Programok

2015.09.05. 13:33

Programok, rendezvények Fejér megyében szeptember 7-től

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 7-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 1.

Bornapok, októberben

Mór – Október 1. és 4. között rendezik meg az idén a Móri Bornapokat, melyhez népzenei és néptánc fesztivál társul. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak a szervezők rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a néptánc és a népzene jegyében zajlik. Ízelítő a programokból: borkirálynő választás, borlovagavatás, szüreti felvonulás, néptánc fesztivál. Fellép Tompos Kátya, a Magna Cum Laude, az Edda, Csemer Boglárka, Feke Pál, az Anna And The Barbies, az Eleven Hold, a Cimbaliband, és a Vodku.

SZEPTEMBER 26.

Akkezdettel kezd a klub

Székesfehérvár  – Szeptember végén indul a klubszezon a Fezen Klubban. Szeptember 26-án az Akkezdet Phiai és DSP lépnek fel a klubban. Az Akkezdet Phiai (AKPH) egy budapesti underground hip-hop trió. Az Akkezdet Phiai névben a két darab „K” betű kortárs költészetet jelent. Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. A csapat hivatalos fellépő lemezlovasa -és ezzel harmadik tagja, 2004 óta DJ Frequent. A csapat most egy verses, zenés lemez elkészítésén dolgozik. Tervüket kiváló magyar jazz-zenészek segítségével kívánják megvalósítani.

SZEPTEMBER 22.

Csatatéri sokadalom

Pákozd – A Katonai Emlékpark idén is megrendezi a Honvédfesztivált, mely a dicsőséges 1848-as pákozd-sukorói diadalról is megemlékezik.Hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 22-étől a Pákozdi Katonai Emlékparkban az egyhetes programot. Megismerkedhetünk országunk katonai múltjával, a jelen honvédjeivel és a hagyományőrző szervezetekkel is.

Bódy Gábor Filmklub

Dunaújváros – Az MMK színháztermében szeptember 22-én 17 órától A Fülke, 29-én 17 órától pedig a Lapzárta – Veronica Guiren története című mozit láthatják az érdeklődők a Bódy Gábor Filmklubban.

SZEPTEMBER 21.

Meditáció előadás

Dunaújváros - Díjmentes transzcendentális meditáció előadásra várja az érdeklődőket Dömsödi András TM tanár szeptember 21-én hétfőn 18 órakor az Egészségházba (Liget köz 7).

SZEPTEMBER 20.

Az igazi kul-túra

Agárd – A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében sétát szerveznek a volt Nádasdy uradalom még meglévő, illetve eltűnt épületeinek nyomában. A sétát a Gárdonyi Építész és Mérnökkör (GÉM) tagjai vezetik majd. Mesélni és beszélgetni fognak a többi között az Attila pincéről, a Kastélykertről, Agárdpusztáról és az Agárdi malomról is. Szeptember 20-án vasárnap 14-órakor, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő bejárata előtt lesz a találkozó, onnan startolhat el az érdekes kirándulás. A séta időtartama körülbelül másfél-két óra lesz.

Földbe zárt kincsek

Fehérvárcsurgó – A Károlyi-kastély kertjében, a helyreállítás során, a föld alól előkerült „kincseket”, tárgyakat mutatja be az a kiállítás, amely szeptember 20-án nyílik és október elejéig tekinthető meg.

SZEPTEMBER 19.

Őszköszöntő vigadalom

Dunaújváros  – Őszköszöntő vigadalom várja az érdeklődőket szeptember 19-én a Munkásművelődési Központban. A program 15 órakor a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Páratlan szépség című előadásával kezdődik, 16 órától a népi foglalkoztató várja a kicsiket és nagyokat.

Állati jó nap idén is

Martonvásár - Negyedszer rendezik meg az Állati jó napot a Sporttelep utcában. Szeptember 19-én, szombaton 9 és 17 óra között lesz kutyásbemutató, állatsimogató, pónilovaglás, a gyerekeket ugrálóvárral és arcfestéssel várják. A kutyagazdik benevezhetik kedvenceiket szépségversenyre és ügyességi versenyre is. Emellett színes színpadi produkciók is szórakoztatják a látogatókat.

