Programok

2015.10.04. 09:09

Programok, rendezvények Fejér megyében október 5-től

Fejér megye - Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 5-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 17.

„Nem csak a 20 éveseké a világ”

Szombat esti randevú címmel nosztalgia délutánt szervez október 17-én 15.00 órától, a Székesfehérvári Felsővárosi Közösségi Ház Színháztermében (Havranek u. 27.). Érdeklődni lehet: Bognár Mária 06 (30) 852-8617. Minden kedves vendéget sok szeretettel várnak!

OKTÓBER 15.

Nemzetközi Babahordozó Hét

Székesfehérvár – A három napos ingyenes rendezvény a Szabadművelődés Házában kezdődik október 15-én, csütörtökön. Az előadások mellett tanácsadók is várják az érdeklődőket, a gyakorlati foglalkozásokon pedig ki lehet próbálni például a gerincjógát vagy a tibeti hangtálas meditációt, és Ringató foglalkozáson is részt vehetnek a kicsik és szüleik. Ízelítő a témákból: az első napon, a megnyitó után, 9 órától szó lesz az erőszakmentes kommunikációról Herczeg Klára EMK tréner vezetésével, a dackorszakkal viaskodó szülők pedig Zimmermann Ágnes pszichológustól kaphatnak tanácsot 12.30-kor kezdődő előadásán.  Pénteken 10.45-től a babahordozás előnyeiről beszél Szilágyi Rita hordozási tanácsadó, utána Király Ágnes bába részletezi az otthonszülés szépségeit és „rémségeit”. A záró napon, szombaton 9 órától a várandósok gondozásának menetébe avatják be az érdeklődőket, Kalmár Alexandra alvásszakértővel pedig az alvás, nem alvás témakörét lehet körüljárni. A számos egyéb érdekes előadás mellett tanácsadás is lesz a szoptatás, a mosható pelenkák, a babahordozó eszközök kapcsán, a babák-mamák kényelmét szoptatós és pelenkázós sarok szolgálja majd.

Konferencia, Réber emlékére

Székesfehérvár – Október 15-én, csütörtökön 15-től 18 óráig konferencia színhelye lesz a Hetedhét Játékmúzeum, amely azzal dicsekedhet, hogy őrzi és ápolja Réber László grafikusművész hagyatékának egy részét. A Réber László grafikusművész életművéhez és gyermekkönyv-illusztrációihoz kapcsolódó tudományos tanácskozás középpontjában ezúttal az alkotó a mozgó és álló alkotásai szerepelnek. Réber ugyanis animációs filmeket is készített. Október 15-én 15 órakor a program – a köszöntők után – előadásokkal veszi kezdetét: Varga Zoltán filmtörténész: Kollázs és karikatúra címmel Réber László animációs filmjeiről beszé, 15.40 órakor Gärtner Petra művészettörténész: A kibontakozás évei címmel tart előadást. A konferencia vendége lesz Réber László lánya, akivel 16 órakor beszélgetés hangzik el a művek új kiadásairól, az életmű mai megismertetéséről. Wehner Tibor művészettörténész témája Egy különösségekben játszó grafikai füzér. Réber László: Cantata profana című művéről lesz szó 16.40-kor. Ezt követően Révész Emese művészettörténész előadása. ezzel a címmel: Bajnokok találkozása. Réber László rajzai Kurt Vonnegut írásaihoz.Ezután levetítik Réber László három animációs filmjét: Autókor (1964); Eldorádó (1965); Az ember, a föld és az űr (1967) A konferenciához kapcsolódva Fejezetek a fehérvári animációs film történetéből címmel, 18 órakor levetítik az Avarok (1987) című, 10 perces animációs filmet is Az alkotók: Fülöp Gyula, Lendvai Antal, Deák Péter.

OKTÓBER 12.

Az iskoláról és a kamaszkorról

Székesfehérvár - A Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza vendége lesz október 12-én 17.30 órakor Vekerdy Tamás, a neves pszichológus és író, aki ezzel a címmel tart előadást: Mit tegyek, ha iskolába megy a gyerekem? És mit tegyek, ha itt a kamaszkor? Az előadás alatt a szervezők gyerekfelügyeletet is biztosítanak.

