Púder Nélkül

2015.05.13. 12:28

Karcsi, a műkörmös még női lelket is ápol

Székesfehérvár - Csapjunk a közepébe: Szabó Károly János műkörmös. Ne szabadkozzunk, ha meghökkenünk ezen a szakmaválasztáson, hiszen épp oly ritka a férfi műkörmös, mint a fehér holló.

S. Töttő Rita

Akinek a legtöbb nő nyújtja a kezét - Szabó Karcsi mosolyog munka közben, mert a kuncsaftok elégedettségét és örömét látni számára a legjobb visszajelzés arról, hogy jól végzi a dolgát

Károly sem úgy jött ki az iskolából, hogy minden vágya a női kezek szépítése. Ám az élet apró mozzanatai, a világ folyása és az ő kreatív énjének belső és egyre hangosabb dörömbölése mind olyan irányba terelték ezt a most 28 esztendős fiút, hogy egy idő után nem volt kérdés: a műköröm építés az ő igazi útja. Persze nem volt egyetlen pillanat, amikor megvilágosodott, hiszen ez nem egy mese, hanem a valóság.

– A vendéglátóiparban dolgoztam s egy volt kolléganőm mesélte, hogy otthon műkörmöt készít az ismerőseinek. Gyakran buliztunk együtt, és nem egyszer láttam, ahogyan dolgozik. S láttam a munkáit is. Egy idő után a saját kezem is „odaadtam” gyakorolni, így kezdődött – emlékezik vissza a fiatalember, akinek úgy rémlik, „belesodródott” ebbe a világba. – Azért azt tudni kell, hogy már korábban is rajzoltam hobbi szinten, s mindig kerestem valamit, amiben kiélhetem a kreativitásomat. Egy szép napon elkísértem egy barátnőmet a körmöshöz, és végignéztem, ahogyan elkészül a nagy mű. Folyton kérdeztem, mit, hogyan és miért csinál épp a szakember és varázslatosnak találtam az egész folyamatot – mondja Károly, aki ma már tudja, hogy az ember akkor találja meg az útját, amikor úgy érzi: ezt akarom csinálni egész életemben! Akkor is, ha a család először ellenkezik, vagy nem veszi komolyan a döntést.

Károly is elindult az úton: levelezőn tanulta először a szakmát, munka mellett, majd később egy budapesti iskolában folytatta a tanulmányait. Sok gyakorlás következett, majd pedig a vizsga, amelyet 3 éve tett le. Tudását versenyeken méreti meg, sikerrel: volt már első profi díszítők között, különdíjas tip box kategóriában, s 2. helyezett is, hogy csak néhányat említsünk. A kápolnásnyéki fiatalember azóta töretlenül épít és szépít, a hölgyek pedig örömmel nyújtják neki a kezüket.

– Amikor először meglátnak, persze csodálkoznak, de mindig kíváncsiak arra, mire vagyok képes. Bizalmat kapok és ezért én is azt adok cserébe – mesél őszintén arról, milyen reakciókkal találkozik munkája során. Károly egyébként nyitott, kedves személyiség, nem az a zavarba jövő típus. Bárkivel elbeszélget, aki szembejön. Ezt pedig a hölgyek szeretik, így a kacskaringós műköröm díszítések készítésekor mindig hamar eltelik az idő. Persze nem volt ez mindig így, egy férfi nehezebben koncentrál egyszerre két dologra teljes erőbedobással. Károlynak is meg kellett tanulnia, hogyan végezze a munkáját és beszélgessen közben.. Mára ez is megy, mint a karikacsapás: Az új trendek mondjuk nem annyira kedveznek Károly kreativitásának, a mai modern nő ugyanis gyorsan akar szépülni és hosszú ideig szeretne gond nélkül csinos körmöket.

De legyen bármi is a munka végeredménye, Károly számára igazi öröm, amikor látja a szemekben az elégedettséget. Ilyenkor mindig eszébe jut: milyen jól döntött, amikor e pályát választotta!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!