Szüreti vígasságok

Adony - Szüreti piknik, felvonulás és bál: e hét végén a szüret foglalja le az adonyiak szabadidejének jelentős részét. Pénteken délután négy órától a régi vásártéren rendezik a Szüreti Pikniket, amelyen Pósch Józsi és Lédeczi Szilveszter szolgáltatja a harmonikazenét, de zsűrizik az otthonról hozott piknikkosarak tartalmát is. Szombaton reggel kilenctől kézműves vásár a városközpontban, tíztől Szüreti Felvonulás, délután egytől térzene. Este nyolctól a művelődési házban Szüreti Bál!

Koppány-napi hagyományok

Fehérváe-Sóstó - A Koppány-napi Hagyományőrző Találkozó szeptember 19-én, szombaton 11 órakor kezdődik Fehérvár-Sóstón, a Zöld tanyán. Miként eddig, az idén is lesz egyebek között íjászpárbaj, jurtabemutató és még méhészeti szaktanácsadás is, kóstolóval egybekötve.

SZEPTEMBER 18.

Bella István emlékév

Székesfehérvár – Megkezdődött a Bella István emlékév. Az ehhez kapcsolódó első rendezvény szeptember 9-én, szerdán, 18 órakor lesz a Vörösmarty Társaság termében. A vendégek: Ágh István Kossuth-díjas, Buda Ferenc Kossuth-díjas és Serfőző Simon József Attila-díjas költő.

Ünnepel az Újpart

Dunaújváros – Szeptember 18-án 18 órakot nyílik az Újpart Egyesület Decennium című kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben. A kiállító alkotók: Kiállítóművészek: Balla Attila, Cyránski Mária, Csikós Árpád, Eke Annamária, Éri Jenő, Feltóti Sándor, Füredi Tamás, Gombos István, Horváth Tibor, Ihász János, Kaszás Tamás Tibor, Kelemen Marián Éva, Keserue Zsolt, Kiss Anna, Kiss Ervin Gábor, ifj. Koffán Károly, Kosztolányi György, Lipics Vilmos, Martinkó Márk, Móder Rezső, Molnár Gábor, Páhi Péter, Páhi-Fekete Noémi, Rajcsányi Artúr, Rohonczi István, Vachter János, Várnai Gyula.

Álomfejtés, önismeret

Nagyvenyim – Előadói esten találkozhatnak az érdeklődők Tar Ildikóval az Álmaink tükrében című álomfejtő-önismereti kézikönyv és szótár szerzőjével szeptember 18-án, pénteken 18 órai kezdettel a Nagyvenyimi Művelődési Házban. Mivel a kiadó szerint a könyv nemcsak a laikus olvasóközönség számára, de még pszichológusok, asztrológusok, mentálhigiénés szakemberek, segítő foglalkozásúak számára is hasznos, bizonnyal érdekes estén beszélgethetnek majd a szerzővel az érdeklődők.

SZEPTEMBER 15.

Öreghegyi disputa

Székesfehérvár – Az Öreghegyi disputa következő estjén Szakály Sándor történész professzorral, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatójával beszélget Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke szeptember 15-én, 18 órakor az Öreghegyi Közösségi Házban.

SZEPTEMBER 14.

Czigány György: Győri Te Deum

Székesfehérvár – Czigány György: Győri Te Deum című kötetét mutatják be szeptember 14-én, hétfőn, 18 órakor a Királykút Emlékházban. A házigazda Bakonyi István.

SZEPTEMBER 13.

A Magyar Dal Napja

Székesfehérvár – Szeptember 13-án, vasárnap, 17 órától koncertekkel várják az érdeklődőket A Magyar Dal Napja alkalmából A Szabadművelődés Házában. A fellépők között lesz a Hungaricum, a Passz, az Akusztik Art és az Árkádia együttes. A belépés díjtalan.

A magyar népdal napja Martonvásáron

Martonvásár – Szeptember 13-án idén is várja az érdeklődőket a településen A magyar népdal napja. Részletek itt

ZENE

Bakelit a tóparton

A Magyar Dal Napja keretében a Méhkas Dia Project és Dj Zöld és vendégei sajátos értelmezésükben gondoskodnak a hangról és a fényről a Tópartinál. A szervezők azt írták, kulturálisan a jazzoid zene a stílus, ezen belül pedig egy könnyed, „csendes ülős audiovizuális estét” kínálnak a székesfehérvári tóparton vasárnap délelőtt. Szabó Gábortól Ákos Stefin át Zagaron keresztül a Kerekes Bandig, csak bakelitről szól majd a nóta.