DH-PROGRAMAJÁNLÓ
KIÁLLÍTÁSOK 

Bartók Kamaraszínház Aula Galéria: Pleidell ´100 címmel látható kiállítás a hónap végéig. 100 éve született Pleidell János festőművész.
Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.
Dunaújvárosi Főiskola: Hegyesi Katinka festőművész kiállítása SZÍNekkel címmel látható Főiskola főépületében.
E-műteremgaléria (Kultúr köz 3.): Kortárs Alternatív Képzőművészeti kiállítás látható Öregek címmel.
Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak a jeruzsálemi Izraeli Múzeum anyagából címmel látható kiállítás október 15-ig. József Attila Könyvtár: „Így látjuk mi” címmel Holczer Tibor, Lukács János és Németh Zsolt képeiből összeállított kiállítás látható a hónap végéig.
Kamara galéria: Baráth Adél Egy lépés című tárlata látható október 15-ig.Kortárs Művészeti Intézet: Helyben vagyunk című kiállítás az Újpart Képző- és Iparművészek Egyesületének fennállását ünnepli. A kiállítás megtekinthető október 9-ig vasárnap kivételével 10-18 óráig.
Sándor Frigyes zeneiskola: Lóki Judit Színek násza című tárlata látható a folyosógalériában november 9-ig.

ESEMÉNYEK

Bartók Kamaraszínház: 19.00 órakor a stúdióteremben Kövek a zsebben történet a barátságról, reményről és az álmokról. Marie HJones 1996-ban íródott díjnyertes sikerdarabja, egy hollywoodi filmforgatás kulisszái mögé kalauzol minket egy írországi kisvárosba, Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén).József Attila Könyvtár: Nyitva tartás felnőttkönyvtár: 10.00-18.30 óráig, a gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható.Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00 óráig.

OKTÓBER 10.

Cikcakkos közös varrás

Rácalmás - Patchwork találkozó lesz október 10-én a rácalmási művelődési házban. A kisváros Cikcakk Foltvarróklubja invitálta közös varrásra a társklubok tagjait, a térség foltvarróit.

Kulcsi sportnap és kézművesek vására

Kulcs – Két különböző, érdekes program várja az érdeklődőket Kulcson a sportpályán. Sport és hazai termékek.

Sportra fel! Ezzel a mottóval hirdette meg a Kulcsi Sportegyesület és a Kulcs a szívedhez baráti közösség a szombati nyílt napot, amelyre a mozgás és a különböző sportágak szerelmeseit, sportolni vágyókat invitálnak. A rendezvény a sportpályán lesz október 10-én, szombaton 9 órától várhatóan 18 óráig. Tegyen az egészségéért és válasszon helyi sportágaink közül. Erősítsük együtt a kulcsi sportéletet! – buzdítanak a szervezők! Második alkalommal szervezik meg a községben a Kézműves Kamra elnevezésű rendezvényt! Október 11-én, vasárnap, 8 és 16 óra között a kulcsi sportpályán várnak minden érdeklődőt a színvonalas terményeket, árukat felsorakoztató vásárra! Céljuk, hogy népszerűsítsék a hazai élelmiszereket és termékeket, illetve az ezeket készítő mestereket, kézműveseket. Amit kínálnak: sajtok, tejtermékek, füstölt áru, savanyúságok, lekvárok, szörpök, mézek és mindenféle finomság a gasztronómia szerelmeseinek. Valamint felsorakoztatják a magyar kézművesek szebbnél szebb portékáit is.

Szemétszüret a beugró a koncertekre

Dunaföldvár - „Itt az esély, hogy könnyíts a természet terhein és felfedezd, mit rejteget a rengeteg! Vár rád a nagy kaland, egy jó csapat és a sok szemét! Itt az idő, hogy szembesülj leggyakrabban eldobott és lebomlásra képtelen idő rágta tárgyakkal!” – olvasható az AztaKeservit.com oldalon, amelyet a szintén ezen a néven futó baráti közösség üzemeltet. A közösségi szemétszüret szombaton reggel kilenc órakor kezdődik a dunaföldvári csónakkikötőnél. A szemétszüretelők pedig remek koncertekkel lazíthatnak majd a munka végeztével. Zenélni fog Bársony Bálint, a Hush, és a Gerdesits Sándor Band-enek.

Egy szál gitárral

Dunaújváros – Visszatérő vendég a Kaptárban az ország egyik karakteres dalköltője, Zselenszky, aki szombaton este egy remeknek ígérkező, sajátos hangulatú bulival készül a helyi rajongóknak. Az énekes-gitáros szeptember indította turnéját, amelyen egy szál gitár kíséretében adja elő dalait. Az érdeklődőknek érdemes lesz időben, kezdés este kilenc óra magasságában.

Visszatérnek a Fezenbe!

