Programok

2014.09.14. 17:14

Programok, rendezvények Fejér megyében szeptember 15-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 15-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 17.

Színház lesz a volt moziban

Mór – Bérletes színházi előadásokat szervez a Lamberg-kastély Kulturális Központ felnőtteknek a mozi épületében a Körúti Színház előadásában. Műsoron Neil Simon: Mezítláb a parkban, Tabi László: Spanyolul tudni kell, valamint Molnár Ferenc: Doktor úr című darabja. Elsőként a Mezítláb a parkban című előadást láthatják az érdeklődők október 17-én. A darab szereplői: Kautzky Armand, Pikali Gerda, Frajt Edit, Koncz Gábor, Lipták Péter, Kozel Dani.

 

OKTÓBER 13.

LEGO: nem alapfokon

Dunaújváros – LEGO robotépítő versenyt hirdetett a Dunaújvárosi Főiskola háromfős csapatok jelentkezését várják. „Ha szereted a LEGO-t és a programozást, regisztrálj és vegyél részt a LEGO robotépítő versenyben!" – áll az intézmény felhívásában. A szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják. A versenyen a főiskola szakemberei által kidolgozott építési és programozási feladatokat kell majd megoldaniuk a résztvevőknek. A versenyt október 21-én rendezik, jelentkezni október 13-ig lehet, bővebb információ a főiskola munkatársától Petrik Anettől kérhető a 25/551-274-es telefonszámon.

OKTÓBER 5.

Gyalogló nap lesz idén is

Rácalmás – Az úgynevezett World Walking Day, a Világ Gyalogló Nap október 5-én lesz Rácalmáson. Várják a közös túrára vállalkozókat. A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület Nordic Walking Klubját vezető Terekiné Rendes Éva évek óta nagy túrára, gyaloglásra invitálja a kisváros és a térség lakóit. A szervező újságolja, hogy a Világ Gyalogló Nap résztvevőivel együtt gyalogolnak idén a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia sportolói, az NB I-es női kézilabda csapat tagjai Ferling Bernadett vezetésével.

A program október 5-én, vasárnap 15 órakor kezdődik a Széchenyi téren, de a gyülekező előbb, fél háromkor lesz. A gyaloglók öt kilométeres távot tesznek meg az ABC-től indulva Ófaluban, a Duna-parton, illetve onnan vissza a kiinduló helyhez. A rendezvény előtt bárki elsajátíthatja a nordic walking (északi séta) alapjait, kipróbálhatják a speciális botokat, azok használatot. A Dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda lakossági szűrésekkel vár mindenkit a bázishelyen, a Széchenyi téren. A helyi nagy sportáruház szabadidős eszközöket mutat majd be, amelyeket ki lehet próbálni ingyenesen. A közös gyaloglás után célba érkezők ajándéksorsoláson vehetnek részt.

Röpis gyerek torna

Fehérvár – Felsővárosi Masita Mini Őszi Röplabda Tornát évről évre hagyományosan megrendezi a Kodolányi Masita FRKE. Október 5-én, vasárnap Mini (2002. január 1. után született fiúk számára rendez röplabda tornát a Kodolányi Masita FRKE. A verseny célja az ifjú tehetségek felkutatása, a röplabdás kapcsolatok, barátságok felfrissítése, ápolása, valamint a gyerekekkel megszerettetni a röplabdás rendezvények hangulatát. A megmérettetést Székesfehérvár Önkormányzata, a Kodolányi FRKE, a Felsővárosi Általános Iskola, és a Corbra Sport Masita Holland Sportruházat közösen rendezi. A mérkőzéseket két nyert szettig játsszák a jelenlegi szabályokkal, a kötelező sorcsere kivételével. A verseny helyszíne, mint minden évben, ezúttal is a Felsővárosi Általános Iskola tornacsarnoka lesz.

 

OKTÓBER 4.

Szüreti felvonulás és véradás

Előszállás – Október 4-én hagyományőrző szüreti felvonulást rendeznek. A szervezők az útvonal kialakítása miatt kérik azokat, akik szeretnék a felvonulókat megvendégelni, szeptember 24-ig jelezzék Tábiné Nyúl Gabriellának. Szeptember 25-én véradás lesz a művelődési házban, 9-től 12 óráig, várják a véradókat lakcím- és TAJ kártyájukkal.

Őszi futóverseny lesz a városban

Dunaújváros – Akinek van rá ereje, ideje, az a felső Duna-partról nyíló panorámában is gyönyörködhet futás közben. A városi önkormányzat Családi Futónapot rendez október 4-én, szombaton. A rajt és a cél helyszíne: a Városháza tér, az útvonal a Belvárosban és a felső Duna-parton vezet majd. A rendezvény célja egy kis egészséges versengés mellett az is, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra és népszerűsítse a futást, a sportolást.

Az őszi futóversenyt több távon rendezik. 3300 méteres lesz az Együtt az eredményért! elnevezésű viadal: erre csak előzetesen lehet nevezni. Elsősorban sportolók jelentkezését várják, akik versenyszerűen teljesítenék a távot. Az Együtt az egészségért! viadal 2500 méteres lesz: itt nincs eredményhirdetés és nincs díjazás – viszont minden benevezett és ellenőrzött futó részt vehet a tombolasorsoláson. A versenyek 9 órakor, illetve 9 óra 40 perckor kezdődnek, a díjátadás és a tombolasorsolás 10 óra 45 perckor kezdődik. Nevezési díj nincs, nevezni a [email protected] e-mail címen lehet. Az érmek mellett ajándékcsomagokat is nyerhetnek.

 

OKTÓBER 1.

Nyugdíjasok találkozója

Velence – Az Idősek Világnapja alkalmából október 1-én, szerdán 17 órai kezdettel tartják találkozójukat a helybéli nyugdíjasok a Walzer Étteremben.

Interaktív labor nyílik

Székesfehérvár – Interaktív labor nyílik október 1-jén 10-15 óra között a Gazdaság Házában. Bárki bevizsgáltathatja napszemüvegét, ékszerét, bizsuit, óraszíját, fémkeretes szemüvegét, s meggyőződhet arról, melyek a veszélyes villamos berendezések, gyermekjátékok.

Triatlontoborzó Fehérváron

Székesfehér – Az IRONTEAM Szabadidő és Tömegsport Egyesület „Úszó és Triatlon Suli" néven úszásoktatást és triatlon utánpótlást indít október 1-től. Az IRONTEAM Szabadidő és Tömegsport Egyesület – Székesfehérváron a jelenleg egyetlen triatlonnal foglalkozó sportegyesület – szakedzők irányítása mellett több korosztály számára szeretné bemutatni és elérhetővé tenni a triatlon sportág által biztosított, folyamatos, pozitív fizikai, egészségügyi, mentális, és társadalmi fejlődési lehetőséget.

Mivel fiatal korban a leghatékonyabb az adott sportágak szakági mozgásformáinak elsajátítása, így mind az úszás, mind a kerékpár, mind pedig a futás esetében külön-külön szakedzői oktatásban és sportszakmai képzésben vehetnek majd részt a fiatalok. Az egyesület által kifejlesztett utánpótlás programban a triatlon mindhárom számát a legjobb időben, a legjobb helyen és a leghatékonyabban sajátíthatják el majd a program résztvevői.