Velük énekelhetünk

Székesfehérvár – A Lecsófőző Vigasságon várhatóan idén több mint hatszáz bogrács alá gyújtanak tüzet a résztvevők szeptember 12-én. A közös főzés igazi közösségi élmény, frenetikus hangulattal, amiről színpadi programok is gondoskodnak majd. Zuhanyzás közben bömbölhető refrének – így foglalta össze a székesfehérvári Shortstory zenekar közösségi oldalán, mire számíthatunk tőlük, most éppen a Lecsófesztiválon. Szeptember 13-án vasárnap lépnek fel a Hotel Magyar Király előtti téren.

A Balkán Fanatik is fellép a Maroshegyi Napokon

Székesfehérvár – A Maroshegyi Napok keretében bulizhatunk egy óriásit a Balkán Fanatik dallamaira. A zenekar vasárnap este fél 8-tól ad majd élő nagykoncertet. Különlegességüket annak köszönhetik, hogy elektronikus zenét elegyítenek némi betyáros virtussal, valamint népzenei elemekkel. Mivel ezek az elemek főleg a Kárpátmedencéből valók és balkániak, így lett a zenekar neve Balkan Fanatik. A produkció célja a fent említett zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak.

SZEPTEMBER 12.

Ősz a Velence Korzón

Velence – Megérkezett a hűvösebb, őszi idő, de a Velence Korzó a nyár elmúltával is vár mindenkit. Szeptember 12-én, október 10-én és november 14-én 18 órától Ötórai tea – Táncos randevú címmel rendeznek zenés programot a Velence Korzó Sport Teraszon. Játszik az OrfeusMelody-Band.

Egészségnapot rendeznek szombaton

Kulcs – Ahol élmény az egészség az egész családnak mottóval gazdag egészségőr programmal várják az érdeklődőket szombaton. Az Egészségnapnak több helyszíne lesz szeptember 12-én. A Kulcs a szívedhez baráti kör például barátságos focimeccsre, családi vetélkedőre, karate bemutatóra várja az érdeklődőket a Nap Háza udvarán, ahol palacsinta őrület is lesz. Az egészségügyi központban orvosi szűrővizsgálatokra, állapotfelmérésekre várnak mindenkit. Előadás is lesz ott például az egynapos sebészeti térdműtétekről, valamint a méltósággal viselt időskorról, idősgondozásról. A Nap Házában lesz a bázishely, ahol bőséges lesz a repertoár. A főbb témakörök: gyógyfűpatika, gyermeknevelés, iskolaegészség-tan, homeopátia, természetes gyógymódok, az érintés csodája, a táplálkozás-lélektan, masszázsok, oxigénbár, biorezonancia, életmódváltás, hipnózis, fogyás-hízás, kamaszpanasz – életmentő technikák.

Kisvárosi séta a mellrák ellen

Mór – Az emlőrák elleni küzdelmet, a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát propagáló sétát rendeznek szeptember 12-én, szombaton 10 órától Móron. A gyülekező a városháza előtt lesz, köszöntőt mond Fenyves Péter polgármester és Almási István helyettesítő tisztifőorvos. A mellrák után is van élet címmel hangzik el Grüll Józsefné önvallomása. A Wekerle szoborig – oda és vissza – tartó séta végeztével táncbemutatót és közös tornát is tartanak, a helyszínen pedig megtekinthetők lesznek a móri iskolások rajzai, melyeket nagymamáikról készítettek – tudtuk meg Némethné Utry Edittől, a polgármesteri hivatal munkatársától.

Sárga Rózsás szüreti bál

Mezőfalva – Szüreti mulatságot rendez a Sárga Rózsa Nyugdíjas Klub szeptember 12-én, szombaton este 18 órakor a nyugdíjasok klubhelyiségében. Az idősek bálja mindig jó kedvben, nagy nótázás és táncolás mellett zajlik. Természetesen a népi hagyományok felelevenítése is szerepet kap a rendezvényen. A korábbi években még talicskában is tolták egymást a hangulat kedvéért...

Szüreti felvonulás Jenőn

„Vonulásuk indul szép, rendezett módon, / A pusztából kezdve a megszokott úton...” A díszes menet első zenés, táncos megállója a Lakatfalnál lesz, a Levendulás parkban. 21 óra: Szüreti bál a művelődési házban, nyitótánccal.

Szöszmötölő

Polgárdiban szöszmötölő kézműves foglalkozás, tarisznyaszövés a városi könyvtárban.

Lovasnap

Szabadhídvég, 9 óra: Lovasnap a Sió mentén. A megyei kettesfogathajtó-bajnokság szezonzáró fordulója akadályhajtással és vadászhajtással. Díjátadó, bajnokavatás.

