Púder Nélkül

2014.07.23. 14:25

Anya ölében teljes a biztonság

Minden újdonsült anya bizonytalan az elején. Hogy nyúljon a babához? Hogyan pelenkázza, nyugtassa meg a kisdedet? A baba-mama jóga amellett, hogy regenerálja, fejleszti a testet, ebben is segít.

Sebestyén Lilla

A szülés után a méhnek össze kell húzódnia, a medencének, hátnak, hasfalnak - amelyek terhelve vannak a pici emelgetése közben - pedig erősödniük kell.

A baba természetesen nem küzd hasonló gondokkal, neki teljesen más okból van szüksége a mozgásra.

- Azok a babák akik jógára járnak az anyukájukkal, sokkal előbb kezdik el uralni saját testüket. Előbb fordulnak hasra, kezdenek el hintázni, ülnek, majd állnak fel - mondja el Szender Nikoletta, jóga oktató.

Azonban, nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes a baba-mama jógát választani.

Szender Nikoletta jóga oktató (jobbról a harmadik) és a baba-mama párosok így lazítanak

- Ha első gyerkőcről van szó, az anyák többsége bizonytalan. Nem tudják, hogyan nyúljanak a picihez, hogyan fürdessék, öltöztessék, szoptassák. A közös mozgás, azonban önbizalmat ad nekik és testileg-lelkileg feltölti a szülőt, akinek ebben az időszakban mindenre, csak saját magára nincs ideje - meséli Niki, aki biztat minden anyukát, hogy akár szülés után 6-10 héttel kezdjenek el együtt mozogni, így erősítve nem csak a gyerkőccel való kapcsolatot, de saját magukat is.

- Fontos, hogy a baba-mama jógát nem úgy kell elképzelni, mint egy megerőltető edzést. Az óra elején például egy speciális babamasszázzsal kezdünk, ahol az anyukának csak ülnie kell, majd azt követően meditálunk, mozgunk és a végén egy mantrával zárjuk az órát. A legjobb mindig ez a rész, mert, ahogy az anyuka elkezdi azt a bizonyos, megnyugtató szót ismételgetni - ami egyébként, az ohm - a baba akkor akárhol is jár, játszik, kúszik, abba hagyja amit csinál, belemászik az anyu ölébe, bevackolja magát. Akkor érzem leginkább, - és úgy vélem az anyukák és porontyaik is - hogy teljes a biztonság, és minden a helyén van - jegyzi meg Nikoletta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!