A toborzó időszak szeptember 15-től, október 1-ig tart. Ez idő alatt szeretnék minél több fiatalnak bemutatni a triatlont, amely gyors és töretlen virágzásának köszönhetően 2000 óta már az olimpiai sportágak között szerepel. Az iskolák és egyéb közintézmények vezetőivel, valamint a testnevelő tanárokkal történő közös egyeztetés után, a lehető legtöbb helyen a tervek szerint megrendeznek egy úgynevezett „Triatlon Nap"-ot, amelynek keretén belül sor kerülne egy bemutatkozással és tájékoztatóval egybekötött triatlonos filmvetítésre, valamint egy kerékpáros ügyességi és egy „mini duatlon" verseny lebonyolítására is.

 

SZEPTEMBER 30.

A népmese napja

Rácalmás – A népmese napja alkalmából két előadásra is várják a gyerekeket és a felnőtteket szeptember 30-án délután a rácalmási művelődési házban. Az elvarázsolt fazék címmel tárgybábos, mesés és főzős színházi műsor kezdődik 15 órakor, majd Berecz András felnőtteknek szóló meseelőadása következik 18 órától. A program mindenki számára ingyenes.

 

SZEPTEMBER 29.

Mihály-napi vásár

A székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola Mihály-napi vásárt rendez. Szeretettel várnak minden érdeklődőt egy jó hangulatú vásári forgatagba szeptember 29-én 14 és 17 óra között a Széna téren.

Teadélután az Írisszel

Dunaújváros – Szeptember 29-én, hétfőn 17 órakor jelentkezik az Írisz Versszínpad irodalmi teadélutánja a Munkásművelődési Központban. A szervezők és a fellépők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenesen látogatható verses találkozóra.

Edzőképző tanfolyam

Dunaújváros – A Magyar Labdarúgó Szövetség Felnőttképzési Intézet Edzőképző Központja UEFA „A" labdarúgó edzőképző tanfolyamot indít 2014. október 14-ei kezdéssel, Telkiben. Jelentkezési feltételek: UEFA „B" diploma és két éves edzői gyakorlat a B szintnek megfelelő csapattal, kitöltött jelentkezési lap beküldése, egyesületi ajánlás, játékvezetői vizsga, betöltött 18. év, orvosi alkalmassági igazolás, erkölcsi bizonyítvány, érettségi bizonyítvány. A képzési idő 140 óra, a tanfolyami díja 300.000 Ft+ÁFA. A felvételi időpontja: 2014 szeptember 29-30. Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 21., vasárnap) 12 óra. Felvehető létszám: 24 fő.

Finomhangolás az Alba Ligára

Fehérvár - Az előzetes tervekkel ellentétben egy héttel később kezdődik az Alba Liga kispályás bajnokság sorozata. Szeptember 29-én rajtol a városi kispályás labdarúgó bajnokság, az Alba Liga Székesfehérvár Önkormányzata, az MLSZ Fejér megyei igazgatósága és a Videoton FC közös rendezésében. A bajnoki rendszer szervezésekor alapvető célkitűzés volt a kedvező nevezési díjak kialakítása és az igényes, kulturált mérkőzéshelyszínek kiválasztása. A Liga honlapján keresztül lehetett nevezni a 2014/15-ös bajnokság küzdelmeire. Nem vitás tavaly mérföldkövéhez érkezett a fehérvári kispályás labdarúgás. Az Alba Liga az országban mintaprojekt, az MLSZ Grassroots (a nem professzionális labdarúgó tevékenységek gyűjtőfogalma) programjához szervesen illeszkedik. Ez volt az első ilyen amatőr bajnokság, ahol igénybe vették az MLSZ egész infrastruktúráját, adatbázisát, és médiahátterét.

 

SZEPTEMBER 28.

Horgászverseny

Dunaföldvár – Eredetileg szeptember 7-én rendezte volna meg a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete a Nagy Sándor egyesületi emlékversenyt. Azonban a hivatalos tájékoztatás szerint ekkor a viadal technikai okok miatt elmarad, az új időpont szeptember 28. vasárnap. A felnőtt tagoknak szervezett horgászversennyel az egyesület egykori legendás elnöke, a sokak által elismert dr. Nagy Sándor gyógyszerész emléke előtt tisztelegnek majd a dunaföldvári sporthorgászok.

 

SZEPTEMBER 27.

Madárdalnokok

Dinnyés – Egész ősszel fogadják a csoportokat, az óvodásokat és a kisiskolásokat a Madárdal Tanösvényen, ahol gyönyörű környezetben a madárgyűrűzéssel is meg lehet ismerkedni. A jelentkezéseket Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője várja a 30-6634630-as telefonszámon. A legközelebbi szervezett program szeptember 27-én a Szent Mihály-napi behajtás lesz, majd október 4-én indítják a Nemzetközi Madármegfigyelő VilágNaphoz kapcsolódó túrát a Dinnyési Fertő tanösvényén.

Bepótolják a szüretet

Mezőfalva – Az esős idő miatt szeptember 27-én, szombaton pótolják a múlt hét végén elmaradt szüreti bált és felvonulást. A szüreti felvonulás ezúttal is a Tájháztól indul 15 órakor, majd a falu utcáit járva a Kiss Kálmán Művelődési Háznál végződik. Az estébe hajló menetet szüreti bál követi, amit szintén a művelődési ház előtti téren tartanak.

Borverseny és vígalom

Sárosd – A vígasság mellett a szőlőkultúra visszacsempészése is cél lesz az idei szüreti ünnepen.Sárosdon valamikor az Eszterházy családnak voltak szőlői, de az elmúlt évtizedekben a szőlőtermelés nagyon visszaesett. A tőkők zömének helyén ma már szántók vannak, s csak kevesen foglalkoznak szőlővel. Éppen ezért az idei szüreti felvonulás napján megrendezik a sárosdi házi borversenyt, azzal a nem titkolt céllal, hogy visszahozzák a szőlőkultúrát.A szüreti felvonulást szeptember 27-én tartják. Este 18.30-kor pedig bordal fesztivált rendeznek, amelyre meghívták a környező települések népdalköreit, citerazenekarait. A nap prograját a szüreti bál zárja.

Civil nap

Az esős időjárásra tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy két héttel később rendezik meg a Székesfehérvári Civil Napot. A szabadtéri rendezvényen számos helyi szervezet mutatta volna be tevékenységét, így a hagyományos programra mindenképpen sor kerül. A tervek szerint szeptember 27-én rendezik meg a 2014-es Székesfehérvári Civil Napot. A pontos dátumról a rendezvény előtt még külön értesítést adnak a szervezők a fehérvári sajtón keresztül.

Tökfesztivál hét végén

Rácalmás – Színes programokkal, tökös látványosságokkal és műsorral várja Rácalmás a fesztiválozókat hétvégén a már hagyományos tökfesztiválon. A háromnapos menet idén is a rácalmási Jankovich-kúriában lesz. A városvédők ebben az évben is gondoskodnak arról, hogy a percig se unatkozzon senki: tökfaragás, kompozíciók, kiállítások, színpadi műsor, kézművesség, tökös ételek kóstolója, töklámpás bringa- és gyalogtúra várja a vendégeket.

Szenior orvosok találkozója

Székesfehérvár – Szeptember 27-én mintegy kétszáz meghívott vesz részt a szenior orvosok tizedik, jubileumi találkozóján, amely a Vörösmarty Színházban fél egykor kezdődik. Az eseményre várják a szenior korú főnővéreket, szakasszisztenseket is.

 

SZEPTEMBER 26.