Fehérváron a vadnyugat

Székesfehérvár, 8 óra: Ismét Fehérváron a vadnyugat! Western és reining magyar bajnokság a Kunos Lovardában (vasárnap is).

Sárkeszi falunap

10 óra: Gulyásfőző verseny, futballtorna. Veterán autók és motorok találkozója, kerékpáros ügyességi próba. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat bemutatója. 13 óra: Faluebéd, majd eredményhirdetések. 14 óra: Kulturális szórakoztató műsorok. Mazsorett és látványtánc. Ladányi Lányok. A Palinta együttes gyermekműsora. 16 óra: Csokis Tibi mulattat. 17 óra: Desperado-koncert. 18 óra: Az EVM rockzenekar koncertje. 19 óra: Falunapi bál. 21 óra: Tűzijáték.

Tizenöt éve a zenei pályán

Sárkeszi – A Desperado együttes még most is járja az országot, hogy a régi és újdonsült rajongóikat szórakoztassa zenéivel. Az együttes két platinalemezzel és két aranylemezzel is büszkélkedhet. Legújabb daluk idén tavasszal debütált Ne félj! címmel. A poptrió reményeink szerint előadja az újdonságaik mellett a klasszikus slágereit is a Sárkeszi Falunapon szombaton 17 órakor.

SZEPTEMBER 11.

Grillparti a korzón

Velence – A Velence Korzón szeptember 11-én és 12-én mindenki maga sütögetheti a pecsenyéjét – kiválaszthatja az ízlésének megfelelő húst és elfoglalhatja a giga-grillrács egy részét. Szeptember 11-én 16 órától először rendezik meg ugyanis a Grill food fesztivált, amelyen bemutatják az ország leghosszabb grillrácsát. Guinness rekordkísérletre 18 órakor kerül sor, 21 órától pedig Lotfi Begi zenél. Szeptember 12-én 12 órától folytatódik a grill parti, 17 órakor kezdődik a közösségi sütögetés Koszti András polgármesterrel. Az általa sütött ételeket a Velencei-tó környéki nagycsaládosok és a rászoruló családok gyermekeinek ajánlják fel. A kétnapos grillpartit 20 órakor között Bárány Attila fellépése zárja.

A világhírű kelet-kutató

Gárdony  – Stein Aurél nyomán a világ tetején címmel tart előadást Gőgös Norbert a Nemzedékek Házában szeptember 11-én.

Kun Edit festményei

Csákberény – A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum új sorozatot indít, Természet a kortárs képzőművészetben címmel. A sorozat első programjaként Kun Edit festményeiből nyílik kiállítás szeptember 11-én, 11 órakor. A tárlatot Ugron Ákos, Állami Földekért Felelős helyettes-államtitkár ajánlja a közönség figyelmébe.

Stein Aurél nyomában

Gárdony – Szeptember 11-én 18 órakor, a Stein Aurél nyomán a Világ tetején– Utazás a Pamír ujgurisztáni (Kína) oldalán címmel, vetített képes előadást tart Gőgös Norbert geográfus, a Teleki Sámuel Felfedező Klub titkára a Nemzedékek Házában.

Az ikon a Vörösmarty suliban

Székesfehérvár – Molnár Ferenc, azaz Caramel tinédzser kora óta a zenei pályán szeretett volna érvényesülni. Demóival végigjárt rengeteg kiadót, sajnos mindenhol visszautasították, de Caramel nem adta fel. A 2005-ös év változtatta meg gyökeresen a fiatal tehetség életét, ugyanis megnyerte az egyik legnevesebb magyar tehetségkutató versenyt. Azóta minden évben teltházas koncerteket ad a Papp László Sportarénában, lemezeit veszik, mint a cukrot, a magyar zenei életben pedig már valódi ikonná vált. Caramel pénteken, 13.15 órakor kápráztatja el a közönséget slágereivel a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolájának egészségnapján.

A magyar népdal ünnepén

Martonvásár - A Virtuózok, az Alma Együttes, Rúzsa Magdi, a ByTheWay, a Csík Zenekar és Presser Gábor, a Fitos Dezső Társulat, a Rendhagyó Prímástalálkozó, valamint a polgármesterek kórusa is fellép az idei magyar népdal napján péntektől vasárnapig Martonvásáron. Szombaton egész nap programokkal várják az érdeklődőket: az óvodások délelőtti műsora és a Veszprémi Kabóca Bábszínház előadása után délután az Alma Együttes koncertje következik. Ezt követően az LGT Emlékzenekar játszik, majd Rúzsa Magdi lép fel. Vasárnap délután a Csík Zenekart és Presser Gábort is hallhatja a közönség.