Székesfehérvár – Rég nem látott ismerősök látogatnak el városunkba! A Kaukázus zenekar nyolc éves fennállás után 2010 januárjában visszavonult. Úgy tűnik, a srácoknak hiányzott a közös zenélés, Kardos-Horváth János és bandája 2013-ban újra alakult. Azóta kiadtak egy új albumot, sőt, megjelent egy koncert dvd-jük is. A régi rajongók örömére a srácok stílusa nem változott, továbbra is az alternatív rock vonalat képviselik. Dalszövegeiket az általános társadalmi problémák ihlették. A Kaukázus a Fezen Klubban ad koncertet szombaton. A kapukat 20 órakor nyitják. Reméljük, hogy olyan régi szerzemények is elhangzanak majd, mint a Tartós béke vagy a Szalai Éva.

Táncra hívnak

Székesfehérvár – A Magashegyi Underground stílusa eklektikusnak mondható. Zenéjük hordozza a pop hangzást, az alternatív stílust, az elektronikát és a népzenére jellemző elemeket is. A zenekart jelölték a 2008-as Fonogram díjkiosztón. A sikerek ellenére az együttes feloszlott, de 2009-ben újra stúdióba vonultak. Azóta megállás nélkül koncerteznek és dalokat készítenek. 2013-ban közreműködtek Beck Zolival, a 30Y frontemberével és Závada Péterrel, az Akkezdet Phiai tagjával is. A Magashegyi Underground a Fezen Klubban lép fel szombaton.

Nádasdladány, 12 óra: A Nádasdy általános iskola szüreti felvonulása lovasokkal és 90 (!) táncossal. Indulás az iskola mögötti ebédlőtől.

Polgárdi, 13 óra: Országos könyvtári napok. A Mesemaraton olvasási verseny díjátadása a városi könyvtárban. Utána Szöszmötölő kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés.

Sáregres, 11 óra: Szüreti felvonulás, több megállónál táncos mulatság és vendéglátás.
20 óra: Szüreti bál a Csók István Művelődési Házban.

Alap, 14 óra: Idősek napja – ünnepi műsor és vendéglátás az Arany János Művelődési Házban.

OKTÓBER 9.

Szabadbattyán, 19 óra.: A Color együttes nosztalgia koncertje a többi között Creedence-, Santana-, Beatles- és Deep Purple-dalokkal. Utána éjfélig Lovász József keveri a retro nótákat.

Úrhida, 16 óra: Országos könyvtári napok. Törd a fejed! Könyvtárba mentem, gyere utánam, olvassunk együtt! Helyszín a közösségi ház, a könyvtár.

OKTÓBER 8.

Mozinet napok a Barátságban

Hagyományosan a fehérvári Barátság mozi is bekapcsolódik az október 8-11. között zajló 5. Mozinet filmnapok programjába

Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian filmfesztiváljainak legjobbjaiból válogatnak a filmnapokra. A cannes-i versenyprogramból látható az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth és Paolo Sorrentino új filmje, az Ifjúság, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. Cannes-ban díjat nyert a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától..Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. Bulgáriában forgott és az egész világot bejárta a LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség. A Legújabb testamentum Jaco von Dormael belga rendező új műve. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét, ahogy Thomas Bidegain rendezői bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Szűkölő kamaszkor is látható lesz a Mozinet filmnapokon.

A premierfilmek mellett néhány korábbi sikerfilm is újra terítékre kerül, mint például a Saul fia és az Eszeveszett mesék. A Saul fia vetítése előtt a fehérvári közönség a film alkotói közül Rajk László látványtervezővel és Zányi Tamás hangmérnökkel találkozhat, október 8-án, 19 órakor.

Új kötet: Csepeli, a lélekvéső

Dunaföldvár  – Október 8-án 17.30-kor a dunaföldvári városháza dísztermében tartják a Csepeli, a lélekvéső című új könyv bemutatóját.

A hetvenedik születésnapját ünneplő Csepeli István fafaragó népi iparművészt ezzel a kötettel ünnepli családja, s köszöntik alkotóművészek és nem szakmabeliek is. Az írások között néprajzkutató és művészettörténész, csillagász, zenész, szobrász és filozófus sorai egyaránt olvashatók. A gazdag képanyagú könyv összegzést is ad a művész több évtizedes pályájáról. A kötetet Lukácsi Pál és Lukácsiné Mészáros Irma szerkesztette. Ez év első hónapjaiban a dunaújvárosi közönség már láthatta a Csepeli, a lélekvéső című tárlatot, jelenleg pedig – október 31-ig – a dunaföldvári Fafaragó Galériában tekinthető meg a mester életmű-kiállítása. A könyvbemutatóra szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Polgárdi, 10 óra: Országos könyvtári napok. Régen és ma – helytörténeti kiállítás a városi könyvtárban.