Hey Joe Acoustic Fórum

Dunaújváros – Szeptember 26-án, pénteken 19 órakor az MMK ismét várja híveit az örömzenélés programját hirdető Hey Joe Acoustic Fórumon.

Alkotásokat várnak

Dunaújváros – Idén ősszel is megrendezik az „Ez vagyok én!" című kiállítást a fogyatékkal és egészségkárosodással élők képző- és iparművészek alkotásaiból a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület felhívására. A pályaműveket egészen szeptember 26-ig várják a Dunaújváros, Pf.: 612-es címre.

 

SZEPTEMBER 25.

Corbisier kiállítás

Nagyvenyim - A nagyvenyimi gyökerekkel rendelkező Kim Corbisiernek rendez emlékkiállítást a Pepper Art Projects az Intercisa Múzeumban. Kim Corbisier azon fiatal művészek közé tartozott, akik hamar rátaláltak saját hangjukra. Rövid idő alatt a kortárs művészeti élet fiatal lendületet hozó alakja lett.Az emlékkiállítás a fiatal művész befejezetlen, de annál sikeresebb pályafutását mutatja be, melyen nem csak festmények, de a művésszel kapcsolatos filmek is megtekinthetők lesznek. A kiállítás címe Fészek, mely üzenettel a szervezők a személyes kötődésekre, kapcsolatokra éppúgy utalnak, mint a művész Fecskekirálynő elnevezésére. A kiállításhoz készülő katalógusban többek között mesterek, régi barátok és kollégák gondolatai is olvashatók lesznek a művészről. A tárlatmegnyitója szeptember 25-én 18 órakor lesz.

Karádi Tamás előadása

Dunaújváros – A Tudástár és a Paletta Kulturális Szabadegyetem szervezésében Karádi Tamás Lélek(be)emelő – a lélek által irányított ember, avagy a fizikai, lelki, szellemi szintek összefüggései címmel tart előadást szeptember 25-én, csütörtökön 18 órától a Munkásművelődési Központban.

 

SZEPTEMBER 23.

Rudas grafika: őszi tárlat

Dunaújváros – Szeptember 23-án, kedden 16 órakor mutatkozik be a Rudas középiskola grafikus tanulóinak évadnyitó kiállítása az intézmény galériájában. A tárlatot Rozsnyai Sándor ajánlja majd a megjelent érdeklődők figyelmébe.

Szülés előtt: felkészítő

Dunaújváros – A Szent Pantaleon Kórház ismét szülésfelkészítő előadássorozatot indít. Az első foglalkozás szeptember 23-án 15 órakor kezdődik a kórház földszintjén található auditóriumban. A programhoz menet közben is lehet csatlakozni. A szülészet-nőgyógyászati osztály minden várandós kismamának ajánlják a tanfolyamot, és szívesen látnak apukákat is a rendezvényeken. Az első előadáson a szülészeti osztállyal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Mindenki a maga orvosa

Székesfehérvár – Szeptember 23-án. kedden 18 órakor Molnár Albina: Agresszív medecina – a lakosság csökkentés élés fegyvere címmel tart előadást a Hétvezér estek keretében. Az előadó gyermekkorától súlyos betegségben szenvedett, s több műtét ellenére sem javult az állapota. Néhány éve életmódot váltott, és teljesen felépült. Az előadás helyszíne a Miss Tea Teabolt.

Karate három helyszínen is

Kortól, nemtől függetlenül mindenkit vár Rezes János karate szakedző kezdő és haladó csoportjaiba. Dunaújvárosban az edzések kedden és csütörtökön 18 órakor kezdődnek a Dózsa iskolában, míg ugyanezeken a napokon a rácalmási sportcentrumban 16.30 órai kezdettel tartanak foglalkozást. A harmadik helyszín Dunaföldvár, itt hétfőn és szerdán 16.30 órától a gimnázium tornatermében edzenek a résztvevők.

 

SZEPTEMBER 22.

Szulejmán nyomában

Gárdony – Gőgös Norbert geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára tart előadást szeptember 22-én este, hat órai kezdettel a Nemzedékek Házában. A témája: Szulejmán nyomán – képes utazás a világhódító szultán birodalmának fővárosaiba.

Vállalkozói fórum

Dunaújváros – A Magyar Limes Szövetség Dél Dunai-szakaszának vezetősége helyszíni egyeztetésre hívja a Duna-menti turisztikában érdekelt vállalkozások vezetőit a szolgáltatási kínálat feltérképezése és azokkal való gazdasági (szerződéses) kapcsolat előkészítése érdekében. A vállalkozói találkozó szeptember 22-én, hétfőn 10 órakor kezdődik az Intercisa Múzeumban. A fórum házigazdái Hirschberg Attila a Magyar Limes Szövetség vezetője és Szabó Imre Dunaújváros főépítésze.

 

SZEPTEMBER 21.

Egykor fehérvári polgárok voltak

Székesfehérvár – Egykor fehérvári polgárok voltak címmel rendeznek kiállítást Villányi András fotóművész munkáiból a Pelikán Galériában. A tárlatot szeptember 21-én, 16 órakor Benedek István Gábor író nyitja meg. A kiállítás október 10-ig tekinthető meg.

Bábelőadás az Igézőben

Székesfehérvár – Az ördög három aranyhajszála című bábelőadását mutatja be a Bábrakadabra Bábszínház vasárnap 10-14 óráig.

Zarándoklat a kereszthez

Székesfehérvár – Az alsóvárosi zarándokhelyen, a Szőlő utcában Vida Pál hegymester kezdeményezésére állították fel 1902-ben a feszületet, amelyet tavaly adományok, városi támogatás segítségével felújítottak. A kereszthez idén is zarándoklatot szervez a Vasútvidéki Prohászka és a Maroshegyi Egyházközség. A résztvevők 21-én, vasárnap 17 órakor indulnak a Maroshegyi Szent Kristóf plébánia elől. A zarándokokat busz szállítja vissza a mise után a templomhoz.

Séta a kastély épületében

Velence – Kastélybejárást szervez a velencei Hauszmann-Gschwindt kastélyban a Gárdonyi Építész és Mérnökkör és a Velencei Helytörténeti Egyesület. A kastély és a park a historizmus nagy építészének, Hauszmann Alajosnak volt a birtoka 1910 és 1926 között. A séták szeptember 21-én vasárnap 14, illetve 15 órakor indulnak.

Tollaslabda verseny

Újabb versenyt rendez a dunaújvárosi egyesület. Szeptember 21-én a Dunaújváros Sportcsarnok röplabda termében a Danubius KSE versenye lesz az országos utánpótlás ranglista viadal, amelyen igazolt versenyzők indulhatnak U11-U15-U19-es kategóriában. A dunaújvárosi színeket tizenhat sportoló fogja képviselni. Már látni az előzetes nevezésekből, hogy minden jelentős utánpótlásklub: Debrecen, Budapest, Pécs képviseltetni fogja magát. A verseny reggel 9 órától este 8 óráig zajlik, a sportrendezvényre a belépés ingyenes lesz.

Egyházi családi nap vasárnap

Pusztavám – Szeptember 21-én az családi napot rendez, a helyi római katolikus egyházközség 11 órakor kezdődik a szentmise, utána közös ebéd. 13 óra 30-tól a kisebbeknek barkácsolás, nagyobbaknak beszélgetős játék az általános iskolában. 15 óra 30-kor Forró Cappuccino koncert.

