás évei címmel tart előadást. A konferencia vendége lesz Réber László lánya, akivel 16 órakor beszélgetés hangzik el a művek új kiadásairól, az életmű mai megismertetéséről. Wehner Tibor művészettörténész témája Egy különösségekben játszó grafikai füzér. Réber László: Cantata profana című művéről lesz szó 16.40-kor. Ezt követően Révész Emese művészettörténész előadása. ezzel a címmel: Bajnokok találkozása. Réber László rajzai Kurt Vonnegut írásaihoz.Ezután levetítik Réber László három animációs filmjét: Autókor (1964); Eldorádó (1965); Az ember, a föld és az űr (1967) A konferenciához kapcsolódva Fejezetek a fehérvári animációs film történetéből címmel, 18 órakor levetítik az Avarok (1987) című, 10 perces animációs filmet is Az alkotók: Fülöp Gyula, Lendvai Antal, Deák Péter.

OKTÓBER 13.

Pilinszky-összes

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében az eredetileg meghirdetett időponttól eltérően október 13-án kedden egy órával korábban, 18 órakor kezdődik a Pilinszky-összes. című sorozat. Ezúttal az első két kötet (versek, széppróza) bemutatójára kerül sor, a szerkesztő, Hafner Zoltánközreműködésével. A moderátor: Pallag Zoltán.

OKTÓBER 12.

Az iskoláról és a kamaszkorról

Székesfehérvár - A Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza vendége lesz október 12-én 17.30 órakor Vekerdy Tamás, a neves pszichológus és író, aki ezzel a címmel tart előadást: Mit tegyek, ha iskolába megy a gyerekem? És mit tegyek, ha itt a kamaszkor? Az előadás alatt a szervezők gyerekfelügyeletet is biztosítanak.



KIÁLLÍTÁS

Csütörtök
Székesfehérvár, 17 óra: Az Ötven éve történt című kiállítást Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg az Új Magyar Képtárban. A Szent István Király Múzeum és az ARÉV Baráti Kör Egyesület közös rendezvényén bevezetőt mond Hufnagl Lóránt, az ARÉV műszaki vezérigazgató helyettese, majd Ezer éve épül. Vállalat a nagyvárosban. címmel szemelvényeket láthatók a vállalat hőskorából.
Péntek
Székesfehérvár, 17 óra: Az idén rendezett 3. fehérvári művésztelep (fotó-videó) és a 22. Móri Művésztelep (kerámia) beszámoló-kiállítását rendezik a Pelikán Galériában. A tárlatot Takács Gábor nyelvészprofesszor, egyetemi docens (ELTE egyiptológia tanszék) nyitja meg, harsonán közreműködik Kapi Zsófia. A kiállítás kurátorai Falvay Miklós és Máder Barnabás.
Székesfehérvár18 óra: Tóth-Hekkel Arany (Hekkel Aranka) író, költő, festő irodalmi estje és a festmény kiállításának megnyitója a Kisfaludi Közösségi Házban.
Szombat
Székesfehérvár, 16-tól 19 óráig: a Székesfehérvári Művészek Társaságának művészei alkotnak a Pelikán Galériában, a látogatók bepillantást nyerhetnek a festészet és a grafika műhelytitkaiba. Október 18-a Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapja. A magyar festészet napját 2002 óta rendezik meg, ehhez a rendezvénysorozathoz csatlakozik 2008 óta a Székesfehérvári Művészek Társasága.

KONFERENCIA
Csütörtök
Székesfehérvár, 15 órától: A mozgó és álló Réber László alkotásokból rendeznek konferenciát a Hetedhét Játékmúzeumban. Előadást tart Varga Zoltán filmtörténész, Gärtner Petra, Wehner Tibor, Révész Emese művészettörténészek, beszélgetnek Widengard Krisztinával, bemutatják Réber László animációs filmjeit, végül az Avarok, 1987 című fehérvári animációs alkotást.

