Púder Nélkül

2013.03.07. 14:09

A kismamaműhely

Székesfehérvár - Azonnal megakadt a szemem a kis plakáton: kismamaműhelyet és születésmesélő kört hirdettek rajta. Vajon hogyan lehet felkészülni arra, amire nem lehet felkészülni: a szülésre?

Kocsis Noémi

Minden várandósság és minden szülés is más - első blikkre nagyon szimpatikus a fehérvári Kismamaműhely ötletgazdájának és vezetőjének szavaiban, hogy nem kötődik a női lét legszebb eseményeihez negatív attitűd. Nem terhességről beszél, hanem várandósságról, várakozásról, s persze felkészülésről, bármennyire ambivalens és megfoghatatlan is ez e témakörben. Mert bizony sokszor hiába írja össze akár pontról-pontra egy kismama, hogy hogyan, miként, milyen körülmények között szeretne szülni, az élet sokszor felülír. Túl korán folyik el a magzatvíz, vagy el sem folyik nem tágul a szülőcsatorna, elakad a kifelé törekvő baba. A Kismamaműhely ötletgazdája, a magyar és egészségfejlesztő tanulmányokat végzett Mátrahalmi Rita azt vallja, mind a fizikai, mind a lelki síkon tehetünk lépéseket a felkészülésben, s lehetünk tudatosak sőt, ez a jól megszerzett tudatosság nagyon is hasznunkra válik majd élesben, a szülőszobán. A másfél éves Márk édesanyja egyik szakdolgozatát éppen a szülés témaköréből írta néhány éve.

Fotó: Koppán Viktor

- A saját várandósságom ideje alatt főképp a lelki felkészülés hiányát éreztem nagyon meséli személyes élményeit Rita a Kismamaműhely kurzusainak otthont adó In Team Mozgásstúdió otthonosan berendezett, sárgás-pirosas színvilágú lazító szobájában. Alig van szó a lelki gátakról, miközben a másik oldalon dől az emberre az információ arról, milyen pelenka kell, milyen cumisüveg... A miénk tulajdonképpen egy segítő női kör, amelyben olyan témákat beszélünk át a zárt csoportban, mint a kapcsolatok várandósság alatti átalakulása, a szüleinkkel való viszonyunk megváltozása. Ugyanakkor igyekszünk kielemezni a testi folyamatok változását is: van, aki nehezen éli meg és dolgozza fel, hogy ikerbabái lesznek, vagy hogy veszélyeztetett a várandóssága. A másik program, a Szülésmesék a Színház utcai stúdióban zajlik és nagyon szeretik az anyukák. Rita gyermekvédelmi munkáját jól kiegészíti az anyukákkal való foglalkozás, bár most ő is babázik még terve viszont sok van: a Köfém klubházban például az intézménnyel közösen áprilisban anyás-születéses dokumentum- és játékfilmsorozatot indítanak, havi egy vetítéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!