Vasárnapi kastély látogatások

Dég, 10-től 18 óráig látogatható a klasszicista Festetics-kastély

Lovasberény, 11.től 17 óráig látogatható a klasszicista Cziráky-kastély.

Nádasdladány, 10-től 18 óráig tekinthető meg a Tudor-stílusú Nádasdy-kastély.

Velence, 14 és 16 óra között látogatható Hauszmann Alajos hajdani kastélya.

Vál, 10 óra: A Tűzoltóemlékháztól indul a séta, felkeresik a katolikus templomot és az Ürményi mauzóleumot.

Székesfehérvári séták

10, 14 , 16 és 17 órakor tekinthető meg a Hiemer-ház.

10 óra, a Zichy ligetből indul az a túra, amelyen az I. világháborús emlékműveket ismerheti meg a közönség.

15 órakor a Csók képtártól indul egy séta: Schmidl Ferenc és Hornicsek László építész munkái tekinthetők meg.

 

SZEPTEMBER 20.

Mosolyért ajándékot

Dunaújváros - Óvodásokat várnak szeptemberben egy sportos, játékos délelőttre, amelynek szlogenje: „Egy mosoly = egy ajándék".Hagyományteremtő céllal első ízben jelentkezik az „Egy mosoly = egy ajándék" rendezvény, amelyre a város öt óvodájának csöppségei kaptak meghívást. A Kincskereső, a Csillagvirág, a Napsugár, a Duna-parti és a Zalka Máté utcai óvoda nagycsoportosai egy játékos délelőttöt töltenek együtt szeptember 20-án. A rendezvény két szervezője, Takács Eszter és Kuhinkó Attila nem titkolt szándéka a program elindításával, hogy fogjanak össze a város lakói és vállalatai, hogy valamiképp segítsék a gyermekek környezetének szebbé tételét, illetve a megfelelő eszközök beszerzését. Idén különféle játékokat, foglalkoztató és fejlesztő eszközöket szeretnének biztosítani az óvodák számára. Ehhez várják azok jelentkezését, akik bármilyen módon segíteni tudják a programot. Kihangsúlyozták a főszervezők, hogy nem pénzbeli adományokra számítanak, hanem bármi másra, ami a gyerekek mindennapjait színesebbé teheti. Sőt, nem is kell, hogy új legyen, hiszen egy használt játéknak, vagy könyvnek is hasznát tudják venni az óvodák. Ennek szellemében a résztvevő kisgyermekek is magukkal visznek egy otthon már megunt játékot, amit egymás között elcserélnek. Így mindenki játékkal érkezik és játékkal távozik majd!

A Római városrész napja

Dunaújváros – Egy nap Intercisában címmel városrészi napra várják az érdeklődőket a Rómain, azon belül pedig a Rudas iskolánál. Szombaton 10 órakor „Római kör" megjelöléssel össznépi napindító kocogásra csábítják a városrész lakóit. Ezzel párhuzamosan a Rudas középiskola aulájában nyit a kézműves játszóház, valamint az iskola előtti területen, annak udvarán és a tornateremben ügyességi játékok, mászófal, íjászat várja a sportolni vágyókat. Tizenegy órától jönnek a Langaléta Garabonciások, és arra is fény derül: ki lesz a legkiválóbb légionárius. Déltől már a Gladiátoroké a főszerep a Rudas előtt, majd 13 órakor indul a kőtéri barangolás. Az ókori túra után 14 órától kezdődik a kispályás labdarúgó torna: az Intercisa Kupa küzdelmei, a pihenni vágyók pedig kertmoziban lazíthatnak. 15 órától történelmi vetélkedőn mérik össze tudásukat középiskolás csapatok, majd 16 órakor már ismét a gladiátoroké a főszerep. Délután ötkor pedig indul a városrészi mulatság gasztronómiai bemutatókkal, utcabállal az iskola udvarán. A színpadon este héttől a Yolly Jackers, majd nyolc órától Kelemen Angelikai és barátai szórakoztatják a nagyérdeműt. A városrészi napot a Kohász Kézilabda Akadémia szervezi, fővédnökei Cserni Béla és Gál Roland.

Munkát kínálnak a Hiemer-ház báltermében

Székesfehérvár – Állásbörze a Hiemer-házban. Ezt kínálja szombaton is A munka világ elnevezésű rendezvény. Másodszor szervezték meg A munka világa elnevezésű rendezvényt. A Hiemer-ház báltermében másfél tucat kiállító várja szombaton is 10 és 17 óra között az érdeklődőket. A rendezvény profilja tavalyhoz képest letisztult, az álláskeresők azok, akiknek az érdeklődésére leginkább számot tarthat – mondta el lapunknak Posch Ede, a szervező Lénia 2 Kft. ügyvezetője. A kiállítók között ott van például több nagy cég is, két egyetem, munkaerő kölcsönzők, diákszövetkezetek. A két napos rendezvényt Horváth Miklósné, a városi önkormányzat közgyűlése gazdasági szakbizottságának elnöke nyitotta meg péntek délelőtt. Székesfehérvár meghatározó gazdasági centrum, a további fejlődésnek azonban gátat szab, ha nem áll rendelkezésre elég szakember. Kulcskérdés továbbá az is, hogy a munkavállaló és a munkaadó egymásra találjon – mondta beszédében. A rendezvény jól szolgálja eme célt.

Színházat tessék!

Székesfehérvár – Szeptember 20-án a Vörösmarty Színház is belecsap a lecsóba: nyílt próbákkal, kulisszajárásokkal, zenés és családi programokkal készülnek. A nyílt napon gyerekeknek, családoknak is kínálnak kellemes elfoglaltságot. A program: a színház előtti téren 10 órakor: Becsengettünk! – Évadkezdés a Szironta Együttes csengettyűműsorával, 14:30-kor: Színházat tessék! – Színházi relikviák mókás árverése Hirtling Istvánnal, 15 órakor: Élőkép – Interaktív mozgáskép a teátrum tánctagozatával. Az előcsarnokban 11 és 12 és 13 órakor színházfelfedező csoportok indulnak. Az útvonal: betekintés az Őfelsége komédiása próbájába – mini kulisszajárás – betekintés az Edith és Marlene próbájába – betekintés A félkegyelmű próbájába. (Előzetes regisztráció szükséges.)

Délután 15 és 16 óra között randi Závodszky Noémivel és Gáspár Sándorral, 16 és 17 óra között Radnay Csillával és Hirtling Istvánnal, 17 és 18 óra között:Váradi Eszter Sárával és Keller Jánossal: fotózkodás, dedikálás, bérletértékesítés a színészekkel. Kulisszajárás 16 és 21 órakor: egyórás kalandozás a Vörösmarty Színház kulisszái mögött. (Előzetes regisztráció szükséges.) A Cyrano Cafféban 11 és 12 óra között: Játsszunk színházat! – Kozáry Ferenc játékos színházi foglalkozása 10 és 14 év közötti fiataloknak Aztán 14 és 15 óra között: Kalandok Zenebóniában – Zenés, játékos családi foglalkozás 4 és 10 év közötti gyerekeknek. Kellékgyár – Ismerkedés a kellékkészítés világával Németh Mariann és Szabó Melinda vezetésével 15 és 16, illetve 17 és 18 óra között. Táncolj velünk! – Közös tánctanulás a Vörösmarty Színház tánctagozatával 18 és 19 óra között.