RENDEZVÉNY

Csütörtök
Székesfehérvár, 15 órától: Ismét megrendezik a kézművesek és őstermelők vásárát Fehérvári Civil központ előtti téren.
Székesfehérvár, 17.30 óra: Csókay András idegsebész, agykutató tart előadást, Isten segítsége örömeinkben és veszteségeinkben címmel tart előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.
Péntek
Székesfehérvár, 17 óra: A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, Ötvösök és kovácsok a népvándorlás korában címmel Rácz Zsófia régész (ELTE Régészeti Intézet) tart előadást a Szent István Király Múzeumban, a Rendházban.
Sárbogárd, 18 óra: R. Kárpáti Péter színész-rendező Miért pozitívak a halálközeli élmények? Élet az élet után címmel vetítéssel egybekötött előadást tart a művelődési központban.
Szombat
Székesfehérvár, 9 órától: Az Alba Regia Táncegyesület megrendezi a XII. TÖFI (Táncosok Összeröffenése) Kupát. A mérkőzések után 18 órakor mulatság kezdődik a Táncházban, majd a FolkEmbassy zenekar szórakoztatja a közönséget. A programon Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével gyermekjátszót is tartanak.
Mezőszentgyörgy, 12 óra: A Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület szüreti felvonulása. A díszes menet a Bocskai utcai sportpályától indul a szokásos útvonalon, táncos megállókkal. 20 óra: Szüreti bál a művelődési házban, zenél Boldog Ádám.
Nádasdladány, 14 óra: Idősek napja a közösségi házban, vendégszereplő az Ikarus néptáncegyüttes.
Polgárdi, 13 óra: Szöszmötölő játszóház, kézműves foglalkozás, varrókör a városi könyvtárban.
Sárbogárd, 15 óra: Szeret zsidózni, de nincs hol? Vinnai András: Lefitymálva című vígjátékát a Gólem Színház mutatja be a művelődési központban, rendező Borgula András.
Sárkeresztúr, 15 óra: Búcsúi és hálaadó szentmise a katolikus templomban. 16 óra: A Sárkeresztúri Kálváriát P. Tokár János OFM, a budapesti belvárosi Ferences-templom igazgatója szenteli fel a Kálvária-dombon. Köszöntőt mond Csutiné Turi Ibolya polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő, közreműködik a Bella Voce kamarakórus.
Székesfehérvár, 15 óra: Mi a téMA? – Rémhírek következnek: családi foglalkozás a Szent István Király múzeum Országzászló téri épületében.
Sárkeszi, 16 óra: Idősek napja a faluházban. Ünnepi műsor adnak a nádasdladányi iskolások, majd a falu két legidősebb polgárát köszöntik. Zenél Potesz Tamás.
Székesfehérvár, 19 óra: A Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos kulturális estje a Volán étteremben. Zenél a Schütz Kapelle.
Vasárnap
Székesfehérvár, 11 óra: A Koronás Parkban az Álomzug Társulat Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című bábjátékot mutatja be négy éven felülieknek.
Székesfehérvár, 14.30 óra: Zarándoklat indul a maroshegyi Szent Kristóf templomtól, a felújított Szőlő utcai kereszthez. A szentmise 18 órakor kezdődik.

DH-PROGRAMAJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Pleidell ´100 címmel látható kiállítás a hónap végéig. 100 éve született Pleidell János festőművész.
Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.
Dunaújvárosi Főiskola: Hegyesi Katinka festőművész kiállítása SZÍNekkel címmel látható Főiskola főépületében.
E-műteremgaléria (Kultúr köz 3.): Kortárs Alternatív Képzőművészeti kiállítás látható Öregek címmel.
Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig.
Időszakos kiállítás: Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak a jeruzsálemi Izraeli Múzeum anyagából címmel látható kiállítás október 15-ig.
József Attila Könyvtár: „Így látjuk mi” címmel Holczer Tibor, Lukács János és Németh Zsolt képeiből összeállított kiállítás látható a hónap végéig.
Kamara galéria: Baráth Adél Egy lépés című tárlata látható október 15-ig.
Sándor Frigyes zeneiskola: Lóki Judit Színek násza című tárlata látható a folyosógalériában november 9-ig.

ESEMÉNYEK

Munkásművelődési Központ: Duna-Folt-Műhely Foltvarró Klub 16-19 óráig a 203-as teremben. A Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Bizottságának félfogadása 13-17 óráig a fszt. 011-es teremben. Dunaújvárosi Epilepsziások Egyesülete 15-18 óráig a 106-os teremben.
József Attila Könyvtár: Nyitva tartás felnőttkönyvtár: 13.00-17.00 óráig, a gyermekkönyvtár: 13.0.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00 óráig ltogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!