Púder Nélkül

2015.03.28. 08:54

„Én csak a hülyéket vonzom”

Székesfehérvár - Mikor van vége egy párkapcsolatnak? Hogyan és mikor kezdjünk újat? – Fischer Imre kineziológus, pszichológus válaszolt a kérdésekre.

Sebestyén Lilla

Sokszor hallottuk már, hogy a gyászt egy párkapcsolat halála után is meg kell élnünk. De arra már kevesebbszer hívják fel a figyelmünket hogy a gyászidőszak nem egy-két hét!

Fischer Imre kineziológus, pszichiáter szerint a gyászidőszak a legtöbbször egy évet takar. Ez alatt az egy év alatt minden fontosabb ünnepet, fordulót megélünk és rájövünk: ki lehet bírni egyedül, képesek vagyunk túljutni mindenen önmagunk erejéből. Azonban, a két párkapcsolat közötti szünet másért is fontos.

– Ez a gyógyulás időszaka, a tisztánlátásé és a ráébredésé. Rá kell ébrednünk, hogy miben hibáztunk, mert hogy – ez a kegyetlen igazság – minden esetben fele részt mi is felelősek vagyunk! – magyarázta a szakember nemrég tartott előadásán, a Vörösmarty Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában, ahol a társkeresés volt a főtéma.

Fisher Imre előadásán kiemelte: a legfontosabb, hogy ne görcsöljünk. Fotó: Koppán Viktor

A pszichológus leszögezi, persze az is fontos, hogy mikor ér véget valójában egy párkapcsolat? Sok embert a végszó után is összeköti számos érzés: bizalom, szeretet, vagy éppen a gyűlölet. Fontos, hogy ezeket az érzelmi kötődéseket is elszakítsuk, ahhoz hogy igazán újra tudjuk kezdeni.

– De akkor jön a kérdés: Hol és hogyan? Sokan jönnek oda hozzám azzal a szöveggel, hogy doktor úr, én csak a hülyéket vonzom és bár abszurdnak tűnik, nagyon fontos, hogy mit sugárzunk ki magunkból. Ha nem szeretjük magunkat, ha nem tartjuk magunkat érdemesnek a boldogságra, hogyan várhatjuk el másoktól, hogy csodálatosnak, érdemesnek tartsanak a figyelemre? Más szóval a kiegyensúlyozottság, az hogy egyedül, szingliként is megtaláljuk a boldogságot, képesek legyünk önmagunkat boldoggá tenni, nagyon fontos. Ez is nagyon nehéz, akárcsak egy párkapcsolat, ami szintén folyamatosan munkát, energiát igényel.

De mi jön ez után?

– Manapság igen nehéz ismerkedni. ha leszólít valaki minket az utcán, azt gondoljuk mekkora bunkó. Ha a munkahelyen udvarolnak nekünk lebeszéljük magunkat azzal, hogy házi nyúlra nem lövünk, míg az internet egy igen veszélyes üzem, sok olyan alakkal ismerkedhet meg az ember, akiknek hatására teljesen el megy a kedvünk a randizástól – részletezi Imre a bennünk lévő gátakat, amiken túl kell lépnünk ahhoz, hogy újra szerelemre leljünk.

De talán az előadás legfontosabb mondanivalója az, hogy ne görcsöljünk, ne stresszeljünk rá a dolgokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!