A nagyszínpadon 17 és 18 óra között mozgástréning Rovó Tamással, 20 órakor színpadtechnikai show – látványos bemutató fényekkel, hangokkal és varázslatos színpadi szerkezetekkel. A Kozák András Stúdióban 16 órakor: Légy a Hamletünk! – interaktív olvasópróba és jelenetmegjelenítés Hargitai Iván rendezővel. (Előzetes regisztráció szükséges.) A Zichy ligetben 14.30 órakor indul a színház Vastaps című műsora, fellép Keller János, Radnay Csilla, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella és Závodszky Noémi..

A kisbabák rózsakertjében

Velence – Szeptember 20-án, szombaton tartják a „Babák Rózsakertje" ünnepséget. A program tíz órakor kezdődik A Meseliget Óvoda óvodásainak és a Zöldliget Általános Iskola diákjainak műsorával, majd átadják a Rózsa díjat. Lesz zenés mesejáték kicsiknek reggel kilenc és délután kettő között pedig a felnőttek válogathatnak a kézműves termékek vásárában. A rendezvény szervezői kérik, hogy helyszínt gyalogosan, illetve gépkocsival csak a Szabolcsi út, vagy a Régi posta utca felől közelítsék meg.

Szüreti menet és vigadalom

Pusztavám – Szeptember 20-án tartják a „Pusztavámi szüret" elnevezésű rendezvényt. 14 órakor ökumenikus istentisztelet lesz az evangélikus templomban, 15 órától felvonulás a bánya parkolójától a Művelődési Házig, majd kulturális program a felvonuló csoportokkal. Ezután szüreti bál zárja a napot. A belépés díjtalan. A bálig borkóstoló!

Horgásztanya: egész napos avatóünnep

Dunaföldvár – Szeptember 20-án szombaton rendezik meg a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesületének felújított tanyájának avatóünnepségét. A jeles eseményre egész napos programmal készül a több száz taggal büszkélkedő egyesület, amelynek helyszíne a solti kis Duna ágon található tanya – az épület és annak környezete pályázati pénzből újult meg. A nap reggel 7 órakor régiós horgászvetélkedővel kezdődik, a halászléfőző verseny kilenckor, az ünnepi haltelepítés pedig fél tízkor kezdődik. Az ebédhez nótacsokor szól, délután fellép a dunaegyházi Slnecnice néptáncsoport, a dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport, 16 órakor a sztárvendég a Tajti Boy együttes lesz. Utána Szávolovics Gabriella nótacsókorja és a bölcskei Junior Band koncertje következik, a hajnalig tartó zenét Kozma Lacika szolgáltatja. A gyerekeket egész nap ingyenes légvár, lovas sétakocsikázás és pónilovaglás várja.

Negyven éves az iskola

Dunaújváros – A Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Szeptember 20-án egész napos programmal készülnek az intézményben. A rendezvény 10 órakor kezdődik a most megvalósult épületenergetikai fejlesztés részleges átadásával. Ezzel egy időben nyitja meg kapuit a Védjük környezetünk! kiállítás, illetve a diákok különböző szabadidős sportok között válogathatnak a nap folyamán. Művészeti Fesztivál fesztivál kezdődik 15 órakor, amelyen fellépnek az iskola egykori és mostani tanulói, valamint Nagykarácsonyból és Abáról, a társintézményekből is érkeznek fellépők. Negyven év emlékeit rendezték tárlattá a szervezők. A pedagógusok találkozója, baráti beszélgetés zárja a napot.

Színház: Vastaps, Família

Székesfehérvár – Két új bérletet is indít a Vörösmarty Színház ebben az évadban. A Vastapsot és a Famíliát. Vastaps néven új bérletet indít a Vörösmarty Színház, amely az előző évad nagysikerű vidám előadásait tartalmazza. A „csomagban" a My Fair Lady (rendezte Szikora János) , az Indul a bakterház (színpadra állította Bagó Bertalan) és a Furcsa pár – női változat (rendezője Pelsőczy Réka) című előadásokat tartalmazza, és szeptember 20-ától vásárolható meg a színház jegyirodájában. Két kitűnő családi előadást tartalmaz a Família elnevezésű bérlet. Az egész családnak, azaz 9-től 99 éves korig ajánlják A padlás című musicalt, amelyet Lendvai Zoltán rendez. Móricz Zsigmond nagyszerű regényét, a Légy jó mindhalálig musical változatát pedig a Veszprémi Petőfi Színház előadásában tekinthetik meg a nézők.

Szoboravató Apostagon

Ma 16 órakor avatják Apostagon Rohonczi ROHO István dunaújvárosi szobrász új köztéri alkotását az Apostoli Szoborparkot. A 12 apostolt és egy kettős keresztet magába foglaló kompozíció a Magyar Zarándokút része lesz. Az ünnepséget a Ladik Fesztivál keretében tartják, amelyen fellép a szintén dunaújvárosi Viadana Kamarakórus is.

Ma rendezik a Dunaferr Kupát

Dunaújváros – Szeptember 20-án, szombaton ismét a kajak-kenusok veszik birtokba a kikötői öblöt, ebben az esztendőben is folytatódik a hagyomány és megrendezik a Dunaferr Kupát. A versenyre tizenhat klub nevezett, köztük jelentős létszámban a hazaiak, az első futam 9.30 órakor rajtol majd, elsőként az 500 méteres számokat láthatja, aki kilátogat az öbölbe, ezután a 200 méteres futamok lesznek, majd délután 2000 méteren versengenek az érmekért és az ajándékokért a versenyzők. A legkisebbek részére 500 méteres szabadidős futamot is rendezünk, a kajakosok egyesben, a kenusok párosban és négyesben állnak majd rajthoz ezekben a számokban. Az utolsó versenyszám 16.05 órakor rajtol.

A városi mozik mai műsora

Cinema City: 22 Jump Street:15.15, 17.30, 19.45, 22.00. A Galaxis őrzői 3D: 16.15, 19.30. A tini nindzsa teknőcök 3D: 12.30, 14.45, 17.00. Az emlékek őre: 10.15, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30, 22.30. Az útvesztő: 10.40, 13.00, 15.20, 17.40, 20.00, 22.20. Csingiling és a Kalóztündér 3D: 10.30, 14.15. Ha maradnék: 12.45, 17.15, 20.15, 22.30. Így neveld a sárkányodat 2. 3D: 12.15. Kamuzsaruk: 11.40, 13.50, 16.00, 18.10, 20.20, 22.30. Lucy: 10.00, 14.00, 18.40, 20.30, 22.30. Postás Pat 3D: 11.15. Postás Pat: 13.30.Step Up 3D: 13.15. Szerelem a végzetem: 12.00, 16.00, 19.30. Szexvideó: 18, 20, 22. Szuper :10.30, 15.00, 18.00, 21.30. Térkép a csillagokhoz: 11.00, 15.45. The Expendables3.: 13.15, 17.15, 19.45, 22.15. Villám és a varázsló 3D: 15.30. Barátság mozi: Bogyó és Babóca 3.: 10. Postás Pat: 16. Sin City: Ölni tudnál érte: 18. Utóélet: 20. Dózsa Mozicentrum: Kamuzsaruk: 16. Szuper:: 18. Térkép a csillagokhoz: 20.

Hercegek és hercegségek

Székesfehérvár – Hercegek és hercegségek a középkori Magyarországon címmel rendeznek konferenciát szeptember 20-án, 9 órától a Hiemer-ház házasságkötő termében. A tanácskozáson a téma akadémiai, egyetemi, levéltári szakértői tartanak előadást.