SZEPTEMBER 9.

Revák István: Konzekvencia

Székesfehérvár – Konzekvencia címmel Revák István festőművész munkáiból rendeznek kiállítást a Pelikán Galériában. A tárlatot szeptember 11-én, pénteken, 18 órakor Nagy Gréta és Revák András nyitja meg. A kurátorok: Revák István és Ujházi Péter. A kiállítást október 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.

Bella István emlékév

Székesfehérvár – Megkezdődött a Bella István emlékév. Az ehhez kapcsolódó első fehérvári rendezvény szeptember 9-én, szerdán, 18 órakor lesz a Vörösmarty Társaság termében. A vendégek Ágh István Kossuth-díjas, Buda Ferenc Kossuth-díjas és Serfőző Simon József Attila-díjas költő. Közreműködik P. Maklári Éva, Bobory Zoltán, Cserta Gábor és Cserta Balázs.

Lakásdíszítő foglalkozások

Dunaújváros – Minden héten szerdán 16-18 óráig lakásdíszítő foglalkozásra várják az érdeklődőket a Munkásművelődési Központban (MMK). A foglalkozásokat Kováts Rózsa, az intézmény igazgatója vezeti.

SZEPTEMBER  8.

Búcsú a fecskéktől

Dinnyés – A hagyomány szerint szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján indulnak útnak a nálunk fészkelő fecskék – további egy hónapig azonban még találkozhatunk kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, amelyek javarészt északabbról jönnek. Dinnyésen ismerkedhetünk meg szombaton a magyar nép számára kedves kismadár szokásaival.

SZEPTEMBER 7.

Faludy György élete és művei

Székesfehérvár – A Liget Műhely Olvasóklub mai, 16 órakor kezdődő találkozójának témája Faludy György élete és művei. A helyszín a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, a vendég  F. Dőry Magdolna.

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezete hétfőn 10.00-17.00 óra között Móron a Vöröskereszt Irodában (Táncsics utca 16.) szervez véradást.

Képviselői fogadóórák

Dunaújváros – Gombos István,  az 1-es választókörzet önkormányzati képviselője folytatja a fogadóórák sorát hétfőn. A képviselő tehát szeptember 7-én 17 és 19 óra között várja a körzetében élőket a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Pintér Tamás önkormányzati képviselő ugyancsak fogadóórát tart ezen a  héten, mégpedig szeptember 9-én, szerdán 16 órától 18 óráig a Vasmű út 41. 1. emeletén lévő 124-es számú irodában.

DH-PROGRAMAJÁNLÓ 

KIÁLLÍTÁSOK

E-műteremgaléria (Kultúr köz 3.): Kortárs Alternatív Képzőművészeti kiállítás látható Öregek címmel. 
Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg. 
Dunaújvárosi Főiskola: Hegyesi Katinka festőművész kiállítása SZÍNekkel címmel látható Főiskola főépületében. 
Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. 
„Sztálinváros, te csodás!” című kiállítás látható a Múzeumban. Megtekinthető szeptember végéig! 

ESEMÉNYEK

Munkásművelődési Központ: Rejtvényfejtők Klubja 16-18 óráig a fszt. 209-es teremben. Rosti Pál Fotóklub 18-20 óráig a 106-os teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). Anonim Alkoholisták Klubja 18-20 óráig a 211-es teremben. Horvátok és Szerbek Dunaújvárosi Egyesülete 17-18 óráig a 203-as teremben. Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. Mah-Jong Klub 17-21 óráig a 011-es teremben. Barcsay Képzőművészeti Stúdió 15-19 óráig a 102-es teremben. Vakok és Gyengén látók Írisz Klubja 15-17 óráig a 207-es teremben (minden hó első és harmadik hétfőjén). 

Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület 16-18 óráig a 106-os teremben (minden hó első és második hétfőjén). Siketek és Nagyothallók Dunaújvárosi Csoportja a 207-es teremben (minden hónap első és harmadik hétfőjén). 

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás felnőttkönyvtár: 10.00-18.30 óráig, a gyermekkönyvtár: 10.00-18.00 óráig látogatható. Béke fiókkönyvtár: 13.00-18.00 óráig. 

VALLÁS

Görög katolikus: 18 órakor szent liturgia. 

Római katolikus: 18 órakor mise a Krisztus Király Főtemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!