Szabadbattyán, 13 óra: Makai Krisztina pasztellfestő kiállítása a Batthyány Lajos Általános Iskola galériájában. Megnyitja Horváth Péter, a Lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület elnöke. A huszonkettedik évad második művésztárlata november elejéig látogatható.

Sárkeszi, 16 óra: Kincs az egészség! Egészséges életmód kisgyermekkorban. A könyvtár vendége Mészáros Szandra körzeti védőnő.

OKTÓBER 7.

Boldizsár Ildikó lesz a vendég

Rácalmás - Október 7-én, szerdán 14 órától Boldizsár Ildikó író, mesekutató lesz a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Cimbora Klub vendége. Az izgalmas mesefoglalkozásra a belépés díjtalan!

Oszvald Marika énekel

Mezőfalva – Az idősek világnapja alkalmából Mezőfalván is köszöntik az időseket, október 7-én, szerdán. A Kiss Kálmán Művelődési Házban 16 órai kezdettel Márok Csaba Mezőfalva polgármestere köszönti a falu legidősebb lakóit. Az óvodások és iskolások műsorát követően Oszvald Marika operetténekes és színésznő szórakoztatja a megjelenteket. A rendezvény ingyenes, jó szívvel várnak mindenkit a szervezők!

OKTÓBER 6.

Könyvtári napok

Dunaújváros – Ingyenes beiratkozással, a késedelmi díjakat lenullázó amnesztiával és számos érdekes programmal várja a helyi könyvbarátok a József Attila Könyvtár. Október 6-án, kedden indul az Országos Könyvtári Napok helyi kiadása, a József Attila Könyvtárban. A nyitónapon,, 17 órakor mutatkozik be Holczer Tibor, Lukács János és Németh Zsolt „Így látjuk...” című kiállítása és e napon kezdődik a késedelmi díjakat lenullázó amnesztiahét is. Október 7-én 16 órától a gyermekkönyvtár, majd 18 órától felnőttkönyvtár vendége lesz Boldizsár Ildikó meseterapeuta. Október 8-án 17 órától Veres András irodalomtörténész tart előadást Kosztolányi Édes Annájáról „A cseléd bosszúja” címmel. Október 9-én 16 órakor a Virtuális múzeum adományozóit köszöntik, október 10-én, 17 órától pedig Kálnay Adél író vall a nyáron megjelent új, Régi képek című kötetéről. Október 11-én, a Könyves vasárnapon pedig ingyenes beiratkozási lehetőség várja a könyvbarátokat. (Részletes programkínálat a jakd.hu-n olvasható.)

Az aradi 13 emlékére

Rácalmás – Délután, a nemzeti gyásznapon megemlékezés lesz az aradi vértanúk tiszteletére a művelődési háznál.

Rácalmás önkormányzata szervezésében október 6-án, a mai napon 16 órakor a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren, az intézmény falánál elhelyezett emléktáblánál az aradi vértanúkra emlékeznek a kisváros lakói. A Rácalmási Jankovich Miklós Általános  Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsorát láthatják, majd elhelyezik a tisztelet és az emlékezés koszorúit, virágait.Várják a résztvevőket a megemlékezésre.

OKTÓBER 5.

Család, vagy netán karrier?

Székesfehérvár – Örök dilemma, ezt érezve a Széna Egyesület ismét tréninget indít az érintetteknek: A tízalkalmas tréning ingyenes. A gyermekvállalást követően komoly kihívás előtt állnak a családok, amikor a gyermeket közösségbe adják. Ez a helyzet nagy fordulópont több szempontból, sokan ekkor válnak el. Ezt feloldandó érdemes részt venni egy ilyen tréningen, amelyen a résztvevők választ kaphatnak a karrier és a szülői szerep közötti ingadozásból adódó kérdéseikre is. A foglalkozások során csökkenhet az anyukákban a beszoktatás miatti aggódás, zökkenőmentesebb lesz az átállás, csökkenhet a különböző szerepekben kötelező megfelelés miatt átélt stressz is. Az október 5-én induló, gyermekfelügyeletet is biztosító tréningre az egyesület honlapján lehet jelentkezni, az adatlapot letölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!