Szüreti vigadalom

Solt – Szeptember 20-án, szombaton 10 órakor a solti Gróf Vécsey Károly Borlovagrend avatási ceremóniájával kezdődik a solit szüreti fesztivál. A szüreti felvonulás a Vécsey Károly Művelődési Ház felújításának ünnepélyes átadásával kezdődik 14 órakor. A Béke téri vigadalom pedig 15 órakor indul és éjfélig várja az érdeklődőket.

A győzteseknek Marót Vikiék zenélnek

Székesfehérvár – Szinte még be sem fejeződött az egyik gasztro-fesztivál a Királyok városában, máris kezdődik a következő rendezvény. A hét végén tartják a X. Lecsófőző Vígasságokat, benne számos könnyűzenei eseménnyel. A Zichy ligetben szombat este héttől Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar (képünkön) retro műsorát láthatjuk, majd kilenctől a Heaven Street Seven zenekar játszik. A Városház téren szintén lesznek koncertek, itt szombaton a The Apples – Beatles emlékzenekar és a Vodku lép fel, vasárnap pedig többek közt Szabó Eszter és Kontor Tamás, a Zombori, valamint a Maszkura és a Tücsökraj szórakoztatja a közönséget.

Beveszik a Kaptárt

Dunaújváros – A Dunántúl egyik legjobb hardcore zenekara, a szekszárdi Don Gatto veszi be szombaton a Kaptár Music Pubot. A csapat életében az elmúlt hónapok több fontos változást hoztak, előbb ifj. Budavári Zoltán személyében egy új frontember került az együttes élére, majd dobost is cseréltek. A Svájcba költözött Halász Péter helyére az a Kákonyi Gergely tért vissza, aki már a kezdeti időszakban is játszott együtt Acélos Balázsékkal. Ebben a felállásban szombaton játszanak először a Kaptárban, a kilenc órakor kezdődő koncerten két további zenekar, a Toportyán Férgek és a We Still Believe lép még fel.

Ismét hangszert ragadnak

Dunaújváros – Újra hangszert ragadnak kezükbe a Jolly Jackers tagjai, a kelta punkot játszó formáció ezzel lassan már kiérdemelné a legaktívabb dunaújvárosi zenekar címet. Most a Római városrészi napok keretében zenélnek, koncertjük szombat este hétkor kezdődik a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola tornapályáján. Egy hét múlva pedig már megint Budapesten, ezúttal a Dürer Kertben játszanak

Mozdony és madárfütty – ismét

Dunaújváros – Szeptember 20-án szombaton ismét megrendezik Tamásiban a Mozdony és madárfütty elnevezésű rendezvényt, amelynek főszervezője egy dunaújvárosi középiskolai pedagógus. Gerencsér Tamásnak, a Dunaferr iskola tanárának patronálása mellett tavaly először megrendezett program során huszonkét év után utazhattak újra vonattal az érdeklődők az 1893-ban átadott Keszőhidegkút–Tamási vonalon. A nagy sikerre való tekintettel most szombaton ismét egész napos rendezvény lesz Tamásiban a vasútállomáson, aminek a mottója: Vagány hajtány! A kilenc órakor kezdődő programok során lesz kézi hajtány bemutató és kiállítás, kitelepül a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedéstudományi szakkollégiuma, a gyerekeket játszóház várja. A tanszállodában az Utasellátó relikviáit lehet megtekinteni, a művelődési központban modellvasút kiállítást rendeznek. A napot 18 órától utcabál zárja a miskolci Illés Emlékzenekarral.

Kispályás foci villámtorna

Dunaújváros – A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség a Rudas szakközépiskola szabadtéri pályáján szeptember 20-án, szombaton 13.30 órai kezdéssel kispályás labdarúgó tornát szervez. Az eseményre öt csapat jelentkezését várják, akik 4+1-es felállásban mérkőznek majd meg egymással. A helyezéseket körmérkőzéses rendszerben döntik el az alakulatok, a torna végén pedig díjazzák a csapatokat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó játékosokat. Nevezési díj nincs. További információ a 70 616 5941-es telefonszámon.

Megyei rangadó vár az FKC-ra

Székesfehérvár – A Fehérvár KC csapata két győzelem mellett egy vereséget szenvedett eddig az idei szezonban. Bakó Botond tanítványai legutóbb Vácott önbizalom növelő sikert értek el, így ennek birtokában várják a szombat este 18 órakor kezdődő Dunaújvárosi KA elleni megyei rangadót. Az összecsapás pikantériáját az is adja, hogy a vendégeknél több egykoron a Fehérvárban is szereplő játékos pályára lép. Azari Fruzsina, mellett Vincze Melinda, valamint Rádl Tímea is megfordult a klubnál. Ellenkező előjellel ugyan, de Tilinger Tamara, pedig az újvárosiakat erősítette több idényen keresztül néhány éve.

Megnyitják a templomot

Székesfehérvár – Szeptember 20-án és 21-én a szerb nemzetiségi önkormányzat is csatlakozik az európai kulturális örökség napjai és a szerb kulturális hónap köré szervezett rendezvényekhez. Ezért templomuk szombaton és vasárnap 10-től 17 óráig megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik megtekinthetik Katarina Ivanovity szerb festőnő emlékkiállítását is. Lesz tárlatvezetés, a templomkertben játszóház várja majd a gyerekeket, vásár a felnőtteket. Vasárnap 18 órától a Jávor szerb ortodox kórus ad koncertet.

Görög-magyar barátság napja

Beloiannisz – A II. Görög-Magyar Barátság Nap alkalmából különleges hétvége elé néznek Beloiannisz lakói és vendégeik. A 64 éves településen eddig még soha nem látott kulturális kavalkáddal ünneplik a görög és magyar nép közötti jó barátságot. A hétvégi programkínálatról mindent elmond, hogy most először lesz igazi nagyszínpad a főtéren. A délutáni néptáncos műsorokban összesen 300 táncos mutatja be produkcióját. Éjfélkor pedig sztárvendégként Zsédenyi Adrienn, Zséda lép a közönség elé. A beloianniszi Pyrgos Közhasznú Egyesület és Beloiannisz község Önkormányzatának szervezésében szeptember 20-án, szombaton 16 órától kezdődik az ünnepség. Takács Katalin a Pyrgos Egyesület elnöke mond megnyitó beszédet majd Papalexisz Kosztasz Beloiannisz polgármestere köszönti a vendégeket. A hivatalos mozzanatokat Kalota József (protopresbyter) görög artoklaszia-ötkenyér áldása zárja. Az ünnepi pillanatokat követően indul a magyar és görög néptáncosok 300 fős bemutatója, táncházi kavalkádja. Természetesen a látnivalókkal párhuzamosan egyéb szórakoztató sokasága várja az érdeklődőket: játszóházak, gólyaláb, medvetalp, arcfestés és még számos játékos foglalatosság mellett megismerhetjük a magyar és görög nép gasztronómiai különlegességeit is.

Erre a bornapra érdemes elmenni!

Csákberény – Aki volt már az orondi szőlőben bornapon, tudja, miért érdemes ezen részt venni. Aki pedig még nem, szombaton megtudhatja. A csákberényi bornap idén is sok programmal, gyermekjátszóval, koncertekkel, no meg a helyi gazdák kiváló boraival várja az érdeklődőket. A főzőverseny érthető okok miatt reggel kezdődik, délben a művelődési háztól indul a szőlőhegyre csalogató szüreti felvonulás, amelyet a borrendek felvonulása követ.15 órakor az Alba Regia Táncegyüttes ad műsort. A falu borházába betérők pedig egész nap kóstolhatják a helyi gazdák borait. Este a Shadows Live Group ad koncertet.

Lovastoborzó és nyílt nap

Pátka  – A Red Horse Ranch Lovas Egyesület toborzó nyílt napot rendez lovas bemutatókkal (western, reining és túra lovaglás) szombaton 9 órától a lovas pályán (811-es út, 10-es kilométernél).

Akadályhajtás a lovas napon

Mezőszentgyörgy – Az önkormányzat baráti kettesfogathajtó-versenyre invitálja a lovassport szerelmeseit szombaton 9 órától a Bocskai utcai pályára. A település jövőre bajnoki forduló megrendezésére pályázik. A lovas napot kísérő programok színesítik: játszóház, tánc, ének, fúvószene és bál várja a nagyérdeműt. Az akadályhajtás első fordulója 10 órakor kezdődik, a vadászhajtás 16 órakor.

Ismét közönségkori szombaton

Székesfehérvár – A korcsolyázás szerelmesei számára ezúttal is nyitva lesz a hét végén az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok, a sportolni vágyók szombaton, 17 és 20 óra között élvezhetik a korizás örömeit.

Halászbúcsú

Rétimajor, 10 óra: Aranyponty Halászbúcsú, A Ragadozó Napja. Harcsa minden mennyiségben (gyros, paprikás, fasírt, burger). Főzőverseny, játszóház, állatsimogató, kirakodó- és csokoládévásár. 10.10 óra: Sáregresi Népdalkör. ImPro zenekar. Belly-Kid hastánc. 11.05 óra: Mezőföldi Népi Együttes. Tendance Táncklub. Versenytánc: Szőke Fanni és Radnai Zoltán. 12 óra: A főzőverseny eredményhirdetése, ebéd. 13 óra: Bogárzó citeraegyüttes. Simontornyai Kánkán. Csókavirág Népi Együttes. 14.10 óra: Straub Dezső és Virágh József - operett örökzöldek. Sunny Mommies. ImPro zenekar. 15.30 óra: Shadows 64 Memorial Band.

Lovas nap

Mezőszentgyörgy, 8 óra: Lovas nap a Bocskai utcai pályán. Egészségügyi szűrések, ugrálóvár. 10 óra: Kettesfogathajtó-verseny, akadályhajtás, 1. forduló. 12 óra: Ebédszünet. A Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület műsora, Bíró Kriszta énekel, a Siófoki Fúvószenekar játszik, táncbemutató Márkus Boglárkával. Játszóház, arcfestés és csillámtetoválás. 13.45 óra: Akadályhajtás, 2. forduló, összevetés. 14.30 óra: Dankó Szilvia nótázik. 16 óra: Vadászhajtás. 17 óra: Díjátadó. 20 óra: Bál a Boldog Banddel, tűzijáték.

Lecsókavalkád és egészségnap

Cece - Az önkormányzat első alkalommal rendezi meg a Cecei Lecsókavalkádot az Éljünk egészségesen! akciónappal megspékelve szeptember 20-án, szombaton 13 órától a művelődési háznál. A lecsófőző csapatok nemes megmérettetését színes kísérőprogramok - kézműves foglalkozás, mintaprogram bemutató, könyvkiárusítás, hangszerbemutató, hintós kocsikázás és egészségügyi szűrés - egészítik ki. A 19 órakor kezdődő bálon a Boros zenekar húzza a talpalávalót.

Nyitott templomok

Füle, 17.30 óra: Nyitott Templomok Napja. Barta Tibor plébános Mária-áhítata a katolikus templomban. 18 óra: Pitti Katalin operaénekes és Virágh András orgonaművész koncertje. Ezt követően megnyitják Nagy Béla Lajos Templomok a tájban című kiállítását. Közös gyertyagyújtás és szeretetvendégség.

Nádasdladány, 14 óra: Nyitott Templomok Napja. A sétaút három állomása: a 200 éves, klasszicista stílusú református templom; az 1883-1885 között épült historizáló-neogótikus, vörös nyers tégla burkolatú katolikus Szent Ilona-templom; a Nádasdy-kastély magánkápolnája. 18 óra: A kastély Nagy-szalonjában köszöntőt mond Törő Gábor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke és Varga Tünde polgármester. Ezt követően Hernádi Mária énekművész és Tóka Szabolcs orgonaművész koncertje.

Enying, 10-től 16 óráig: Látogatható a Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom, kísérettel megtekinthető a torony is.

Székesfehérvár, 16 óra, Hetednapi Adventista Gyülekezet: Interaktív séta az Ószövetség szentélyében

Székesfehérvár, 19 óra, Ciszterci Nagyboldogasszony-pélábánia: Ardere et lucere! – Lángolj és világíts! címmel székesfehérvári művészek adnak koncertet a ciszterci lelkiség jegyében, a Ciszter templombelső megújulásáért. Közreműködők: Vox Alba Zenei Műhely, Musicolore énekegyüttes, Sringers Quartet, az Albakkordegyüttes, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai, növendékei.

Eötvös Károly lakóháza

Mezőszentgyörgy, 10-tól 20 óráig látogatható Eötvös Károly lakóháza, amelyben ma a könyvtár és művelődési ház működik.

Koncert a templomért

Székesfehérvár – Ardere et lucere! – Lángolj és világíts! címmel szeptember 20-án, 19 órakor székesfehérvári művészek adnak jótékonysági koncertet a Ciszter templom belső megújulásáért. Közreműködnek: Vox Alba Zenei Műhely, Musicolore énekegyüttes, Stringers Quartett, az Albakkord együttes, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai és növendékei.

Koncert

Lovasberény, 18 óra: Hetednapi Adventista Gyülekezet: a Rushing Water Quartet koncertje, majd láthatatlan színház.

Szent István Intelmei

Székesfehérvár - Szent István Művelődési Ház, 10 óra: Szent István Intelmei és a magyar szentek – Bakos Batu előadása, 11 óra: Kiállítás nyílik Illéssyné Naszádos Ilona tűzzománc képeiből.

 

SZEPTEMBER 19.

Vonós fesztivál

DH-információ – Fehérvárcsurgón a Károlyi Kastély koncerttermében szeptember 19-20-21-én rendezik a Quartettissimo 5. Európai Vonósnégyes Fesztivált.

Ebben az esztendőben a fesztivál újra az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében zajlik. A vonósnégyes találkozón három esti koncertet rendeznek, neves hazai és külföldi együttesek közreműködésével. Szeptember 19-én, pénteken a Quatuor van Kuijk (Franciaország) lép fel. Az együttes tagjai jelenleg a madridi Escuela Superior de Musica Reina Sofia növendékei, akik a Madridi Nemzetközi Kamarazenei Intézet (IIMCM) támogatásában részesülnek. A kvartett Haydn-, Webern-, Nishimura- és Debussy-darabokat játszik. Szeptember 20-án, szombaton a figyelemre méltó, fiatal, 2010-ben alakult Kelemen Quartet játszik.

Szeptember 21-én, vasárnap a Kruppa Quartet, a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeiből álló együttes ad koncertet, Haydn és Bartók műveiből.

Pék Eszter: Analógiák

Székesfehérvár – Analógiák címmel rendeznek kiállítást Pék Eszter művésztanár munkáiból az Öreghegyi Közösségi Házban. A megnyitó szeptember 19-én, 18 órakor lesz, bevezetőt mond Bakonyi István.

Az ásatások legújabb kincsei

Székesfehérvár – A Fejér megye területén az elmúlt három évben végzett régészeti feltárások legszebb leleteiből mutat be válogatást az a kiállítás, amely szeptember 19-én, 17 órakor nyílik meg a Csók István Képtárban, Régészeti pillanatképek címmel. A tárlat a bronzkortól a 19. századig terjedő időszakból mutat be tárgyakat a látogatóknak. Ilyen nagy régészeti bemutató utoljára 2000-ben volt látható a fehérvári múzeumban.

Visszaszögezett csillagok

Gárdony – Szeptember 19-én, 18 órától Ónody Éva újságíró Idegen csillagok alatt (tizenhárom emigráns) és a Visszaszögezett csillagok (utódok az elődökről) című köteteit mutatják be a gárdonyi Nemzedékek Házában. A könyveket Cservenka Judit rádiós újságíró méltatja majd. Az irodalmi est vendége lesz Kő Pál és Halassy Csilla szobrászművész.

Beszélgetés az íróval

Gárdony – Ónody Éva újságíró mutatja be könyveit szeptember 19-én, este hat órától, a Gárdony utcában. A helyszínen Cservenka Judit, rádiós újságíró beszélget majd a szerzővel. Az est vendégei: Kő Pál és Halassy Csilla szobrászművészek lesznek. A megvásárolható köteteket a szerző az előadás után dedikálja.

Beszámolnak a zarándokok

Nagyvenyim – Szeptember 19-én pénteken 18 órakor az Erdőjárók Klubja tagjainak vetítéses élménybeszámolója lesz az idei pünkösdi Mária-úti gyalogos zarándoklatról. Budapest és Csíksomlyó között Bertók Mária és Lebics Edit, a Nagyvárad és Csíksomlyó közti kerékpáros zarándoklatról Kiss Csaba Gábor, Kiss István, Molnár Zoltán Péter tart beszámolót a parkban, a rendház előtti téren, rossz idő esetén a templomban.

Ilyen a munka világa

Székesfehérvár – Állásbörze, felsőoktatás, munkaerő kölcsönzés, diákmunka, felnőttképzés, nyelvtanítás, tréningszervezés lesznek a Hiemer-házban rendezett ingyenes program fő elemei pénteken és szombaton 17 óráig.

Beavatás a Dunaferrben

Dunaújváros – Szeptember 19-én, pénteken délelőtt rendezi meg hagyományos gólyaavató ünnepségét a Dunaferr középiskola. Este a Dunafitt-ben rendezett gólyabálon, ugyancsak az elsősöket köszöntik.

Harmadik mérkőzés odahaza

Csákvár – Pénteken, 19 órától sorozatban harmadszor lép pályára hazai környezetben az NB II-es Aqvital Csákvár FC labdarúgó-csapata. Az ellenfél a Soroksár együttese lesz. Két újonc csap össze péntek este Csákváron, hiszen a hazaiak mellett a Soroksár is a nyáron lépett fel a második vonalba. A pénteki vendégek remekül kezdték a bajnokságot, eddigi öt mérkőzésükön tíz pontot gyűjtöttek. A Csákvár csak négyet kapart össze. – Most mindenképpen nyerni kell, az előző két hazai meccsünkön csak egy pontot szereztünk, pedig a hármas otthoni sorozatból minimum a négy lenne az elvárás. Csütörtökön volt egy kis összetartás, közös sütögetés, talán ez segít egy kicsit, hogy feljöjjön a csapatunk a Honvéd elleni Ligakupa-vereség után – mondta Domján Attila csapatkapitány.

Tündérkertet avatnak

Úrhida - Az önkormányzat pályázati forrásból és saját erő felhasználásával bővítette és újította fel a Tündérkert Óvodát a településen. Az ünnepélyes óvoda-avatót szeptember 19-én, pénteken 16 órakor tartják a Templom utca 1. szám alatt.

Szüret és születésnap

Nagyvenyim – Szüreti mulatság és születésnapi parti lesz szeptember 19-én, délután fél háromtól öt óráig a venyimi Búgócsiga Családi Napköziben.

Húszéves az egyesület

Rácalmás – A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elődje, a Rácalmási Faluvédő Egyesület húsz évvel ezelőtt alakul. A jubileumi rendezvény szeptember 19-én 14 órakor kezdődik a Jankovich-kúriában.

Hétvégi bulik

TECHNO Székesfehérváron, a Nyolcas Műhelyben péntek este 11 órától Bradlou, Zolek, Calman és Hanka fellépésével techno és tech-house partit rendeznek. Szombaton ugyanott Depeche Mode est lesz.

PARTY Székesfehérváron, az Albabar-ban péntek este Lights Off party lesz. A zenéért a Beatbros duó, azaz Tom Summer és Timbo, valamint Rusty, Greg Fischer és Joseph Voice felelnek. Szombaton Albabar házibuli lesz a klubban D.J. Macox közreműködésével.

SZEZONNYITÓ Dunaújvárosban, a Dunafitt Stúdióban péntek este tartják a szezonnyitó partit. A hangulatról Andro és Rusty, valamint a szervező Epic Events csapat rezidensei, Navidal, Steve Pauer és Class gondoskodnak. Szombaton ugyanott D.J. Novák napjaink slágereiből játszik.

ROCK Ercsiben, a Gerzson Sörözőben szombat este tíz órától az Onix zenekar ad koncertet.

A mozik mai műsora

Székesfehérvár, Cinema City: 22 Jump Street: A túlkoros osztag: 15.15, 17.30, 19.45, 22.00. A Galaxis őrzői 3D: 16.15, 19.30. A tini nindzsa teknőcök 3D: 14.45, 17.00. Az emlékek őre: 14.30, 16.30, 18.30, 20.30, 22.30. Az útvesztő (angol nyelvű, feliratos film): 13.00, 15.20, 17.40, 20.00, 22.20. Csingiling és a Kalóztündér 3D 14.15. Ha maradnék (angol nyelvű, feliratos film): 17.15, 20.15, 22.30. Kamuzsaruk 13.50, 16.00, 18.10, 20.20, 22.30. Lucy 14.00, 18.40, 20.30, 22.30. Postás Pat: 13.30. Sin City: Ölni tudnál érte 3D: 22.00. Step Up: All In 3D: 13.15. Szerelem a végzetem: 16.00, 19.30. Szexvideó: 18.00, 20.00, 22.00. Szuper – Hipochonder: 15.00, 18.00, 21.30. Térkép a csillagokhoz: 15.45. The Expendables – A feláldozhatók 3.: 13.15, 17.15, 19.45, 22.15. Villám és a varázsló 3D: 15.30. A jegypénztárban „EDENRED Ticket Compliments Top Premium" ajándékutalványt, valamint „SODEXO Ajándék Pass" utalványt is elfogadnak. Székesfehérvár, Barátság mozi: Sin City: Ölni tudnál érte: 18.00, 22.00. Utóélet: 20.00.

Dunaújváros, Dózsa Mozicentrum: Kamuzsaruk: 16.00. Szuper– Hipochonder: 18.00. Térkép a csillagokhoz: 20.00.

 

SZEPTEMBER 18.

Gárdonyi emlékei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!